Autor Wątek: wady RAV4 hybrid..  (Przeczytany 105448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arst

• Gość
Odp: wady RAV4 hybrid..
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Września 2018, 10:32:34 »
tymczasem piszecie o jakich badziewnych alarmach dokładanych nie wiadomo gdzie
Piszą o zabezpieczeniu OBD by Vodafone, montowanym w KAŻDEJ Toyocie RAV4 Hybrid sprzedawanej obecnie w Polsce. Bardzo chciałbym nie mieć tego u siebie i za to nie dopłacać, ale okazało się, ża żaden salon na terenie PL nie sprzeda obecnie hybrydowej RAV4 bez tego szajsu.
Co więcej, magicy z Toyoty tak mi to podłączali, że przy okazji odpięli wtyczkę CAN z jednostki centralnej, przez co na dzień dobry nie miałem komunikacji między radiem a resztą auta. Pondato zauważyłem, że jeśli otwieram bagażnik bezdotykowo, to muszę go potem zamknąć zanim chwycę którąkolwiek klamkę drzwi - inaczej od razu włącza się ten pieprzony alaram. Więc również uważam te obowiązkowe dodatkowe zabezpieczenie za wadę RAV4 Hybrid. Bardzo chciałbym się tego pozbyć, a nie mogę, dopóki auto jest na gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2018, 10:34:24 wysłana przez Arst »

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 06 Września 2018, 11:08:39 »
A więc nie jest to wada Toyoty, ale naszych mechaników w ASO.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Września 2018, 12:07:30 »
Okej, ale auto kupuję jako produkt w autoryzowanym salonie Toyoty, więc w zasadzie guzik mnie obchodzi, czy montują to "fachofcy" w ASO, czy centrala, czy fabryka w Japonii. A skoro w Polsce nie da się kupić hybrydowej RAVki bez tego badziewia, to dla mnie jest to wada tego modelu. Kropka. Jakby centrali zależało, to by wybrali system innego producenta.

Oczywiście to tylko moje zdanie, ktoś inny może mieć inne podejście do tematu :grin:

Kończąc offtop, a wracając do wad (choć to pewnie wspólna cecha wszystkich RAV4), to boli mnie brak wyświetlania odległości w [m] lub [cm] do przeszkody. Wiem, są kamery, są te żółte/czerwone kreski, ale jakoś nie jestem w stanie ocenić na nich realnej odległości przy parkowaniu. W drugim aucie pokazuje mi odległość i np. przy zapaleniu czerwonej kreski i ciągłym sygnale akustycznym, wciąż widzę jeszcze zmiany odległości (0.5m... 0.4m... 0.3m...). To pewnie kwestia przyzwyczajenia i nauczenia się kąta przekłamania kamer(y), ale tutaj mi tego po prostu brakuje.

PS. I dlaczego wersja na Europę nie ma pamięci ustawień fotela kierowcy (nawet za dopłatą), a wersja USA to ma? Kompletnie nie rozumiem tej polityki <zalamka>

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Września 2018, 18:14:59 »
samo zabezpieczenie gniazda obd wydaje się nie być upierdliwe, jednak jakość jego montażu jest skandaliczna; ktoś wziął kasę za byle co, zamontowane byle jak. natomiast rozszerzona wersja z tym transponderem zasilanym bateryjką to już odczuwalna niedogodność za własne pieniądze. gdybym to miał, poprosił bym o demontaż..

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Września 2018, 11:49:33 »

PS. I dlaczego wersja na Europę nie ma pamięci ustawień fotela kierowcy (nawet za dopłatą), a wersja USA to ma? Kompletnie nie rozumiem tej polityki <zalamka>

Zobaczysz wejdzie kolejna RAV-ka i to wsadzą, będą się tym chwalić gdzie popadnie jakby to był jakiś hit, oczywiście w najbogatszej wersji :laugh:
No niestety, Toyota jest 100 lat za murzynami, a przy najmniej za Europą. Ja to sobie tłumaczę tym, że może dlatego tu wszystko działa :D
Ostatnio się śmieliśmy z przycisku ustawiania lusterek... Czy to RAV4 I z 2000 czy RAV IV z 2016, czy Auris czy Lexus RX, wszędzie jest taki sam  :grin:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Września 2018, 20:41:18 »

No właśnie mnie też zastanowiło. Kupując samochód warte ponad 150 tys.zł i nie ma tego w opcji. Chora polityka Toyoty, bo pewnie myślą "przecież jest tylko pan władza za kierownicą  w Europie i po co mu dalej ustawienia jak już ustawił wcześniej"

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Października 2018, 12:12:02 »
System multimedialny Toyota Touch 2, który jest w tym samochodzie nie ma napędu CD. Można byłoby to przeboleć, ale przy słuchaniu MP3 na ekranie nie ma obrazu okładki płyty, z której pochodzą utwory. Wiecie może czy można tak zapisać na pendrivie pliki graficzne, żeby nasza Toyota pokazywała je na ekranie?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Października 2018, 14:33:14 »
Z pendrive?a widać obraz okładki płyty, trzeba je pobrać razem z utworem.

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Października 2018, 17:29:57 »
Na pendriva zgrywam płyty, które mam fizycznie. Używam Windows Media Player. Po takiej operacji nie ma okładek na ekranie w samochodzie. Co mam zrobić, żeby było je widać? Próbowałem otagować pliki MP3, tak aby każdy zawierał okładkę, ale to też nie pomaga (program MP3tag).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Października 2018, 20:09:29 »
Prawdopodobnie za niski model radia.

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Października 2018, 18:14:01 »
Stacja multimedialna Touch2 (bez GO czyli bez fabrycznej nawigacji) to muzeum w nowym aucie. Nie potrafi wyświetlić okładek płyt w prawidłowo otagowanych plikach MP3 a do tego Mirrorlink działa tylko po wielu kombinacjach i tylko z telefonami sprzed 5 lat...

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Października 2018, 20:23:30 »
Stacja multimedialna Touch2 (bez GO czyli bez fabrycznej nawigacji) to muzeum w nowym aucie. Nie potrafi wyświetlić okładek płyt w prawidłowo otagowanych plikach MP3 a do tego Mirrorlink działa tylko po wielu kombinacjach i tylko z telefonami sprzed 5 lat...

Niestety taka polityka firmy, nawigacja tez nie lepsza.

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Października 2018, 10:18:13 »
Rozmawiałem z ASO na temat aktualizacji Touch2. Dostali na razie aktualizacje do Toyoty CHR (nowsza wersja Mirrorlink). Trzeba wierzyć, że o RAV4 też będą pamiętać.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Października 2018, 19:58:48 »
nie sądzę by wprowadzili cokolwiek nowego do stacji w ravce; to model skierowany do zupełnie innego użytkownika niż chr i to co jest obecnie działa sprawnie oraz zgodnie ze specyfikacją. wobec tego wprowadzanie bzdur nie ma sensu, natomiast rewolucje pokroju carplay dostępne w nowej ravce..

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Października 2018, 10:01:35 »
Jeszcze jedna rzecz, która bardziej mnie śmieszy niż przeszkadza. Kiedy włączają się czujniki cofania na dużym ekranie mamy grafikę samochodu, ale nie RAV4 tylko Octavii. Za to na wyświetlaczu między zegarami na grafice jest nasza RAV4

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl