Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Czerwca 2017, 13:52:01 »
Faktycznie fotele w wersji EXE lub PREST po 600 km zaczynają męczyć ... Niestety Auris i wykonanie tego samochodu to porażka. Nawet Opel Astra (5letnia) jest o wiele lepiej wykonana(pisze o wersji innowation)

Opla już nie ma, co niespecjalnie dziwi.  Po tym jak zdołali wyprodukować downsizingowany kompakt turbo 1.4 ważący ponad półtorej tony, wiedziałem że to się nie może dobrze skończyć.

Zawsze mnie rozśmiesza pisanie o niewygodnych fotelach, ma to taki sam sens jak oczekiwanie że beret z napisem ONE SIZE na metce będzie pasował na głowę każdego klienta, który wejdzie do sklepu.  Wpisz sobie w google "astra niewygodne fotele" i wyskoczy milion linków.  Tak samo będzie z dowolnym innym modelem którejkolwiek marki.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Czerwca 2017, 22:13:34 »
A Ty znowu swoje. Naprawdę, aż tak Cię boli negatywny wpis na temat Toyoty, oj biedactwo  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2017, 22:42:35 wysłana przez MMZabrze »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Czerwca 2017, 23:12:32 »
Naprawdę, aż tak Cię boli negatywny wpis na temat Toyoty

Widziałem Twoje wpisy przed edycją, tak że dobrze wiem kogo naprawdę zabolało ;-)

Co do mojego stosunku do tej czy innej marki, to gdyby istniała możliwość, nawet za dopłatą, zamówienia egzemplarza pozbawionego wszelkich logo i oznaczeń, niezwłocznie bym z niej skorzystał.

Toyota była przeze mnie brana pod uwagę 4-krotnie i tylko raz wygrała konkurencję, więc naprawdę trudno mnie posądzać o jakieś entuzjastyczne uczucia wobec tej marki.  Co nie zmienia faktu, że czepialstwa podszytego czarnym piarem nie lubię.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Czerwca 2017, 02:50:55 »
Opla już nie ma, co niespecjalnie dziwi.  Po tym jak zdołali wyprodukować downsizingowany kompakt turbo 1.4 ważący ponad półtorej tony, wiedziałem że to się nie może dobrze skończyć.
1. Opel jest i jeszcze długo będzie.
2. Co ma waga do wykończenia wnętrza czy wygody siedzeń?
Przełknij gorzką pigułkę i zaakceptuj, że Auris jako samochód ma niewiele do zaoferowania.

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Czerwca 2017, 09:26:37 »
Cytuj (zaznaczone)

Cytuj (zaznaczone)
Opel jest i jeszcze długo będzie.

GM sprzedało markę i fabryki Francuzom, ale zostawiło sobie R&D, co oznacza że Chervrolety dalej będą robione przy użyciu tej samej technologii. Natomiast nowe Ople będą miały pod maską rozwiążania made in France.

Faktycznie Astra J w porównaniu do Aurisa grzeszy brakiem optymalizacji wagi. Jednak w Astrze K dało się sytuację poprawić, natomiast w Aurisie nie ma już za bardzo z czego ciąć, w dodatku auto stało się papierowe. Nawiasem mówiąc, HSD też nie jest lekki.

Astra miała dwa silniki 1.4 turbo: 120 i 140 konny. Tego mocniejszego mam i jeździ się nim zupełnie normalnie.

To co mnie osobiście denerwuje w Aurisie (pomijając jakość wykonania wnętrza) to zbyt daleko posunięty minimalizm. Czego się nie dotknę to działa za słabo, jest za delikatne, jest tego mniej itp. Ostatnio miałem np. okazję porównać wielkość filtra kabinowego, jest sporo mniejszy czyli dobrze mi się wydawało że wentylacja jest mniej wydajna.

Pisałem już o tym ale ten samochód, poza HSD, nie ma za wielu atutów. I to właśnie HSD było powodem jego zakupu.

Zabawny jest fakt że mam dwoje znajomych posiadających Toyotę na własność lub w bliskiej rodzinie. I jedni i drudzy narzekali że "to już nie jest to", że Toyota jedzie na legendzie itp. I w obu przypadkach kolejne samochody były już z innej stajni. Siła marketingu była jednak tak duża że puszczałem ich opinie mimo uszu. Teraz wiem o co im chodziło.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2017, 09:29:30 wysłana przez Adam O. »

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Czerwca 2017, 10:52:03 »
Pisałem już o tym ale ten samochód, poza HSD, nie ma za wielu atutów. I to właśnie HSD było powodem jego zakupu.

I to jest jak mówi klasyk: "sedno tarczy" :)
Na razie nie rozumiem kupujących nowe Toyoty nie hybrydy i uważam to za wyrzucony pieniądz. Ale jak pojeżdżę 5 lat i faktycznie nic, ale to naprawdę nic się nie zepsuje, to może zrozumiem :D

Ja co do wnętrza nie ma żadnych zastrzeżeń, ale na wiele innych elementów spuśćmy kurtynę milczenia :D

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Lipca 2017, 12:34:13 »
po 1.5 mies jazdy oddalem auto z ulgą.
Ale jak to "oddałem" ? Do dealera? To tak można?

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Lipca 2017, 12:44:59 »
Mnie urzekł napęd HSD i sylwetka nowego TS. No i miałem wk...rw po kosztownych awariach Forda S-Maxa (diesel).
I to chyba tyle. To moje drugie auto od Toyoty i nadal uważam i podtrzymuję zdanie, że projektanci Toyoty nie potrafią lub nie chcą zaprojektować fajnie wnętrza. Nawet w C-HR polegli (kwintesencją japońskiego designu Toyoty jest jak dla mnie otwieranie schowka pasażera w C-HR...)

Miałem okazję jeździć Aurisem II w benzynie i jeśli mam być szczery - zdecydowanie rozważyłbym inną markę gdyby nie HSD.
Czy kupiłbym teraz (po pół roku) ponownie Aurisa hybrydę? Odpowiedź brzmi - tak. Tylko teraz zamiast Comfort + Style + Tech brałbym zapewne Dynamic.

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Lipca 2017, 13:15:36 »
Nawet w C-HR polegli (kwintesencją japońskiego designu Toyoty jest jak dla mnie otwieranie schowka pasażera w C-HR...)
Nie dalej jak wczoraj czekając w ASO, wsiadłem do salonowego C-HR i stwierdziłem, że design wnętrza nawet im się udał... aż do momentu gdy chciałem otworzyć ww. schowek. Moją pierwszą myślą było: "Czy ich poje...?" :) Innymi słowy - jak udziwnić prostą i dobrze funkcjonującą rzecz.

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Lipca 2017, 16:22:02 »
Na razie nie rozumiem kupujących nowe Toyoty nie hybrydy i uważam to za wyrzucony pieniądz.

Pełna zgoda.

Czy kupiłbym teraz (po pół roku) ponownie Aurisa hybrydę? Odpowiedź brzmi - tak. Tylko teraz zamiast Comfort + Style + Tech brałbym zapewne Dynamic.

I tu też pełna zgoda, względnie Prestige ze względu na ładniejszą deskę i nawiewy pod przednimi fotelami.
Nawiasem mówiąc widzę że wersja Comfort znikła już z cennika na 2017.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Lipca 2017, 16:44:29 »
to deska rozdzielcza w Prestigę się różni? Ja mam Premium+style+tech+comfort i najwyższa funkcja mnie zniesmaczyła fotelami. Po prostu mi się nie podobały.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Lipca 2017, 21:31:53 »
po 1.5 mies jazdy oddalem auto z ulgą.
Ale jak to "oddałem" ? Do dealera? To tak można?

Ja jak cos pozyczam to zawsze oddaje :)

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lipca 2017, 22:03:52 »
Auris jest warta tylko tyle ile warty jest jej napęd hybrydowy. Tutaj będę chwalił Toyote do końca, reszta to wg mnie jedna wielka kupa. Czy kupiłbym ponownie Auris, znając jej bolączki? Zdecydowanie nie. Zastanowiłbym się nad zakupem Priusa lub Lexusa CT200h. Oglądałem na kanale oba modele i uważam, że są o niebo lepiej poskladane. Wiadomo to jest moja ocena, ale uważam, że wydając na wózek za 120 tys mamy prawo coś wymagać, ale jak już to ktoś wspomniał siła marketingu jest tak ogromna, że ludzie nie chcą słuchać, potem się wściekają sami na siebie.

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Lipca 2017, 22:07:46 »
Cytat: Mystik w Wczoraj o 10:52:03
Na razie nie rozumiem kupujących nowe Toyoty nie hybrydy i uważam to za wyrzucony pieniądz.

Pełna zgoda.
To chyba trochę przesadzona opinia. Abstrahując od porównań z innymi markami, w czym aż tak jest lepsza hybryda od takiego 1.6 Valvematic czy 1.2 Turbo z CVT? Nie mówcie tylko o spalaniu, bo dopłata do hybrydy w tym samym wyposażeniu to jakieś 12 tyś (vs. 1.6). z tego co pamiętam ze swoich wyliczeń, więc trzeba trochę tych km zrobić, żeby inwestycja się zwróciła. Komfort jazdy w samych benzyniakach ten sam (bezstopniowa skrzynia biegów), ale za to mają lepsze osiągi, lepsze zachowanie w trasie, ładniejsze wykonanie tunelu środkowego (razi mnie ten dżojstik w hybrydzie :)). OK, hybryda pewnie jest cichsza, ma dłuższą gwarancję, no i w teorii przysługują jakieś tam ulgi, ale nie uważałbym zakup Aurisa benzynowego za wyrzucenie pieniędzy w błoto.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Lipca 2017, 22:47:39 »
Cały widz polega na prostocie wykonania tego napędu, ograniczenia montażu elementów podatnych na zużycie takich jak paski, rolki, turbo, sprzęgła, rozruszniki, alternatory i inne dyperele które maja tendencje do odmówienia posłuszeństwa już po pierwszych 100 tys km, dlatego ten właśnie napęd będzie górował nad wszelkiej maści 1,2, 1,6, diesel. Zauważ, że Priusy na taksówkach dobijają do 500 tys bez remontów, podaj mi przykład teraz innej jednostki ( tej nowoczesnej ) która dobije to tego wyniku. Auris w cenie 100 tys (diesel lub 1,2T z automatem) nie jest warta tej ceny i dlatego ja i pare innych osób uważany, że kupno tego modelu to bardzo zła inwestycja, ale wiadomo, że jest to subiektywna ocena, a wątek jest po to aby sobie podyskutować, a nie nawracać ????

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl