Autor Wątek: Auris 1.6 valvematic lpg Irytujący problem przy rozruchu  (Przeczytany 12002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
Witam. Moje auto to Auris 1.6 valvematic 132km 2009r. Przebieg ok 75tys oryginał. Mam pewien problem. W aucie zalożyłem LPG. Wszystko było super (przez ok 2 miesiaceod montazu) do momentu gdy przez kilka dni pojeździłem na głębokiej rezerwie. Pojawiać zaczął się problem z odpalaniem i jazdą do momentu aż przełączy na lpg.Wymieniłem pompe paliwa na uzywke i po problemie. Po ok tygodniu problem powrocil (paliwo było i to nawet sporo).

Objawy:

-na zimnym długo kręci aż odpali ale jak już to sie stanie to jazda jest ok tzn nie szarpie
-jak odpale, zgasze i odrazu zapale to jest ok tzn odrazu zaskakuje
-im dłużej trwa zwłoka po zgaszeniu tym dłużej musze kręcić
-auto ma moc, oleju nie bierze
-instalacja stag qbox z dotryskiem benzyny

Pompa jeszcze raz?  Zapowietrza sie jakoś?

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.6 valvematic lpg Irytujący problem przy rozruchu
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maja 2017, 20:41:02 »
Miałem to samo w innym samochodzie. W zbiorniku tworzyło się podciśnienie, bo zepsuł  się zawór nadciśnieniowo - podciśnieniowy. Test jest prosty. Rano odkręcić korek paliwa, zwrócić uwagę czy zbiornik zasysa powietrze, następnie próbować odpalić.

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2017, 22:12:32 »
Jeszcze dziisiaj sprawdze jak wystygnie :good:

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maja 2017, 08:07:04 »
Nie zasysa

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2017, 12:04:58 »
I właśnie dlatego większość odradza LPG do toyot bo są później kłopoty.

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maja 2017, 21:46:33 »
Podobno valvematic dobrze znosi gaz. Wszystko było ok do czasu gdy auto pojeźdźiło na rezerwie ( z tego co wiem nawet 2 razy zabrakło w baku). Na lpg rewelka jeździ zero problemow gaz zalozony w styczniu za 3000  i właśnie sie zwrocil.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maja 2017, 21:54:27 »
Problem raczej w inst. gazowej. Przepuszczający reduktor (przewodem podciśnieniowym) gaz do kolektora lub któryś z wtryskiwaczy gazowych.

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maja 2017, 22:21:20 »
Pojeździłem dzisiaj na benzynie cały dzień. Jak zapalałem zimny silnik i musiałem znowu kręcić ok 5 sekund to zauwazyłem w lusterku że auto pusciło na sekunde delikatny dymek. Nie zaden niebieski itp tylko taki normalny ciemny tak jakby ''nagromadzio się więcej paliwa'' tz za duzo i dopiero wtedy zaskoczyło. Sam rozruch wygląda tak ze najpierw kręci jakby nie było paliwa na koniec szybciej (tak prawie juz zskakuje) i zapłon. Poźniejsza jazda na PB i LPG bez problemów. Świece? Chyba ze skusze sie i znowu nowa pompa za 100 zlociszy (używka)

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maja 2017, 22:26:23 »
Ewentualnie jak sprawdzić w prosty sposob wydajność pompy?

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2017, 11:14:06 »
Wygląda na problemy z układem paliwowym. Czy aby pompa paliwa jest w pełni sprawna? Wyłączenie pompy paliwa podczas pracy instalacji LPG w zasadzie możemy wykluczyć bo napisałeś że masz instalację z dotryskiem PB. Jak chcesz możesz wykonać prosty test odłączyć zasilanie instalacji gazowej (dodatkowy kabel od akumulatora z bezpiecznikiem) i komputer samochodu nie będzie jej widział wtedy uruchomi się od razu na benzynie pomijając komputer i oprogramowanie instalacji LPG. Wtedy będziesz miał pewność że samochód na benzynie pracuje ok albo ten problem nadal występuje. Zastanowiłbym się jeszcze nad poprawnym połączeniem wszystkich elementów po wymianie pompy paliwa. Może gdzieś jest jakaś nieszczelność i zanim pompa paliwa wygeneruje odpowiednie ciśnienie to musi kilka sekund minąć. Czy przy wyższych prędkościach obrotowych silnik pracuje normalnie (na benzynie) tzn wkręca się na obroty tak jak kiedyś nie ma wahania albo przerwy w wchodzeniu na wyższe obroty. Może nowa "stara" pompa zassała jakiś syf z baku i coś poleciało do filtra paliwa. Kiedyś pamiętam jeszcze że były gdzieś pojemniki z paliwem pod ciśnieniem po wyjściu paliwa z pompy paliwa taki zbiornik trzymał paliwo pod stałym ciśnieniem tak żeby do silnika trafiało cały czas paliwo pod takim samym ciśnieniem.  Niezależnie od temperatury i innych warunków fizyczno-technicznych. Może taki zawór (zbiornik ciśnieniowy) jest popsuty nie trzyma ciśnienia i paliwo ucieka z niego dlatego trzeba trochę dłużej kręcić zanim silnik dostanie paliwo.

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Maja 2017, 11:31:02 »
W całym zakresie obrotów jest ok. Jutro dostane nowe świece to zobaczymy czy będzie poprawa ponad 77tys i 7 latstuknelo także nie zaszkodzi wymienić. Gdzie dokładnie jest ten zawór ciśnieniowy?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Maja 2017, 13:44:31 »
ponad 77tys i 7 latstuknelo także nie zaszkodzi wymienić. 

No raczej. Nie wiem czy to rozwiąże problem ale wydaje mi się, że na pewno nie zaszkodzi  :cheesy:.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2017, 13:47:48 »
Pompa wymieniona i bez zmian. Dzisiaj czas na świece

Offline manieklbn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2017, 17:08:25 »
Bez zmian. Na kompie wyszło ze zabogata mieszanka. Po odliczeniu aku po 10 min pracy korekta ( nie wiem co to znaczy) wynosi 14

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Czerwca 2017, 17:37:22 »
Jeżeli jest problem z mieszanką można by się czepnąć sondy lambda

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl