Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zorian

• Gość
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #210 dnia: 05 Stycznia 2022, 14:42:30 »
Możliwe. Mój na razie postoi i muszę go podładowywać i wolał bym nie odłączać klemów a mówią (na YT) że do tego potrzebna ładowarka w odróżnieniu od prostownika, którego zdecydowanie nie polecają do niewypiętego aku. Zastanawiam się jak traktować Kulon 720 - jako prostownik czy ładowarkę.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 06 Stycznia 2022, 20:13:59 »
Próbował ktoś ładować aku trakcyjny w C-HR tak jak tutaj w Priusie?

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #212 dnia: 07 Stycznia 2022, 12:28:07 »
Możliwe. Mój na razie postoi i muszę go podładowywać i wolał bym nie odłączać klemów a mówią (na YT) że do tego potrzebna ładowarka w odróżnieniu od prostownika, którego zdecydowanie nie polecają do niewypiętego aku.

Ja od zakupu CH-Rki czyli na początku 2017r. (jeden z pierwszych modeli) już może z kilkanaście razy doładowywałem aku. zwykłą ładowarką z Lidla (elektroniczna z wyświetlaczem) i jak na razie oryginalny aku się jakoś trzyma i nawet 2 tygodnie postoju nie robi na nim wrażenia  :grin:
Doładowuję jak wiem że tośka ostatnimi czasy robiła tylko krótkie trasy a szykuje się dłuższy postój!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2022, 14:02:41 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RyszardCHR

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR GR
« Odpowiedź #214 dnia: 09 Czerwca 2022, 09:49:56 »
Od niespełna roku jestem posiadaczem kupionej w salonie Toyoty CHR GR Sport, a więc samochód na gwarancji. Na początku kwietnia byłem nad morzem i samochód stał nie użytkowany przez około 5 dni. Efekt - siadł akumulator, brak możliwości odpalenia. Telefon do Toyoty - przysłali lawetę. Kierowca podpiął kable ze swojego samochodu do mojego aku i odpalił. No więc sytuacja raczej anormalna przy praktycznie nowym samochodzie, że siada akumulator. W salonie Toyoty powiedzieli, że tak już jest i już. Przedtem przez 6 lat miałem Avensis i takiego problemu nigdy nie było. Teraz obawa o odpalenie samochodu gdzieś siedzi z tyłu głowy. Zamierzam kupić przenośny booster do uruchamiania w sytuacji awaryjnej.
Co moi doświadczeni koledzy proponowalibyście? Myślę, że to powinno być coś niewielkiego (a jednocześnie solidne), żeby można schować pod podłogę bagażnika. Będę zobowiązany za wszelkie sugestie co do zakupu boostera.

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: 09 Czerwca 2022, 10:37:44 »
 Problemem jest alarm, który rozładowuje baterie.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 09 Czerwca 2022, 11:35:49 »
Problemem jest alarm, który rozładowuje baterie.

Dokładnie tak. Brak alarmu, brak problemów. I tak g... daje ten alarm, nie wiem po co go chcecie sobie montować...
SAP ABAP Certified Developer

Offline RyszardCHR

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR GR
« Odpowiedź #217 dnia: 09 Czerwca 2022, 11:52:11 »
Dzięki za diagnozę. Ale ja prosiłem o sugestie jaki kupić booster do awaryjnego rozruchu.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #218 dnia: 09 Czerwca 2022, 12:29:39 »
Są już wątki o tym z konkretnymi modelami nawet podawanymi. Generalnie to każdy do hybrydy się nadaje bo nie potrzebuje odpalać silnika a ma tylko zapewnić prąd dla uruchomienia się całej elektroniki i obudzenia baterii hybrydy.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #219 dnia: 12 Czerwca 2022, 09:48:38 »
Hehe dlatego CHR jest najbardziej awaryjnym autem według ADAC. Miałem ten sam problem i go opisałem. Miałem alarm wyrzuciłem go to nie pomogło bo radio kradło prąd. Teraz auto stoi 10 czy 15 dni i jest ok
Co do boostera tez jest temat. Ja kupiłem ale po zmianie wszystkiego okazało się ze nie potrzebnie
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2022, 09:54:22 wysłana przez maciek20038 »

Offline Gustavson

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #220 dnia: 09 Grudnia 2022, 21:56:02 »
Podłączam się do tematu ponieważ też miewam problem z rozładowaniem baterii 12V. Toyota C-HR 2.0 HSD rocznik 2020. Zdarzyło mi się to ze 4 razy. Mam oczywiście niefabryczny alarm. Staram się chociaż raz w tygodniu gdzieś pojechać ale zdarzało się że auto stało 14 lub więcej dni a 12-13 dni to jest max zanim bateria się rozładuje uniemożliwiając uruchomienie. Auto stoi w cieple. O dziwo nie udało mi się uruchomić auta z pożyczonego  jump startera marki UTRAI.
Sprawę załatwiłem małym kosztem kupując mały aku żelowy 12V 12Ah (myślę że mniejszy 7Ah też by wystarczył), 4 krokodylki i 2 metry przewodu. Rozładuje się to podnoszę maskę i podłączam a potem 30 minut przejażdżki  :roll:

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 10 Grudnia 2022, 14:31:40 »
No i stało się  :-( Aku padło z dnia na dzień a miernik wskazał tylko 6% sprawności!
Dzielnie się sprawowało 6 lat i umarło!
Teraz mam aku Varta i ciekaw jestem jak długo pożyje  :-)
W Aygo, oryginalny akumulator działa już 8 lat  :grin: ale miernik pokazuje już że ma tylko 21% sprawności  :| i to "czuć" przy rozruchu!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #222 dnia: 10 Grudnia 2022, 14:39:43 »
Wiesz, że można go "reanimować"? Ten z Aygo oczywiście.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 10 Grudnia 2022, 14:57:23 »
Wiesz, że można go "reanimować"? Ten z Aygo oczywiście.

Ciekawy temat, ale czy warto?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #224 dnia: 10 Grudnia 2022, 15:15:54 »
To zależy, ja tak przedłużyłem życie niby "trupa" o dwa lata i auto sprzedałem ze sprawnym. Kwestia czy mocno zdegradowane płyty. Musisz zacząć od sprawdzenia gęstości elektrolitu i jeśli jest słabo, to dobry prostownik i reanimacja. Jest co i jak na YT

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl