Autor Wątek: Wymiana pierścieni Corolla Verso 2004r 1.8  (Przeczytany 57844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maniuni

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wymiana pierścieni Corolla Verso 2004r 1.8
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Października 2018, 05:02:39 »
Dzięki że tak wnikliwie czytasz moje posty . Tylko szkoda że nie zwracasz na to co najważniejsze czyli olej. Jeszcze raz powiem ! Twój samochód i Ty decydujesz co lejesz do silnika . Pamiętaj ,  czasem jednak warto posłuchać ludzi z większym doświadczeniem.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Na drodze myśl , za innych również ! ! !

Offline franc5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 12 Stycznia 2019, 14:37:14 »
Witam, informuję iż w moim przypadku płukanka pomogła i zużycie oleju spadło do akceptowalnego 150ml na 1000km  (więc o połowę mniej). Płukanka Liqui Moly potem olej Toyota i dodatek Liqui Moly Ceratec, . Przy następnej wymianie ponowię procedurę i zobaczymy.

Offline Johny11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Marca 2019, 20:46:30 »
Początkowo brudny olej zaklejał kanaliki odpływowe a w wysokiej temperaturze zapiekały się i ścierały pierścienie zgarniające. Modyfikacja polegała na wywierceniu dodatkowych 4 kanałów i sfrezowaniu rantów pod pierścieniem, co ułatwia odprowadzenie oleju i zapobiega powtórce. Ta modyfikacja to podstawa, bo bez tego to jak leczenie objawów, nie przyczyn. Nie daj się zbyć mechanikowi, który stwierdzi, że nie warto tego robić, bo "nalejemy mobilka i będzie śmigać" (cytat).

Moje tłoki przed operacją (widać przytarcia ścianek po jeździe bez oleju):

...i po (chodzi o te frezowania pod rowkiem pierścienia zgarniającego):

Tutaj jest link do oficjalnej serwisówki toyoty, której używali przy okazji akcji serwisowej silników, przydatna rzecz:
https://www.boards.ie/vbulletin/attachment.php?attachmentid=157393&d=1304377051
Przy okazji akcji, wymieniali bagnety olejowe na takie z kropką na uchwycie, sprawdź swój :)
Najlepiej wydrukuj to i weź ze sobą do mechanika, łatwiej będzie mu wytłumaczyć o co chodzi. Ja tak zrobiłem i poprosili potem, żebym im to zostawił na wypadek kolejnych napraw :)

A tutaj fajny tutorial pokazujący jak to zrobić samemu:
http://www.toyotanation.com/forum/131-corolla-8th-generation-1998-2002/402362-diy-oil-consumption-fix.html
Czy chodzi o taka kropke??
https://zapodaj.net/4dc645e577803.jpg.html

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Września 2020, 09:19:07 »
Witam
Czy może ktoś wstawić jeszcze raz zdjęcie bagnetu "z kropką"
Czy może jest jakaś inna możliwość (poza czekaniem na ubytek) sprawdzenia czy silnik miał poprawione pierścienie.
Auto z 09.2004 z książką serwisową od wymiany do wymiany. Nie ma nic o naprawie lub o dolewkach oleju między serwisami lub nie doczytałem w opisach niemieckich serwisów. Dostałem z autem segregator A4 dokumentacji, faktur, instrukcji, przeglądów ale ciężko nie znając niemieckiego.

Offline Shoei777

• Początkujący
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Września 2020, 08:08:09 »
Witam
Mam pytanie odnośnie oleju.
Silnik 1.8 2007r czyli bez wady olejowej. Przebieg około 150 tyś. Cały czas zalewany 5W30 po zmianie właściciela dla "bezpieczeństwa" zalany przez mechanika który nie znalazł książki serwisowej  10W40.
Opinie o powrocie na pełen syntetyk mieszane?
Wracać? Nie wracać?  :o

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Września 2020, 11:18:06 »
Wydaje mi się że pełen syntetyk (ale taki na 100% syntetyk, z pewnego żźódła itd) i do tego 5W30 to podstawa w tym silniku. Dobrze również żeby olej spełniał normy ACEA A5/B5.
Poszukaj na forum jest mnóstwo info na ten temat. Szukaj również na forach avensis, bo miały ten sam silnik.
Ja leję Valvoline synpower 5w30fe i od trzech lat kompletnie żadnych problemów, również zużycie pomiędzy wymianami (ok 10tyś km) jest znikome, bo w granicach 200ml więc załatwiam sprawę bez "dolewki"
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2020, 11:22:17 wysłana przez mar11111 »

Offline Doraiba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Września 2020, 10:13:25 »
Witam
Czy może ktoś wstawić jeszcze raz zdjęcie bagnetu "z kropką"
Brak kropki raczej nie przesądza o braku naprawy, chyba że samochód był serwisowany wyłącznie w aso. U mnie po naprawie poza aso został stary bagnet. Różnica polega na przesunięciu skali na bagnecie o 10 mm w górę:
Cytuj (zaznaczone)
An increased oil quantity is part of the countermeasure. Please ensure that the revised Oil Dipstick is installed (Min. - Max. range has been shifted upwards by 10 mm) and the engine oil amount is increased accordingly.
Tak więc dolewam nieco więcej.
Na Twoim miejscu przekartkowałbym dokładnie dokumentację, jeśli była tak sumiennie prowadzona, to taka dość poważna naprawa też powinna tam się znaleźć.
Dodam jeszcze, że po naprawie przejechałem 60 000 km z regularnymi wymianami i oleju nadal nie ubywa :)

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Września 2020, 12:39:25 »
Mam tą niebiesko, zieloną kropkę na szczycie uchwytu bagnetu.
Wstępnie umówiłem się ze znajomym na "herbatę" z lodem i popatrzy na papiery.
A swoją drogą będę obserwował stan oleju tak dla swojego sumienia :)

Offline Doraiba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Września 2020, 13:09:44 »
Mam tą niebiesko, zieloną kropkę na szczycie uchwytu bagnetu.
To by znaczyło, że prawie na pewno była robiona ta naprawa.
Przypomniało mi się jeszcze to: https://www.toyota-tech.eu/euro5search/campaigns
Tutaj po wpisaniu vinu można dowiedzieć się jakie akcje serwisowe obejmują Twój egzemplarz. Co ciekawe, w moim nie było tej akcji z silnikiem :/ Sprawdź, jak z Twoim.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2020, 13:12:08 wysłana przez Doraiba »

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Września 2020, 07:22:34 »
Zalogowanie do strony Toyoty nic nie dało. Wyskakuje info o braku akcji serwisowych (co ciekawe moja poprzednia Auris też nie ma a zmieniali sterowniki poduszek).
Po za tym nie ma nawet w częściach, wyposażeniu mojego rocznika CV bo zaczynają się od 2007

Tłumaczenia też przejrzeliśmy (poszły 2 herbaciane butelki) ale nie ma wpisów na temat pierścieni lub akcji serwisowej.

Już 700 km zrobiłem i na wczoraj olej jest.  :good:
Obserwacje trwają  <zalamka>

Offline zeno

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #85 dnia: 01 Marca 2023, 14:28:41 »
Witam

czy ktoś podeśle jak trzeba nawiercić te dodatkowe otwory w tłokach link do tego opisu już nie działa.

Offline Doraiba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Maja 2023, 15:01:20 »
Witam ponownie

Wrzucam komplet zdjęć, bo poznikały, a ludzie co jakiś czas o nie proszą (temat ciągle żywy :) )

Tłoki przed:

Tłoki po:

Głowica przed:

Głowica po:

Rachuneczek:

Dzisiaj ceny będą już pewnie inne...

I na koniec oficjalna instrukcja dla warsztatów:

https://drive.google.com/file/d/0Byw2JzN1vsxwSWtUTVg4cUg3cjA/view?usp=sharing&resourcekey=0-5hlz4OTtepV1h-xGk82cig

Po angielsku, na jej podstawie ogarnięty warsztat zrobi wszystko jak trzeba, polecam ten z rachuneczka.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2023, 15:17:50 wysłana przez Doraiba »

Offline Doraiba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Maja 2023, 12:19:37 »
Jeszcze jedno, od tego remontu zrobiłem już jakieś 100 000 km i nadal prawie nie bierze oleju, więc uważam, że było warto to zrobić.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #88 dnia: 31 Maja 2023, 12:23:49 »
A masz zdięcia cylindrów i panewek?

Offline Doraiba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 01 Czerwca 2023, 14:50:53 »
Mam jeszcze stopy korbowodów: