Autor Wątek: wady RAV4 hybrid..  (Przeczytany 105447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: wady RAV4 hybrid..
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Sierpnia 2018, 22:27:59 »
Przyzwyczajony do Hondy CRV w której były tak samo rozwijalne jak sama roleta...
Ty można jej używać tylko w określonym położeniu foteli tylnych.
Ja też przesiadłem się z CR-V, tam faktycznie było to lepiej rozwiązane. Musisz przywyknąć do tych drobiazgów.

Witam ja też tak samo przesiadłem z CRV i powiem szczerze troszkę stęskniłem za tamtym, bo w hybrydzie jakoś nie przywykłem do końca, że musiałbym skontrolować czy mam uruchomiony samochód gdzie muszę czytać na tablicy "Ready" bo czasem nie pokazuje jak zanim nie rozbroję alarmu . Czasem zdarzało że wyje alarm bez powodu i zgłosiłem do ASO to zawsze tłumaczyli że trzeba w razie to samemu dekodować PIN ręcznie to trochę męczące.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Sierpnia 2018, 07:57:59 »
Witam ja też tak samo przesiadłem z CRV i powiem szczerze troszkę stęskniłem za tamtym, bo w hybrydzie jakoś nie przywykłem do końca, że musiałbym skontrolować czy mam uruchomiony samochód gdzie muszę czytać na tablicy "Ready" bo czasem nie pokazuje jak zanim nie rozbroję alarmu . Czasem zdarzało że wyje alarm bez powodu i zgłosiłem do ASO to zawsze tłumaczyli że trzeba w razie to samemu dekodować PIN ręcznie to trochę męczące.

Z tym alarmem to ASO ściemnia, zgłoś aby poprawili. Też minie czeka takie zgłoszenie bo bywa, że alarm się sam uruchamia bez powodu - tyle że od czasu do czasu i nie trzeba PIN'u podawać. Niestety alarmy to "zło".  Bateryjkę w pilocie do alarmu wymieniałeś (podobno trzyma 6 miesięcy i lepiej wymienić - ta mówią w ASO)?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Sierpnia 2018, 09:51:49 »
Ostatnio na fakturze miałem pod koniec czerwca w trakcie przeglądu 15 tyś.km ( wymiana baterii za 15zl) , ale pozostał mi niesmak że po odebraniu zaczęło dziwnie z tym alarmem . Zgłosiłem ponownie i z tego samego dnia nie mogli uporać bo kończą pracę do 18g. I wtedy następnego dnia umówiliśmy to i tak stwierdzili że niepotrzebnie naciskam na proxy przycisk ,to ja im tłumaczyłem jak mam odblokować jak ciągle wył po otwarciu samochodu . To prosili gdyby była sytuacja powtorzyla to mam ręcznie wpisać pin i wtedy restartuje system.  Po kilku dniach sytuacja powtarza się w kółko.  Mam pytanie do Ciebie czy w karcie proxy powinna migac co 3 lub 6 sekund dioda Led? Bo u mnie czasem jest a czasem nie ,to czy wina baterii?

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Sierpnia 2018, 10:13:13 »
U mnie miga co jakieś 3sek. Jak bateria wymieniona to raczej nie ona. Nie zgniotłeś przypadkiem karty proxy? W każdym razie tak nie powinno być więc raczej ponowna wizyta w ASO. Alarm rozbraja się przy otwarciu drzwi (keyless) lub z pilota kluczyka - raz miałem, że mi aktywował się po otwarciu - ale po naciśnięciu guzika na pilocie się wyłączył. PIN'u nie podawałem.
Zdaje się, że w dziale C-HR opisane były przypadki aktywacji alarmu jak się za szybko otworzyło drzwi czy jakoś tak. Alarm aktywuje się po otwarciu drzwi czy sam z siebie?
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2018, 10:18:55 wysłana przez Dobi »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Sierpnia 2018, 10:23:33 »
Po otwarciu na panelu miga dioda i po kilku sekundach zaczyna dawać sygnał jakby zaraz będzie wył dopóki nie nacisne proxy. Spróbuje sam wymienić baterię jeśli będzie  winowajca.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Sierpnia 2018, 08:36:48 »
Zrobiłem wymianę baterii na karcie proxy i efekt jest że wszystko jest ok. Minął tydzień bez problemu z odblokowanie alarmu. To jednak bateria i nie rozumiem czemu w Aso nie potrafili zdiagnozować mimo wpisanej na fakturze niecałe 2 miesiące temu wymiany.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Sierpnia 2018, 09:26:39 »
Zrobiłem wymianę baterii na karcie proxy i efekt jest że wszystko jest ok. Minął tydzień bez problemu z odblokowanie alarmu. To jednak bateria i nie rozumiem czemu w Aso nie potrafili zdiagnozować mimo wpisanej na fakturze niecałe 2 miesiące temu wymiany.

Wsadzili starą baterię, albo tylko napisali, że wymienili.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Sierpnia 2018, 19:07:59 »
Czy nikt nie ma problemu z dziwnym zapachem w hybrydowych Ravkach? Na forum powstał wątek o Priusie, problem jest znany na całym świecie a z tego co czytałem na zagranicznych stronach, dotyczy też innych hybryd, np. Camry czy CH-R. Zapach najwyraźniej pochodzi od baterii i dostaje się kanałami wentylacyjnymi do kabiny. Dlatego wymiana wężyków wentylacyjnych jak robią to ludzie w Priusach może pomóc tylko na chwilę. Ravka nie ma tego problemu?

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,33520.0.html
My Toyota is Fantastic :)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Sierpnia 2018, 09:26:02 »
O tym zapachu słyszałem, w RAV4 jeśli jest to bardzo słaby - w każdym razie nie zwróciłem na to uwagi.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Sierpnia 2018, 18:46:35 »
w mojej po dwu i pół roku również nic, wręcz pachnie fabryką; zdecydowanie bardziej śmierdziało w poprzedniej benzynowej..

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Sierpnia 2018, 18:57:40 »
U mnie też nic :-)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Sierpnia 2018, 18:58:06 »
No to tylko się cieszyć.. fajnie, że nie wszystkie hybrydy Toyoty mają ten problem bo jakbym miał wymieniać Ravkę to chyba tylko na Camry hybrid.. mam nadzieję, że obecny model nie będzie miał tego problemu, bo wątki na zagranicznych forach pochodziły sprzed kilku lat.. może coś poprawili.. a czym niby śmierdziała benzynowa Ravka? Chyba tak samo jak każdy samochód czy jakoś szczególnie?
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Sierpnia 2018, 18:28:55 »
latem śmierdziała przegrzanym plastikiem, poza tym wspaniale ją wspominam..

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Sierpnia 2018, 18:28:05 »
Wsadzili starą baterię, albo tylko napisali, że wymienili.

Myślę że tak, ale dali ciała Romanowski Kielce aż wstyd

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Września 2018, 18:48:45 »
panowie, temat jest o wadach rav4 hybrid, tymczasem piszecie o jakich badziewnych alarmach dokładanych nie wiadomo gdzie. ja wiem że nie każdy się zna i zastanowi przed zakupem takiego zabezpieczenia. niemniej proszę pamiętać, że każde auto jest tylko tak dobre jak jego najsłabszy element.
ciekaw jestem czy centrala toyoty ma świadomość jakie to magiczne "blokady" się tutaj montuje?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl