Autor Wątek: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje  (Przeczytany 59146 razy)

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pre Collision System - PCS - jak się sprawuje
« Odpowiedź #165 dnia: 19 Września 2017, 22:04:52 »
Link zajefajny ale nie na temat, ale sie bynajmniej uśmiałem

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: 19 Września 2017, 22:17:58 »
Zbig: powiadasz, że PCS nie analizuje obrazu czyli wytłumacz jak niby PCS identyfikuje przeszkodę? Innych sensorów jak optycznie nie zauważyłem w Aurisce... gdyby był tam ultradzwiękowy to bym się zastanowił, ale tam nie ma nic w tym temacie, więc jak odróżnia samochód z tylu od ściany? Od kartonu, bądź samochodu od czoła? Co zastosowali SI?
Przypominam, że PCS nie działa na ścianę, karton, auto z boku,

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #167 dnia: 20 Września 2017, 00:04:34 »
Zbig: powiadasz, że PCS nie analizuje obrazu czyli wytłumacz jak niby PCS identyfikuje przeszkodę? Innych sensorów jak optycznie nie zauważyłem w Aurisce... gdyby był tam ultradzwiękowy to bym się zastanowił, ale tam nie ma nic w tym temacie, więc jak odróżnia samochód z tylu od ściany? Od kartonu, bądź samochodu od czoła? Co zastosowali SI?
Przypominam, że PCS nie działa na ścianę, karton, auto z boku,
Impulsowy dalmierz laserowy. Pracuje w bliskiej podczerwieni (905 nm) więc mogłeś nie zauważyć ;-)  Omiata obszar 28x12 stopni impulsami 33 ns

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: 20 Września 2017, 01:01:09 »
Impulsowy dalmierz laserowy. Pracuje w bliskiej podczerwieni (905 nm) więc mogłeś nie zauważyć ;-)  Omiata obszar 28x12 stopni impulsami 33 ns
[/quote]

Dziękujemy za fachową informację i po krótce takie info:

"Dalmierz laserowy jest to układ optyczno-elektroniczny, który odpowiada za wysłanie impulsu elektromagnetycznego (laserowego), odbiór sygnału odbitego i jego analizę. Impuls laserowy wysłany przez nadajnik dociera do mierzonego obiektu, odbija się od jego powierzchni i powraca do dalmierza, gdzie układ elektroniczy wyznacza odległość"

i uważasz, że sytem nie analizuje obrazowo... czyli mam pytanie: dlaczego nie reaguje na ścianę z cegły, kartonu, nie reaguje na bok samochodu, ba na przód auta  :o
Dalmierz oblicza odleglość na zasadzie wiązki powrotnej, a nie powiesz mi, że ona się nie odbija o tych przedmiotów, które przytoczyłem.
To, że działa na wiązce (raczej wiązkach laserowych) to się zgodzę, ale tak jak to opisałeś to nie może ignorować ściany do której się zbliżamy.
Więc jak to analizuje do czego się zbliża?

Resztą to pytanie zostawiam innym, bo mnie to juz powiewa.

« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 01:02:42 wysłana przez frajer »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #169 dnia: 20 Września 2017, 03:00:19 »
i uważasz, że sytem nie analizuje obrazowo.

Sam to już wyjaśniłeś podając ww. definicję, jeszcze tylko ją przeczytaj ze zrozumieniem...  w kwestii reagowania to już nie wiem na co Twój nie reagował, mój reaguje bardzo poprawnie za każdym razem.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #170 dnia: 20 Września 2017, 11:52:24 »
czyli mam pytanie: dlaczego nie reaguje na ścianę z cegły, kartonu, nie reaguje na bok samochodu, ba na przód auta  :o
Na kartonie, czy ścianie nie sprawdzałem, ale już miałem takie zdarzenia na drodze, że auto stało do mnie przodem lub bokiem i system zadziałał na zasadzie ostrzeżenia.
Na szczęście nie miałem jeszcze sytuacji kiedy system za mnie rozpoczął hamowanie, ale miałem jeden przypadek gdzie znacząco wspomógł mnie przy hamowaniu. Na zwężce przy jeździe z niewielka prędkością około 40 km/h zagapiłem się na prowadzone roboty drogowe, a samochód przede mną stanął. Obudził mnie dźwięk PCS i momentalnie dałem po hamulcach - czy system zaczął sam hamować, nie wiem, bo ja też natychmiast zareagowałem. Siła hamowania była tak duża (momentalnie włączył się ABS), że auto dosłownie stanęło dęba dobry metr od poprzedzającego pojazdu - dobrze, że w bagażniku mi nikt nie zaparkował. Dodam, że czasami zdarzają mi się przypadki bardzo ostrego hamowania np. przed czerwonym światłem, gdzie moja prędkość jest większa niż w przypadku, który opisałem powyżej i nigdy samochód nie hamował w ten sposób - tak zdecydowanie i tak skutecznie     
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #171 dnia: 20 Września 2017, 17:46:31 »
Mi zadziałał na samochód ustawiony frontem wraz z hamulcami. Więc raczej działa na przód.

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Września 2017, 08:51:34 »
W programie "Automaniat" wykonali taki test i tylko Toyota C-HR zaliczyła go i zatrzymała się sama przed przeszkodą  (Audi Q2 oraz Suzuki Vitara wjechały w przeszkodę).
Vitara nie wjechała w przeszkodę. Testu nie zaliczył tylko Q2, gdzie za ten system należy dopłacić bodajże 3300 zł...
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Września 2017, 15:43:12 »
Czyli, że co? Tam w teście zdała Auris tak? Czy piszesz, że PODOBNY system był zamontowany w innych autach i inne modele testowali. Nie piszemy o zasadzie dzialania tego czegoś, problem dotyczy czy właśnie konkretnie w modelu Auris Toyoty to działa, a Wy opisujecie tutaj zupelnie inne modele, a nawet marki.

Narazie nikt nie poinformował, że wpakował się w zad innego auta, forumowicze twierdzą, że im hamuje, więc dla pasjonatów to działa, a jak ktoś zapnie w tył innemu to będzie musiał sam przeanalizować czy to zadziałało czy nie i dlaczego. Na zwrot kosztów od producenta bym nie liczył :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl