Autor Wątek: wady RAV4 hybrid..  (Przeczytany 105377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wieloryb7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: wady RAV4 hybrid..
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Kwietnia 2018, 11:15:26 »
Toyota ma dodatkowe zabezpieczenie złącza diagnostycznego (pewnie da się obejść, ale trzeba złamać pin 4 cyfrowy, a do tego już trzeba chwili czasu) w cenie.
Czyli karta proxy i te złącze są jakby powiązane.  Nie wiem tylko jak tą kartę można obejść...

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Kwietnia 2018, 14:37:31 »
Toyota ma dodatkowe zabezpieczenie złącza diagnostycznego (pewnie da się obejść, ale trzeba złamać pin 4 cyfrowy, a do tego już trzeba chwili czasu) w cenie.
Czyli karta proxy i te złącze są jakby powiązane.  Nie wiem tylko jak tą kartę można obejść...
Z mojego dochodzenia, wynika, że oni sie po prsotu wpinają w szynę danych samochodu ze swoim własnym komputerem, i odpalaja auto z pominieciem kopmutera pokladowego ze wszystkich zainstalowanych zabezpieczeniami elektronicznymi. Zabezpieczenie łacza serweisowego nic nie da, bo do szyny danych można sie dobra w wielu miejsach. W radiu np. To jest szyna która łączy wszystkie elektornicze urządzenia które ze sobą gadaja.

Wiec jedyne sensowne zabezpieczenie, to przerwanie jakiegoś kluczowego obwodu elektrycznego, w sposob niestandardowy. Cos co uniemozliwi "odpalenie" auta normalnie, nawet majac kluczyk z immobilizerem, czy dodatkowe karty zabezpieczajace. Musi to byc zagrzebane dosyć "głęboko pod maską", tak żeby im troche czasu to zajeło fizyczne dobranie się do tego nawet gdyby wiedzieli gdzie to jest. Być może wtedy zrezygnują jak nie będą mieli czasu na rozebranie kawałka samochodu.

Każde firmowe zabezpieczenie mogą prędzej czy pozniej systemowo rozpracować i obejść.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Kwietnia 2018, 16:35:29 »
Witam serdecznie, RAV4 mam nową w benzynie 2.0, na obecną chwilę zapoznaję się z poszczególnymi systemami, chociaż z firmą Toyota jestem związany od 2003 r.
Każdy samochód staram się zabezpieczyć dodatkowo w sposób niekonwencjonalny, wszystkie zabezpieczenia fabryczne są bardzo łatwe do złamania, gdyż są wielokrotnie omawiane i dokumentacja jest dostępna dla szerokiego grona.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Kwietnia 2018, 18:33:17 »
Z mojego dochodzenia, wynika, że oni sie po prsotu wpinają w szynę danych samochodu ze swoim własnym komputerem, i odpalaja auto z pominieciem kopmutera pokladowego ze wszystkich zainstalowanych zabezpieczeniami elektronicznymi. Zabezpieczenie łacza serweisowego nic nie da, bo do szyny danych można sie dobra w wielu miejsach. W radiu np. To jest szyna która łączy wszystkie elektornicze urządzenia które ze sobą gadaja.

Wiec jedyne sensowne zabezpieczenie, to przerwanie jakiegoś kluczowego obwodu elektrycznego, w sposob niestandardowy. Cos co uniemozliwi "odpalenie" auta normalnie, nawet majac kluczyk z immobilizerem, czy dodatkowe karty zabezpieczajace. Musi to byc zagrzebane dosyć "głęboko pod maską", tak żeby im troche czasu to zajeło fizyczne dobranie się do tego nawet gdyby wiedzieli gdzie to jest. Być może wtedy zrezygnują jak nie będą mieli czasu na rozebranie kawałka samochodu.

Każde firmowe zabezpieczenie mogą prędzej czy pozniej systemowo rozpracować i obejść.

wtykają swój skanerek w złącze obd i po sprawie. w magistrali can układu napędowego wszystkie sterowniki wpięte są równolegle do złącza diagnostycznego, jednak w miejscu szybko dostępnym jest jedynie złącze; dobrze coś z tym zrobić..
zabezpieczenie fabryczne by vodafone - dolutowane równolegle do magistrali tuż przy złączu - jest śmieszne i nie wiem kto w toyocie w ogóle się na to zgodził.

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Kwietnia 2018, 22:59:39 »
A czy blokada skrzyni biegów typu "niedźwiedź" ma sens czy to też są wstanie rozłożyć sprawnie?

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Kwietnia 2018, 08:27:14 »
A czy blokada skrzyni biegów typu "niedźwiedź" ma sens czy to też są wstanie rozłożyć sprawnie?

podobno rozwiercenie jest czasochłonne (ok 20-30 min) i głośne ze względu na materiał, więc wydaje się mocno utrudnić "robotę"

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Kwietnia 2018, 09:38:38 »

podobno rozwiercenie jest czasochłonne (ok 20-30 min) i głośne ze względu na materiał, więc wydaje się mocno utrudnić "robotę"

mała korekta - przecież w hybrydzie jest e-CTV więc o żadnym Bear-Lock'u nie ma mowy...?
Można to założyć do manuala i niektórych bardziej klasycznych automatów

Offline szwajcar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Kwietnia 2018, 14:02:04 »
Wracając do wad.

Dziś odebrałem i jestem zdegustowany jakością rolety bagażnika.
Namordowałem się by naciągnąć zaczepy do zagłówków, gdy okazało się, że są .... nieruchome  :shock:
Przyzwyczajony do Hondy CRV w której były tak samo rozwijalne jak sama roleta...
Ty można jej używać tylko w określonym położeniu foteli tylnych.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Kwietnia 2018, 15:19:36 »
W jakiej pozycji masz oparcia, u mnie jest dużo luzu?
W jakiej konfiguracji kupiłeś RAV4 ?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Kwietnia 2018, 15:21:13 »
Jeszcze jej nie przymierzałem, leży na kole pod podłogą.

Offline szwajcar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Kwietnia 2018, 15:29:46 »
W jakiej pozycji masz oparcia, u mnie jest dużo luzu?
W jakiej konfiguracji kupiłeś RAV4 ?
Hybryda Prestige
W Hondzie miałem po prostu rozwijalny brezent pomiędzy roletą i a zagłówkiem i niezależnie od położenia oparcia można było mieć je zasunięte. Tu przy bardziej pionowym oparciu nie sięga, przy niżej położonym - zwisa.
Wiem, że pierdoła, ale badziewne wrażenie zostaje.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Kwietnia 2018, 15:39:54 »
Ja też przesiadłem się z CR-V, tam faktycznie było to lepiej rozwiązane. Musisz przywyknąć do tych drobiazgów.

Offline Janusz2506

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Sierpnia 2018, 19:45:14 »
do compucar z lipca 2017r.
Pod koniec lipca 2018 po raz trzeci zgłosiłem w ASO nadmierny przyrost oleju w silniku.
Sami zalali olej do maxa i po ok. 800 km wróciłem do ASO z przyrostem oleju ok. 1 cm.
Ponownie upuścili oleju i czekamy na efekt co będzie po ok. 1000 k.
Czy jeszcze kotś ma takie zjawisko? Stan licznika ok.24 tkm.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Sierpnia 2018, 08:09:36 »
do compucar z lipca 2017r.
Pod koniec lipca 2018 po raz trzeci zgłosiłem w ASO nadmierny przyrost oleju w silniku.
Sami zalali olej do maxa i po ok. 800 km wróciłem do ASO z przyrostem oleju ok. 1 cm.
Ponownie upuścili oleju i czekamy na efekt co będzie po ok. 1000 k.
Czy jeszcze kotś ma takie zjawisko? Stan licznika ok.24 tkm.

Na jakich odcinakach zwykle jeździsz krótkie miejskie czy raczej trasa poza miastem? U siebie wzrostu poziomu oleju nie zauważyłem, ale też nie specjalnie zwracałem na to uwagę. Płyn chłodniczy Ci nie ubywa?
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2018, 08:11:19 wysłana przez Dobi »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Sierpnia 2018, 17:46:54 »
trzeba się przyzwyczaić. na codzień eksploatuję ravkę na ekstremalnie krótkich odcinkach, więc poziom oleju nieznacznie wzrasta. niemniej starczy kilkunastokilometrowy odcinek autostrady by ta benzyna odparowała; w moim przypadku może być to przelot z Torunia do Ciechocinka i z powrotem - jakieś trzydzieści kilometrów przy ok. 150 km/h, raz na kilka miesięcy. lub wyjazd na wakacje latem.

moim zdaniem problem dla mechanika stanowi samo zalanie tego silnika poprawną ilością oleju; tzn jeśli wleje zaprogramowaną wartość zgodną z instrukcją, to po porządnym odstaniu jest ponad stan max na miarce. tak szczerze to przestałem się tym przejmować, auto jest naprawdę bezawaryjne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl