Autor Wątek: Zaparowany reflektor = zwarcie sterownika wysokości świateł mijania ?  (Przeczytany 1343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline biceps33

• Prawie Toyot
Witam kolegów i koleżanki,

w moim Aurisie z 2007 r. 5 dni temu zaparował reflektor; nic z tym nie zrobiłem.

Wczoraj jechałem w nocy i okazało się, że światła są maksymalnie opuszczone w dół, a regulacja nie działa.

Dzisiaj rano stwierdziłem, że silniczek zaparowanego reflektora w ogóle nie pracuje, a w drugim - sprawnym reflektorze coś głośno "strzela" / "przeskakuje" co ok. 2 sekundy jak tylko włączę światła. Generalnie auto wydaje się nie do jazdy, bo grozi uszkodzeniem niezaparowanego reflektora.

Czy macie może pomysł co mogło się stać? Nie wiem czy powinienem zacząć od mechanika, czy elektryka :/ .

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Offline jedrul

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zaparowany reflektor = zwarcie sterownika wysokości świateł mijania ?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2017, 18:40:09 »
Witam, woda korytkiem błotnika leje sie prosto na korektor. Korektor trzeba wymienić na sprawny bo w środku jest rdza.Wodę z błotnika trzeba skierować wcześniej do otworu zagradzając uszczelką samoprzylepną,pzd.

Offline biceps33

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2017, 18:47:53 »
Dziękuję za odpowiedź :)

Lampy jeszcze nie wymontowywałem, ale silniczek (zwany korektorem, tak?) był cały w wodzie. Po jego wyciągnięciu i odłączeniu regulacja drugiej lampy działa bez problemu. Sprawny silniczek podpięty w miejsce tego zalanego również działa, więc oprócz jednego silniczka nie ma żadnych uszkodzeń.

Nowy silniczek zainstaluję po osuszeniu lampy i sprawdzeniu czy nie ma w niej nieszczelności.

Czy znacie jakiś patent na oczyszczenie zacieków, które powstały wewnątrz lampy po jej mocnym zaparowaniu?

Offline biceps33

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2017, 12:39:28 »
Witam raz jeszcze,

gdyby kogoś z Was w przyszłości spotkała taka sytuacja jak mnie to w pierwszej kolejności polecam sprawdzić wszystkie żarówki. Okazało się, że reflektor jest szczelny, a przyczyną zalewania była obluzowana żarówka od świateł pozycyjnych... Silniczek wymieniony, wszystko gra.

Klosz od środka wyczyszczę za pomocą dwóch małych ściereczek z magnesikami w środku - jedną trzeba wsunąć do lampy poprzez otwór żarówki świateł drogowych, a drugą przyłożyć do klosza od zewnątrz i w ten sposób wytrzeć zacieki. Wcześniej należy je oczywiście namoczyć płynem do mycia szyb.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl