Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #840 dnia: 04 Maja 2025, 07:10:24 »
...ale ten wątek o hybrydach, nie elektrykach ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #841 dnia: 05 Lipca 2025, 13:59:31 »
Witam po dłuższej przerwie :)
No więc w moim C-HR sprawa wygląda tak: po wielu przebojach udało mi się (na piśmie) przymusić ASO Toyoty do podjęcia się usunięcia wady samochodu związanej z permanentnie występującym niskim napięciem w akumulatorze, co prowadziło do niemożliwości jego odpalenia. W połowie lutego bieżącego roku został wymieniony akumulator na nowy, a już po tygodniu znowu pojawił się komunikat "Słaby akumulator Wyłącz zasilanie". Napięcie w akumulatorze wynosi 11,5V niezależnie od tego co bym z nim robił. Mogę go podładowywać, jeździć nim bez celu (żeby się naładował) itd. - nic to nie zmienia. Co jakiś czas widzę komunikat o słabym akumulatorze i napięcie w okolicach 11,5V na woltomierzu. Na razie samochód odpala, ale obstawiam, że gdy tylko zacznie się zima, to co kilka dni będę miał piękną cegłę, tak samo jak poprzedniej zimy. To są kpiny z klienta.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #842 dnia: 05 Lipca 2025, 15:41:50 »
Tak informacyjnie to jeżdżenie bez celu nie podładuje akumulatora ale pozostawienie na dłuższy czas z włączonym napędem (Ready) na P po wczesniejszym wylaczeniu nawiewu już powinno.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #843 dnia: 06 Lipca 2025, 00:20:47 »
Witam po dłuższej przerwie :)
No więc w moim C-HR sprawa wygląda tak: po wielu przebojach udało mi się (na piśmie) przymusić ASO Toyoty do podjęcia się usunięcia wady samochodu związanej z permanentnie występującym niskim napięciem w akumulatorze, co prowadziło do niemożliwości jego odpalenia. W połowie lutego bieżącego roku został wymieniony akumulator na nowy, a już po tygodniu znowu pojawił się komunikat "Słaby akumulator Wyłącz zasilanie". Napięcie w akumulatorze wynosi 11,5V niezależnie od tego co bym z nim robił. Mogę go podładowywać, jeździć nim bez celu (żeby się naładował) itd. - nic to nie zmienia. Co jakiś czas widzę komunikat o słabym akumulatorze i napięcie w okolicach 11,5V na woltomierzu. Na razie samochód odpala, ale obstawiam, że gdy tylko zacznie się zima, to co kilka dni będę miał piękną cegłę, tak samo jak poprzedniej zimy. To są kpiny z klienta.
Słuchaj muzyki na Ready i P, aku nie będzie się rozładowywał ale ładował i zawsze odpalisz samochód

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #844 dnia: 06 Lipca 2025, 09:13:40 »
A wystarczyłoby poprawić algorytm ładowania aby o wiele częściej ładował aku z napięciem 14,5 V, a nie podtrzymywał go tylko zazwyczaj napięciem 12,8 V i byłoby ok - no ale to zaburzyłoby inżynierom z wyspy ekologiczne samouwielbienie  !!!

Przecież to jest priorytet, że auto ma się zawsze przede wszystkim uruchamiać no i jeszcze jako tako jechać !!! - no ale na wspomnianej wyspie jakoś ten fakt umyka im z oczu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #845 dnia: 06 Lipca 2025, 09:34:03 »
Obecnie jest taki trend, że "nie po to wydałem pieniądze żeby jeszcze myśleć jak cos działa, ma działać i już bo płacę i wymagam". Ty jesteś człowiekiem myślącym i czy wobec tego rozładował Ci się akumulator 12V?

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #846 dnia: 06 Lipca 2025, 12:07:21 »
przemor tak nie do końca. Jeszcze kilka lat temu można było śmiało wyjąć aku i go podładować w domu prostownikiem. Teraz jest już duży problem bo jak wyjmiesz to resetujesz kilka rzeczy i do Aso. Nie każdy ma garaż z podciągniętym prądem aby sobie ładować nawet bez wyjmowania aku.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #847 dnia: 06 Lipca 2025, 12:21:46 »
no ale to zaburzyłoby inżynierom z wyspy ekologiczne samouwielbienie�  !!!
Niczego by nie zrobiło bo to nie inżynierowie spoza Unii wymyślili przepisy unijne tylko tu wewnątrz powstały a oni muszą się do nich dostosować. Jeżeli się nie dostosują to znikną z tego rynku bo przecież roszczeniowy klient nie zapłaci za nową technologię która miałaby uzdatnić stare silniki do obecnej jazdy.
Można też iść drogą taką jak idą producenci aut z EU czyli wymyślanie gównianych rozwiązań, zmienianie ich co kilka lat a potem nazywanie tego ekologią. Tylko niestety tu znowu byłby problem bo to co doświadczają klienci Toyoty w tej swojej idealności motoryzacyjnej jest niczym w stosunku z tym z czym musieli by się zmierzyć przy autach pełną gębą ekologicznych.

Niestety ale motoryzacja zgodnie z tym co się szykuje raczej nie przeżyje w takiej formie i niedoładowany akumulator Toyoty będzie usterką o której można będzie tylko pomarzyć :-)

« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2025, 12:49:45 wysłana przez ledziu »

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #848 dnia: 06 Lipca 2025, 17:47:19 »
Tak informacyjnie to jeżdżenie bez celu nie podładuje akumulatora ale pozostawienie na dłuższy czas z włączonym napędem (Ready) na P po wczesniejszym wylaczeniu nawiewu już powinno.
Widzisz, mógłbyś śmiało szkolić nasze ASO, bo wg nich podładowuje. Dostałem to nawet na piśmie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #849 dnia: 06 Lipca 2025, 18:34:24 »
Podladowuje oprocz P przez kilka minut po uruchomieniu auta, podczas hamowania, przy włączonych światłach mijania (nowsze hybrydy ponoć już nie) oraz chyba cały czas przy niskich temperaturach. Takie są moje obserwacje w hybrydowym Aurisie, oparte o odczyt woltomierza podpiętego do akumulatora.

Offline vaniek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: chr
« Odpowiedź #850 dnia: 04 Sierpnia 2025, 10:24:06 »
Cześć
Drugi raz latem nie odpaliło mi auto - temat juz widze przerabiany, ale jak to ma sie do zgłoszenia auta na gwarancji o wymiane akumulatora na inny? No troche przegięcie auto garażowane, środek lata a idziesz rano i zonk... Zimą bedzie kosmos...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #851 dnia: 04 Sierpnia 2025, 11:18:17 »
Zimą będzie lepiej bo wtedy algorytm ładowania akumulatora 12V jest mniej oszczędny.

Offline vaniek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: chr
« Odpowiedź #852 dnia: 05 Sierpnia 2025, 10:36:27 »
wczoraj jak sprawdziłem napiecie bylo na 3,6 v...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #853 dnia: 05 Sierpnia 2025, 12:24:42 »
To może akumulator uszkodzony albo coś prąd podkrada.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #854 dnia: 05 Sierpnia 2025, 12:55:36 »
jak to ma sie do zgłoszenia auta na gwarancji o wymiane akumulatora na inny? No troche przegięcie auto garażowane, środek lata a idziesz rano i zonk...
Jeśli masz blisko przegląd gwarancyjny to postaw sprawę jasno albo wymieniają aku na nowy albo jedziesz gdzie indziej, pomaga z autopsji :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl