Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« dnia: 25 Czerwca 2017, 15:39:48 »
Witam,

Jestem ciekaw czym kierowaliście się przy zakupie swojego Aurisa II?

Mnie zachwycił napęd hybrydowy, a potem spalanie poniżej 5l/100km przy każdym baku. No i w kombi jest całkiem spory bagażnik.

Niestety jeżdżąc od lutego nie potrafię znaleźć żadnych innych plusów tego samochodu :( Wręcz przeciwnie.

Może czegoś nie potrafię dostrzec :) Co Was zachwyciło?

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2017, 15:43:12 »
2 lata jeździłem Fordem focusem 1,6 150KM potem kolejny focus ponad 300KM. Ale Hybryda to chyba pierwszy samochód którego nie będę miał ochoty pozbyć się tak szybko. Wygoda prowadzenia w mieście i na trasach podmiejskich daje dużo spokoju, płynności jazdy. Ja w tym samochodzie wypoczywam mam wrazenie

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Auris HSD:

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2017, 19:54:51 »
Ja kupiłem Auris hybrydowa, bo Prius 3 wydawał się mi za bardzo oderwany od standardów (kokpit), ale to po 2 latach uważam było błędem i zepsuło moja opinie o Toyocie.
Bagażnik owszem duży, ale reszta...tapicerka skórzana jeszcze to mogę przeżyć (łatwo się utrzymuje czystość ).
Co mnie słabi: koła,zabezpieczenie antykorozyjne, sposób malowania elementów plastikowych, system bezkluczykowy, lampy i ich plamy żółte, i cena... gdybym kupił ja bez tych super gadżetów miałbym w kieszeni 10-15 tys, ale byłbym szczęśliwszy... nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2017, 20:06:29 wysłana przez MMZabrze »

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2017, 20:05:28 »
5 lat jeździłem Aurisem 1 i byłem zadowolony (mimo bieda-wersji Terra :)), więc wybór przyszedł naturalnie.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2017, 20:32:01 »
10 lat bezproblemowej eksploatacji Corolli E12 1.4 vvt-i. Po mnie jeszcze dwa lata jeździła u brata i skończyła w rowie, wrak odkupiony, naprawiony (widzieliśmy zdjęcia) i być może jeździ do tej pory. Był krótki epizod ze Skodą i z powrotem wróciłem do Toyoty, mój brat też i już chyba tak pozostanie mimo, że nie wszystko w nich jest różowe.
Mamy w rodzinie kilka Toyot, jak już ktoś napisał na tym forum, może one nie jeżdżą szybko, nie wyglądają ale dają święty spokój (pomijając jakieś tam duperele bardziej lub mniej wkurzające).
W rodzinie był tylko jeden diesel słynny 2.2, mimo złej sławy przejeździł 150 tys. totalnie bezawaryjnie (tylko eksploatacja) i został sprzedany (10 lat).

Dlatego AURIS. Wolałbym Avensis (nie trafiłem na promocje i funduszy nie starczyło).

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2017, 00:06:33 »
Przyczyną pierwotną była konieczność niezwłocznego wsadzenia w Octavię 5-10 tys zł aby uniknąć poważnych awarii (ponownie hałasujący rozrząd do którego dołączyła skrzynia biegów).  Od jazdy manualem i ciągłego wciskania sprzęgła już mi kolano zaczynało trzeszczeć.  Diesle odpadały ze względu na DPF i ogólną usterkowość.  Benzyny przy moim dość dynamicznym stylu jazdy są dość żarłoczne. Auris póki co jest jedynym kompaktowym kombi w hybrydzie e-CVT na rynku, tak że wyboru w zasadzie nie było :-)

Nie uważam aby Auris II specjalnie odstawał od innych kompaktów.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2017, 05:21:06 »
Przyczyną pierwotną była konieczność niezwłocznego wsadzenia w Octavię 5-10 tys zł aby uniknąć poważnych awarii (ponownie hałasujący rozrząd do którego dołączyła skrzynia biegów).  Od jazdy manualem i ciągłego wciskania sprzęgła już mi kolano zaczynało trzeszczeć.  Diesle odpadały ze względu na DPF i ogólną usterkowość.  Benzyny przy moim dość dynamicznym stylu jazdy są dość żarłoczne. Auris póki co jest jedynym kompaktowym kombi w hybrydzie e-CVT na rynku, tak że wyboru w zasadzie nie było :-)

Nie uważam aby Auris II specjalnie odstawał od innych kompaktów.

Ach te nowoczesne diesle ... teraz mając hybrydę czuje obrzydzenie do diesli. Drażni mnie kopcący diesel na drodze i człowiek musi to wdychać. Nie ma wyboru co do hybryd. Jest Prius Plus, ale wnętrze ( kokpit ) wyglada okropnie , lexus dużo droższy , inne marki : Ampera - fajny silnik 150 kucy, ale wnętrze 4 osobowe , Ford Mondeo bez bagażnika , reszta nawet nie ma co konkurować z silnikami poniżej 45 KM. Nie ma żadnej alternatywy, Auris lub nic innego.
Tak Auris nie odstaje od konkurencji... wszystkie są już tak składane samochody w EU ??

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2017, 09:22:19 »
Jeszcze jest Hyundai Ioniq. Wart chyba uwagi.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2017, 09:32:28 »
Jeździłeś?  Udało im się zrobić dwusprzęgłową, która nie szarpie i nie "zamyśla się" w niektórych sytuacjach?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2017, 09:58:28 »
Jakbym miał kupić hybrydę z dwusprzęgłową skrzynią, to już lepiej jakąś fajną benzynę :D

A Aurisie "hybrydowość" tak upraszcza i zmniejsza ilość zużywających się elementów, że jestem sobie w stanie wyobrazić doskonale jeżdżącego Aurisa dużo dłużej po tym jak mu już karoseria odpadnie :D

Offline racibornio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2017, 14:33:05 »
A ja się kierowałem:
- niskim kosztem eksploatacyjnym (najniższe do osiągnięcia obecnie zużycie paliwa),
- silnikiem bez turbiny,
- niezawodnością marki - zamierzam mieć ten samochód nawet i 10 lat albo dłużej,
- dostępnymi opcjami wyposażenia wnętrza.
Dzisiaj jeszcze raz kupiłbym to auto.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2017, 14:45:28 »
Jeździłeś?  Udało im się zrobić dwusprzęgłową, która nie szarpie i nie "zamyśla się" w niektórych sytuacjach?

udało, ale ma ona swoje zalety głownie w trasie. Moje przemyślenia tutaj: http://testysamochodowe.pl/hyundai-ioniq-platinium-test/

Co do tematu w poście - u mnie wybór był czysto pragmatyczny. Szukając auta głownie do miasta i z dużym bagażnikiem pomyslalem o TS Hybrid. Ponieważ na co dzień jeżdżę każdą praktycznie marką, był to bardzo przemyślany wybór. Nie ukrywam też, że oferta kredytowa i ubezpieczeniowa Toyoty przechyliła szalę. Niemniej, po 2 latach, nie żałuje wyboru absolutnie. Zero problemów, dosłownie.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwca 2017, 22:55:53 »
U mnie to było tak że przesiadałem się po kilku latach z Forda Pumy, straszny szrot. Toyota nie jest moim pierwszym samochodem kupowany w salonie ale najbardziej przyciągnęła mnie jego uniwersalność. Pogodziłem się z tym, że kupując nowy samochód w salonie będzie więcej palił bo na pewno będzie większy itd. Puma spalała nie więcej jak 7 l po mieście przy silniku 1.4 i 80 KM. Kiedyś jeździłem Oplem Corsa D który też miał 80 KM ale silnik 1.2 powodował że spalanie w mieście było na poziomie 8,5 l a osiągów nei miał żadnych.

Po dwóch latach użytkowania stwierdzam, że w Aurisie jaka by to nie była trasa odpoczywam. Żadnego szarpania dzięki CVT, wygodne fotele w wersji Prestige i cisza w czasie stania czy snucia się w korku. Codziennie dojeżdżam do pracy około 16km i spalanie wychodzi mi 5,5 - 6,0. A tego najbardziej się obawiałem przy przesiadce do większego samochodu. No a dzięki uniowersalności super sprawdza się w codziennym operowaniu po mieście jednocześnie nie ma problemu z zapakowaniem się pięcioosobowej rodziny na wakacje dzięki przestrzeni bagażowej w kombii.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Czerwca 2017, 07:48:22 »
Ja sie kierowalem miedzy innymi komfortem siedzen i tu auris poległ całkowicie - po 1.5 mies jazdy oddalem auto z ulgą.
Spalanie 1.6 o dziwo wieksze niz verso 1.6.
Widocznosc kiepska a umiejscowienie i kąt nawigaci powoduje ze trzeba glowe od drogi odwracac.

Jedyne co mnie urzeklo to zawieszenie (mialem wielowachacz)
Ale to nie wystarczylo.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwca 2017, 09:01:06 »
Miechu oddałeś Auris??? To już jesteś chyba kolejny ??.
Faktycznie fotele w wersji EXE lub PREST po 600 km zaczynają męczyć, a po 800 mam ochotę spalić ten wóz.
Piszecie o Hyundai w hybrydzie... miałem wszystkie hybrydy już w rękach. W innych krajach niż Polska możesz opłacić kwotę 30-60 euro i masz wózek na cały dzień. Powiem porażka, dlatego, że patrzę to pod kątem jednostki Toyoty. Tutaj uproszczony jest napęd do maximum i dlatego taxi na zachodzie robią po 500 tyś bez remontu!!!
Kia zrobiła SUVa ale czytając specyfikacje i czytam silnik ma 45 koni to zastanawiam się po co ten napęd, do toczenia się po parkingu?
Nie ma alternatywy moim zdaniem i to Toyota wykorzystuje. Niestety Auris i wykonanie tego samochodu to porażka. Nawet Opel Astra (5letnia) jest o wiele lepiej wykonana(pisze o wersji innowation)
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2017, 09:02:59 wysłana przez MMZabrze »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl