Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #345 dnia: 08 Kwietnia 2024, 22:59:38 »
No właśnie,  jak długie postoje na stocku, w trasie i finalnie u dealera ma się do kondycji baterii trakcyjnej?
Chodzi mi o te wszystkie wyprzedażowe hybrydy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #346 dnia: 08 Kwietnia 2024, 23:40:54 »
Nijak. Bateria HV jest odłączona kiedy auto nie jest Ready i nie jest pobierany z niej prąd.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #347 dnia: 09 Kwietnia 2024, 07:33:51 »
Nijak. Bateria HV jest odłączona kiedy auto nie jest Ready i nie jest pobierany z niej prąd.
Chodzi mi bardziej o doładowywanie jej, czy ktoś się tym przejmuje? Wiadomo, że nie powinno  się dopuszczać do głębokiego rozładowania – akumulator doładowany na poziomie ok. 40%
regularne doładowywanie nieużytkowanego akumulatora – co najmniej raz na dwa miesiące, tyle teoria, a jaka jest praktyka?

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #348 dnia: 20 Kwietnia 2024, 08:02:38 »
No, to wszystkich mających nadzieję na rozwiązanie problemu wadliwego akumulatora, rozczaruję. W ASO nic się nie zmieniło. Kilka dni temu byłem w ASO z moją Yaris Cross na teście akumulatora (mam MUTLU) "nowym testerem... ha ha ha... śmiech na sali. Jaki wynik? To samo. Akumulator sprawny - naładować. Przed wizytą w ASO aku został profesjonalnie przetestowany, między innymi elektronicznym obciążeniem, co wykazało, że jego pojemność w porywach osiąga 13 Ah. 3 - 4 postoju i śmierć. Oczywiście ASO takiego testu nie wykonuje, tylko podpina rzekomo nowy tester. Wielka ściema! Nadal więc wożę booster. Wszystkim użytkownikom bezawaryjnych (kiedyś) Toyot, życzę cierpliwości i zawsze naładowanego power banka.

Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #349 dnia: 20 Kwietnia 2024, 08:41:50 »
Pisz... klient@toyota.pl

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #350 dnia: 20 Kwietnia 2024, 08:56:42 »
Kilka dni temu byłem w ASO z moją Yaris Cross na teście akumulatora (mam MUTLU) "nowym testerem... ha ha ha... śmiech na sali. Jaki wynik? To samo. Akumulator sprawny - naładować. Przed wizytą w ASO aku został profesjonalnie przetestowany, między innymi elektronicznym obciążeniem, co wykazało, że jego pojemność w porywach osiąga 13 Ah. 3 - 4 postoju i śmierć. Oczywiście ASO takiego testu nie wykonuje, tylko podpina rzekomo nowy tester. Wielka ściema!

Zrób tak jak przedmówca napisał dołożyłbym do tego osobistą wizytę i rozmowę z kierownikiem serwisu. Sądzę że na rękę im jest przemilczenie tematu. Masz argumenty, są fakty a nie domysły więc niech Ci doradzi co masz zrobić w tej sytuacji.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #351 dnia: 21 Kwietnia 2024, 10:25:15 »
No, to wszystkich mających nadzieję na rozwiązanie problemu wadliwego akumulatora, rozczaruję. W ASO nic się nie zmieniło. Kilka dni temu byłem w ASO z moją Yaris Cross na teście akumulatora (mam MUTLU) "nowym testerem... ha ha ha... śmiech na sali. Jaki wynik? To samo. Akumulator sprawny - naładować. Przed wizytą w ASO aku został profesjonalnie przetestowany, między innymi elektronicznym obciążeniem, co wykazało, że jego pojemność w porywach osiąga 13 Ah. 3 - 4 postoju i śmierć. Oczywiście ASO takiego testu nie wykonuje, tylko podpina rzekomo nowy tester. Wielka ściema! Nadal więc wożę booster. Wszystkim użytkownikom bezawaryjnych (kiedyś) Toyot, życzę cierpliwości i zawsze naładowanego power banka.
Zgłoś to do Rygasa z Motoprawdy
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #353 dnia: 25 Kwietnia 2024, 20:18:02 »
Na lawetę i do dilera.

Tak też mi facet podpowiedział w ASO zanim te "testery" dostali - wezwać lawetę.
Teraz mają i twierdzą, że ta nowa procedura testowania wymaga zostawienia auta na 2-3 dni. Nie ufam i nie zostawię.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #354 dnia: 25 Kwietnia 2024, 20:21:57 »
Ostatnio któryś z Forumowiczów podzielił się info, że teraz assistance gdy odpali auto z boostera to odmawia holowania do ASO. Ale gdy dotrze się o własnych siłach to na teście podładowany trasą aku nie wyjdzie jako "do wymiany".
Także coraz lepiej a raczej coraz trudniej skorzystać będzie z gwarancji producenta :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 26 Kwietnia 2024, 00:33:04 »
Żałuję pieniędzy wydanych na te pseudo-przeglądy gwarancyjne - gdyby coś się zepsuło pewnie też by twierdzili że wszystko jest Ok.
Teraz poszedłem po rozum do głowy i nie pójdę na ostatni (po ostatnim roku gwarancji) przegląd bo duperele i parę średnio trudnych rzeczy sam sprawdzę/zrobię a te poważniejsze wykryją mi na badaniu technicznym, które i tak muszę wykonać (po 3cim roku).
Jaki sens robić przegląd gwarancyjny, po wykonaniu którego i tak nie mam już gwarancji.
Poza tym nie ufam im - zdaje mi się że ta gwarancja i cała ta otoczka z miłymi "doradcami" i słynnymi poczekalniami z kawą to iluzja.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #356 dnia: 26 Kwietnia 2024, 00:37:55 »
Patrząc na Googlach widzimy oceny poszczególnych ASO. Od 4,1 do chyba 4,8. Ale to jest jak z ocenami lekarzy - miły ma 5/5 a burkliwy 1/5. Tylko nikt jakoś nie ocenia ich skuteczności. Osobiście nie mam potrzeby widywania się z miłymi facetami. Podobnie z serwisem - mam gdzieś polewających wodę miłych doradców. Chcę mieć wykonaną usługę gwarancyjną za którą przecież zapłaciłem w cenie samochodu.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #357 dnia: 29 Kwietnia 2024, 19:01:42 »
Jedni mówią że to nowe badanie trwa godzinę inni że 24 godziny. Okazuje się, że 1 g trwa podstawowe badanie a jak ono nie wyjaśni to jest to dłuższe. Wszystkie informacje trzeba wyduszać. Za badanie trzeba zapłacić 30 zł (pewnie to 1-godzinne) i jeżeli Wielki Imperator - czyli centralny komputer Toyoty - uzna że akumulator do wymiany (kaktus mi prędzej wyrośnie), te 30 zł zwrócą.
Będę miał nauczkę kupując następny samochód żeby pogonić dealera z balonikami i polaroidem a wziąć z sobą tester akumulatora i inne gadżety i przez godzinę dokładnie sprawdzić co biorę. Gdybym wykrył wtedy że sprzedają mi 20Ah zamiast 45Ah to bym kazał wymienić albo obniżyć cenę. Jestem niemal pewny że ten aku został zniszczony przez nieładowanie go podczas produkcji w fabryce, na placu i w transporcie.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2024, 19:23:12 wysłana przez zorian2 »

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #358 dnia: 29 Kwietnia 2024, 19:50:35 »
Ja zadałem sobie trud i wykonałem pomiary akumulatora. Wszło mi, że mój MUTLU 35Ah w rzeczywistości ma ~13Ah.
Na dwóch już testach w ASO - standard: Dobry - naładuj. Do zimy jakoś dojężdżę, ale te MUTLU przy ujemnych temperaturach drastycznie tracą pojemność, więc padnie do reszty.
Zresztą każdy kto ma hybrydę z tym aku niech sobie zmierzy po prostu napięcie na tym styku rozruchowym, po długiej trasie lub naładowaniu na 100%. Zapewne będzie 12,1 - 12,2 V, a co to oznacza, to łatwo wygooglować.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #359 dnia: 29 Kwietnia 2024, 21:07:24 »
Ten nowy test? Jak dawno to było?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl