Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #360 dnia: 29 Kwietnia 2024, 21:10:28 »
Apropos - mam pochylenie kół tylnych (fabryczne): jedno 3x większe od drugiego - widać gołym okiem. Za badanie zapłaciłem 150 zł (2 lata temu). Wynik: W NORMIE.
Z akumulatorem to samo - DOBRY, NAŁADOWAĆ. (wg starego sposobu testowania)

Offline wbss

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: c-hr 2024
« Odpowiedź #361 dnia: 01 Maja 2024, 16:32:48 »
MIAŁEM TEZ TAKI PRZYPADEK, PO DŁUGIEJ PODRÓŻY TRASA OKOŁO 250KM I POZOSTAWIENIE SAMOCHODU Z WŁĄCZONYM ALARMEM PO 3-4 GODZINACH KOMUNIKAT NA WYSWIETLACZU "AKUMULATOR ROZŁADOWANY" ALE UDAŁO SIĘ URUCHOMIĆ SAMOCHÓD. PO POWROCIE DO DOMU ZMIERZYŁEM NAPIĘCIE NA AKUMULATORZE I BYŁO 12,3V ( JAKIE JEST ŁADOWANIE TEGO AKUMULATORA W CZASIE JAZDY ABY BYŁO TAK NISKIE  NAPIĘCIE

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #362 dnia: 01 Maja 2024, 18:03:24 »
Pewnie masz Mutlu (turecki) a ten (przynajmniej u mnie) rzadko ma ponad 12,2 V. Zdaje się że po ładowaniu (jeździe) przez jakiś czas napięcie pozorne rośnie. Wystarczy obciążyć aku żeby spadło.
A u mnie właśnie padł i nie wiem czy wzywać lawetę czy ładować. Wybrałem to drugie bo dziś wolne.
Zaglądałem 3 dni temu i pokazywał jeszcze całkiem wysoko (jak na ten okaz) - miałem dziś go ładować - otwieram z pilota i słyszę leniwą (spowolnioną) pracę rygli i pompki ABS. Na koniec tak wolno szła, pyk, pyk, pyk tak co 1/2 sekundy jakby parowóz w oddali. Odłączyłem mierząc ile ta pompka chce prądu - 0,4 A (i spadło). Teraz ładuję poza samochodem.
Ile to użarcia z tym syfilisem i nie można wstawić czegoś pojemniejszego bo podobno źle to działa na baterię HV.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #363 dnia: 01 Maja 2024, 23:15:36 »
Pewnie masz Mutlu (turecki) a ten (przynajmniej u mnie) rzadko ma ponad 12,2 V. Zdaje się że po ładowaniu (jeździe) przez jakiś czas napięcie pozorne rośnie. Wystarczy obciążyć aku żeby spadło.
A u mnie właśnie padł i nie wiem czy wzywać lawetę czy ładować. Wybrałem to drugie bo dziś wolne.
Zaglądałem 3 dni temu i pokazywał jeszcze całkiem wysoko (jak na ten okaz) - miałem dziś go ładować - otwieram z pilota i słyszę leniwą (spowolnioną) pracę rygli i pompki ABS. Na koniec tak wolno szła, pyk, pyk, pyk tak co 1/2 sekundy jakby parowóz w oddali. Odłączyłem mierząc ile ta pompka chce prądu - 0,4 A (i spadło). Teraz ładuję poza samochodem.
Ile to użarcia z tym syfilisem i nie można wstawić czegoś pojemniejszego bo podobno źle to działa na baterię HV.
wyzuc ten turecki szajsz i kup normaly akumulator to jest jakis zart a nie akumulator , od kiedy zmieniłem na inny zero problemów ..

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #364 dnia: 09 Maja 2024, 07:02:10 »
Ma-corolla - możesz zdradzić jaki "inny" akumulator wstawiłeś. Wielu, zapewne byłoby wdzięcznych.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #365 dnia: 09 Maja 2024, 08:43:44 »
Wielu, zapewne byłoby wdzięcznych.

Co prawda moja C-HR 2016r. z początku produkcji, nie miała problemu z Tureckim aku, działał 7 lat ale niestety padł!
Ja sam osobiście (nie w żadnym serwisie!) wymieniłem na VARTA Blue Dynamic 52AH 470A i jestem zadowolony a tośka jeszcze bardziej.
Nie warto się zastanawiać nad jakimś "specjalnym" akumulatorem.
Prawie od początku mam zabudowany Chiński HUD i tam obserwuję na bieżąco stan naładowania aku podczas jazdy, nie widzę żadnej różnicy w ładowaniu starego aku jak i teraz, od roku używanej Varty.   

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
« Odpowiedź #366 dnia: 17 Maja 2024, 08:56:55 »
Wielu, zapewne byłoby wdzięcznych.
Prawie od początku mam zabudowany Chiński HUD i tam obserwuję na bieżąco stan naładowania aku podczas jazdy, nie widzę żadnej różnicy w ładowaniu starego aku jak i teraz, od roku używanej Varty.   

Mój akumulator Mutlu właśnie padł po 5 latach, wymieniłem go na następujący VARTA Silver Dynamic C30 12V 54Ah 530A i ja zauważyłem różnicę w ładowaniu (Też mam ten HUD ale on nie pokazuje zmian - cały czas niby 13.7-13.9 i zero spadków) zerknijcie sami

Wcześniej ładowanie wyglądało tak: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55675.msg804035#msg804035

a teraz wygląda tak
ladowanie1" border="0

albo tak:

ladowanie" border="0

Jak widać gdzie zaznaczone to nie ładuje.

Wydaje mi się, że jak jest większa bateria to nie musi jej ciągle ładować stąd te spadki podczas ładowania (W sensie jak jest naładowana to nie musi).
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2024, 09:17:42 wysłana przez spetial »
27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #367 dnia: 19 Czerwca 2024, 09:40:39 »
Czyżby Toyota zorientowała się, że tureckie akumulatory to szajs? Zaczyna się od 2:10  https://youtu.be/x5rfXmzlSjU?si=bXO9Oi-44WioYmK3

Offline Ra7alsky

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #368 dnia: 19 Czerwca 2024, 11:09:23 »
Czy wiadomo w jakich modelach ten akumulator był wstawiany lub czy jest możliwość osobistego sprawdzenia na szybko czy mamy taki "turecki" akumulator w aucie?

Offline barteck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #369 dnia: 04 Lipca 2024, 11:56:53 »
czy wymiana akumulatora we własnym zakresie wpływa na gwarancje Relax ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #370 dnia: 04 Lipca 2024, 14:50:03 »
Oczywiście że nie :)
No chyba, że zwarcie zrobisz.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #371 dnia: 04 Lipca 2024, 15:31:12 »
albo zapniesz odwrotnie bieguny, bo tak też się zdarza :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #372 dnia: 30 Września 2024, 14:03:29 »
czy jest możliwość osobistego sprawdzenia na szybko czy mamy taki "turecki" akumulator w aucie?
Właśnie jestem po wymianie tego akumulatora. Autko dzisiaj rano nie pojechało bez boostera. Założyłem Yuasa, japoński. Po sprawdzeniu na szybko od razu widać, że japońska Yuasa siedzi po maską na piętach, a turecki Mutlu siedzi po turecku. Ale to nie daje 100% pewności bo podobno czasami oszukują więc najlepiej spradzić co na nich napisali....

Offline Bobor

• Prawie Toyot
  • Samochód:: CHR 1.8 Comfort
« Odpowiedź #373 dnia: 20 Października 2024, 09:23:40 »
Witam. Mam przed sobą dłuższy wyjazd, a co za tym idzie dłuższy postój C-HR-ki. Mając przed oczyma czarne scenariusze opisane w tym wątku, tak sobie myślę, że jak zdalnie uruchomię klimatyzację np. co 1 tydzień, czy spowoduje to doładowanie aku 12V?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #374 dnia: 20 Października 2024, 10:28:34 »
Nie kombinuj, tylko wyłącz cobrę/ble i odłącz rejestrator jak masz.
Jeśli padnie aku, przynajmniej poznasz prawdę jak z tym jest, bo wcale nie musi. No chyba że to wyjazd miesiąc +, to odłącz klemę ujemną i tyle.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl