Autor Wątek: wady RAV4 hybrid..  (Przeczytany 105396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
Odp: wady RAV4 hybrid..
« Odpowiedź #180 dnia: 10 Maja 2021, 12:53:20 »
Panowie, serio Rav4 Hybrid nie pojedzie szybciej niz 191 km/h ?
Wczoraj na niemieckiej autoabanie, zdusila mi sie na 191 kmh i ani kilometra szybciej.
Normalnie ją odpieło, a szla dobrze ?. Mysle ze grubo ponad 200 by poszla.
I nie rozwodźmy sie nad tym,  ze to nie auto sportowe, ze predkosc bla bla bla?. Chcialem sprawdzic. I sie zdziwilem.

Z ciekawości - jakie było spalanie chwilowe?  :grin:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #181 dnia: 10 Maja 2021, 13:13:34 »

Wczoraj na niemieckiej autoabanie, zdusila mi sie na 191 kmh i ani kilometra szybciej.
I nie rozwodźmy sie nad tym,  ze to nie auto sportowe, ze predkosc bla bla bla?. Chcialem sprawdzic. I sie zdziwilem.
Przeciez w katalogu jak kupowales auto masz napisans: max predkosc 180kmph. I to by sie zgadzalo. Po GPS jest 180.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na liczniku 201 , GPS 192. Mi wyszło max. 16-17 litrów przy GPS 192

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: 10 Maja 2021, 13:39:09 »
Przeciez w katalogu jak kupowales auto masz napisans: max predkosc 180kmph. I to by sie zgadzalo. Po GPS jest 180.

Serio? W katalogu? Wiesz gdzie mozna te dane wlozyc?  :-)
W poprzednim aucie bylo napisane predkosc max 195 kmh, a poszedl 215 kmh.
Chodzi mi o blokade, ktora tworzy rodzaj kaganca, a nie predkosc jaka podaje producent. 

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 10 Maja 2021, 13:40:21 »

Z ciekawości - jakie było spalanie chwilowe?  :grin:

Tak jak kolega wyzej pisal, cos okolo 17 l

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 10 Maja 2021, 16:12:02 »

Jest ograniczenie do 180km/h ze względu na silnik elektryczny. Gdzieś czytałem że przy tej prędkości silnik elektryczny ma ciut ponad 17.000 obr/min to oznacza bardzo wysokie częstotliwości prądu z falownika. Podejrzewam że jakby podnieść jeszcze prędkość obrotową to falownik poszedł by z dymem ze względu na tak dużą częstotliwość.
Poza tym kto autem typu SUV jeździ szybciej niż 150 - 160km/h. Volvo też ma ograniczenie do 180km/h :-)

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
wady RAV4 hybrid..
« Odpowiedź #185 dnia: 10 Maja 2021, 16:54:59 »
Poza tym kto autem typu SUV jeździ szybciej niż 150 - 160km/h. Volvo też ma ograniczenie do 180km/h :-)

W kraju, w którym jest 1001 mistrzów prostej na 1000 mieszkańców? Każdy, kto tylko może

No 190 a aucie takim jak rav4 to faktycznie żenada. Powinien mieć kaganiec na 290...

Co do Volvo to szkoda słów. Znam typa, który ostatnio jedno zamówił. Twierdzi, że więcej niż 140  nie będzie nim jeździł, bo na wakacje i tak z dzieciakami jeździ etc. Psychol jakiś. Volvo - auto dla psycholi.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #186 dnia: 11 Maja 2021, 07:30:17 »
Jest ograniczenie do 180km/h ze względu na silnik elektryczny. Gdzieś czytałem że przy tej prędkości silnik elektryczny ma ciut ponad 17.000 obr/min to oznacza bardzo wysokie częstotliwości prądu z falownika. Podejrzewam że jakby podnieść jeszcze prędkość obrotową to falownik poszedł by z dymem ze względu na tak dużą częstotliwość.

Z prędkością obrotową 17krpm to się zgadza. Prędkość obrotowa silnika wynika z jego konstrukcji mechanicznej (ile wytrzyma) i napięcia na jakie był projektowany, prędkość można zwiększać podnosząc napięcie i zwiększając prędkość wirowania pola, ale jak wiadomo z niczego go się nie wyciągnie, bo magazyn-przetwornica podnoszą do ok. 600V (jak dobrze pamiętam). Jeszcze jest odwzbudzanie silnika, ale nie wiem czy Toyota je stosuje, bo jest to kosztem momentu.

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 11 Maja 2021, 08:39:22 »

Z prędkością obrotową 17krpm to się zgadza. Prędkość obrotowa silnika wynika z jego konstrukcji mechanicznej (ile wytrzyma) i napięcia na jakie był projektowany, prędkość można zwiększać podnosząc napięcie i zwiększając prędkość wirowania pola, ale jak wiadomo z niczego go się nie wyciągnie, bo magazyn-przetwornica podnoszą do ok. 600V (jak dobrze pamiętam). Jeszcze jest odwzbudzanie silnika, ale nie wiem czy Toyota je stosuje, bo jest to kosztem momentu.

tak wszystko to się zgadza ale  z moich obserwacji wynika : że w chwili gdy osiągamy V max ten nasz  tkz obrotomierz jest w 3/4 wysokości i do końca auto ciągnie .. czyli ma moc i poszło by szybciej , tak właściwie to raczej kwestia naszej psyche .. bo gdyby ravka poleciała te 200, 202  było by miło o tym mieć świadomość, to jest tak że mam mogę ale nie muszę ..
być może chodzi też o baterie zbyt szybko rozładowane zbyt duży pobór prądu powodowało by grzanie się nadmierne baterii , ale jaki był by problem wyłączyć baterie/silnik elektryczny i dać
silnikowi spalinowemu pohasać ?  nie wiem obawiam się że to tak na prawdę kwestia polityki firmy i ekoterrorystów , za kilka lat zrobią kaganiec na 160 , 140 itd......

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #188 dnia: 11 Maja 2021, 08:46:33 »
Zarówno hybryda, jak i benzyna pod tym względem są na tym samym poziomie. Moja 2.0 poszła na Autobanie 197km/h (licznikowo). Może i poszło by to do 200 ale nie trzymałem gazu bo to już nie jest głośno, a huk. Generalnie auto stworzone do spokojnej jazdy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #189 dnia: 11 Maja 2021, 09:15:37 »

Generalnie auto stworzone do spokojnej jazdy.
Dokładnie to nie sportowe.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #190 dnia: 11 Maja 2021, 09:56:08 »

tak wszystko to się zgadza ale  z moich obserwacji wynika : że w chwili gdy osiągamy V max ten nasz  tkz obrotomierz jest w 3/4 wysokości i do końca auto ciągnie .. czyli ma moc i poszło by szybciej , tak właściwie to raczej kwestia naszej psyche .. bo gdyby ravka poleciała te 200, 202  było by miło o tym mieć świadomość, to jest tak że mam mogę ale nie muszę ..
być może chodzi też o baterie zbyt szybko rozładowane zbyt duży pobór prądu powodowało by grzanie się nadmierne baterii , ale jaki był by problem wyłączyć baterie/silnik elektryczny i dać
silnikowi spalinowemu pohasać ?  nie wiem obawiam się że to tak na prawdę kwestia polityki firmy i ekoterrorystów , za kilka lat zrobią kaganiec na 160 , 140 itd......

Ale pamiętaj za hybryda ma skrzynie e-CVT i przy przeniesieniu napędu bierze tez udział silnik elektryczny...wiec jak by mu dołożyć jeszcze pare Hz to albo on, albo falownik by sie usmażył ze względu na częstotliwość. Z drugiej strony w USA Vmax to 75mph na autostradzie = 115km/h i jakoś ludzie z tym żyją mając 4, 5, 6 litrowe silniki pod maska. Nasze RAV to raczej łajby niż wyścigówki  :-) :-) :-)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #191 dnia: 11 Maja 2021, 10:26:19 »
Ustalmy, że częstotliwość nie smaży ani silnika, ani falownika, a przynajmniej nie bezpośrednio :).

Silnik i falownik grzeje się (smaży) od prądu (przepływu przez łączniki w falowniku - straty na przewodzenie i przez uzwojenie w silniku - straty w miedzi). Do tego dochodzą straty magnetyczne w silniku oraz straty na przeładowanie pojemności w łącznikach w falowniku. To drugie wynika z prędkości obrotowej silnika (straty magnetyczne), a w falowniku z szybkości kluczowania łączników - przeładowanie pojemności bramki tranzystora (niezmienna, raczej stałą, a na słuch T stosuje jakąś niższą wartość coś pewnie 4-8 kHz, brzmi bardziej jak tramwaj, a nie jak napęd z 21 wieku).

Jadąc szybciej potrzebujemy więcej kW przerzucać przez tor napędowy. A że sprawność jest < 100% to generujemy ciepło. Samym szybszym kręceniem kołami nie zwiększamy obciążenia, potrzebne są opory i tym samym moment obrotowy, a moment obrotowy * rpm = kW (P[kW] = M[Nm] * w[rad/s].

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #192 dnia: 11 Maja 2021, 11:51:18 »
Ale ogólnie to Vmax 180km/h to nie wada. Kto potrzebuje jeździć szybciej ?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #193 dnia: 11 Maja 2021, 14:30:26 »
też tak uważam, szkoda życia :)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #194 dnia: 11 Maja 2021, 15:18:20 »
(...)Z drugiej strony w USA Vmax to 75mph na autostradzie = 115km/h i jakoś ludzie z tym żyją mając 4, 5, 6 litrowe silniki pod maska. (...)

I wszyscy tam się tego ograniczenia trzymają, włączając w to policję... Jakoś nie zauważyłem :song:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl