Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360939 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #945 dnia: 09 Stycznia 2026, 10:01:31 »
[quote author link=topic=41245.msg859328#msg859328 date=1767892873]
He, he. C-HR jest autem kontrowersyjnym o kształcie "wyzywającym" (jak piszą brukowce) toteż należy liczyć się z atakami.
[/quote]Dlaczego odbierasz to jako atak?
Ja wyznaję proste zasady, coś mnie wkurza, irytuje, czy się psuje, to pozbywam się tego, nie męczę się. Kolega ma problem ze zdrowiem i musi mieć auto na które może liczyć, to definitywnie się nie sprawdza bo w sposob korzystania generuje  problrmy (walka z niedoładowanym akumulatorem), do tego C-HR ma inne bolączki (ale to nie w tym temacie).
Edit: Ktoś poradzi nowy aku, ktoś inny booster, a moja i tylko moja rada, zmienić na coś, co jeździ mimo kilkudniowych przestojów.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2026, 10:15:17 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #946 dnia: 09 Stycznia 2026, 10:03:46 »
O wymianie gwarancyjnej decyduje gwarant czyli TCE a nie ASO.
Moim zdaniem decyduje ASO a co do rozliczeń to już sprawa stacji wymieniającej ASO a TCE.

Offline coll55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 II Gen
« Odpowiedź #947 dnia: 09 Stycznia 2026, 11:28:55 »
Witam.
Sprawa z pozbywaniem się zawodnych aut już mam przerobione, pierwszą toyotą była corolla hatchback hybryd, którą sprzedałem po roku tracąc prawie 20 000 zł bo miałem problemy z wysiadaniem ( dla mnie za niskie auto ale to moja wina , nie przemyślany zakup) drugie to CHR po lifcie (w ciągu 4 lat tylko 1 raz mnie zawiodło.....akumulator) którą sprzedałem bo zachciało mi się nowe z gwarancją, pewne auto :-( 27stycznia mam umówiony serwis, nie ładuję akumulatora, jak gdzieś muszę podjechać to boosterem opalam i pojadę z rozładowanym akumulatorem może wynik będzie negatywny i wymienią na nowy bo nikt przy sprzedaży mnie nie poinformował, że nie jest to auto dla inwalidy i że trzeba co parę dni przejechać 100 km albo raz w tygodniu doładowywać akumulator ładowarką :-( :| Śmieszne ale prawdziwe :-) Pozdrawiam.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #948 dnia: 09 Stycznia 2026, 12:50:48 »
Witam.
Sprawa z pozbywaniem się zawodnych aut już mam przerobione, pierwszą toyotą była corolla hatchback hybryd, którą sprzedałem po roku tracąc prawie 20 000 zł bo miałem problemy z wysiadaniem ( dla mnie za niskie auto ale to moja wina , nie przemyślany zakup) drugie to CHR po lifcie (w ciągu 4 lat tylko 1 raz mnie zawiodło.....akumulator) którą sprzedałem bo zachciało mi się nowe z gwarancją, pewne auto :-( 27stycznia mam umówiony serwis, nie ładuję akumulatora, jak gdzieś muszę podjechać to boosterem opalam i pojadę z rozładowanym akumulatorem może wynik będzie negatywny i wymienią na nowy bo nikt przy sprzedaży mnie nie poinformował, że nie jest to auto dla inwalidy i że trzeba co parę dni przejechać 100 km albo raz w tygodniu doładowywać akumulator ładowarką :-( :| Śmieszne ale prawdziwe :-) Pozdrawiam.
Czyli dobrze myślałem, że CHR bo wyzsze i łatwiej sie wsiada/wysiada. Do ASO pojedź ale koniecznie każ im zrobić test następnego dnia po postoju. A najlepiej jeden po przyjeździe, a drugi nastepnego dnia. Wtedy będzie widać że nagle cudownie nie przybyło przez noc prądu.
Ja w RAV4 mialem taka historię:
Raz aku padł po 16 dniach (auto 1,5 roku),
rok później po 11 (normlanie nie mam takich przestojów poza wakacjami),
zgłoszenie w ASO w trakcie przeglądu - "paaaanie, 11 dni to super wynik, regulanie padają po 7 dniach".
zgłoszenie sprawy do TCE,
na drugi dzien telefon z ASO żebym przyjechal na test,
test oczywiście pokazuje ze OK ale ASO deklaruje o wystapienie do TCE o wymianę.
za parę dni telefon żebym przyjechał kupic z 99% rabatem nowy akumulator. (czyli za 6 zł - chodziło o to żebym miał na niego normalną gwarancję - nie wnikałem - to grosze),
To było 1,5 roku temu. W te wakacje stał 18 dni i odpalił.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #949 dnia: 09 Stycznia 2026, 12:57:21 »
Dlaczego odbierasz to jako atak?
Ja wyznaję proste zasady, coś mnie wkurza, irytuje, czy się psuje, to pozbywam się tego, nie męczę się.
Zapominasz o stracie finansowej przy pozbyciu się rocznego auta z powodu akumulatora. Czyli wzięcie na siebie nieudolności serwisu. Każdy robi jak mu pasuje oczywiście. Nie traktuję tego jako atak - spokojnie. Uważam tylko że to krok dość pochopny,
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #950 dnia: 09 Stycznia 2026, 18:39:29 »
He, he. C-HR jest autem kontrowersyjnym o kształcie "wyzywającym" (jak piszą brukowce) toteż należy liczyć się z atakami.
Dlaczego odbierasz to jako atak?
Ja wyznaję proste zasady, coś mnie wkurza, irytuje, czy się psuje, to pozbywam się tego, nie męczę się. Kolega ma problem ze zdrowiem i musi mieć auto na które może liczyć, to definitywnie się nie sprawdza bo w sposob korzystania generuje  problrmy (walka z niedoładowanym akumulatorem), do tego C-HR ma inne bolączki (ale to nie w tym temacie).
Edit: Ktoś poradzi nowy aku, ktoś inny booster, a moja i tylko moja rada, zmienić na coś, co jeździ mimo kilkudniowych przestojów.

Żart kontekstowy.

PS. Kiedyś w TV i kinach były komedie, że ludzie płakali ze śmiechu. Potem filmowcy komediowi stracili wenę i musieli podstawiać "śmiech na sali" żeby ci, co chcieli się pośmiać wiedział kiedy mają to czynić.
Ztego wychodzi, że i ja muszę zacząć wstawiać w odpowiednich miejscach coś takiego -> :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #951 dnia: 10 Stycznia 2026, 09:48:01 »

Cytat:  link=topic=41245.msg859367#msg859367 date=1767949291
Zapominasz o stracie finansowej przy pozbyciu się rocznego auta z powodu akumulatora. Czyli wzięcie na siebie nieudolności serwisu. Każdy robi jak mu pasuje oczywiście. Nie traktuję tego jako atak - spokojnie. Uważam tylko że to krok dość pochopny,
Nie zapominam, strata jak przy każdej złej inwestycji, tak to już jest (choć ciężko auto nazwać inwestycją) Co do "atak" to nie było do Ciebie. :)

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #952 dnia: 13 Stycznia 2026, 06:21:04 »
W moim LBX assistance sześć razy odpalalo bosterem, dwa razy wozilo auto na lawecie do ASO i dopiero przy pierwszym przeglądzie jak poinformowałem, że nie będę w tym ASO serwisował wymienili na nowy

Teraz mają przykaz wymiany na większą pojemność aku czyli na 39Ah (model Yuasy) by wreszcie zakończyć tą farsę. Raczej dostałeś jeszcze stary model 35
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #953 dnia: 13 Stycznia 2026, 09:17:29 »
Teraz mają przykaz wymiany na większą pojemność aku czyli na 39Ah (model Yuasy) by wreszcie zakończyć tą farsę. Raczej dostałeś jeszcze stary model 35
Czy ten przykaz dotyczy też np. Auris II Touring Sports 2013-2015?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline zaq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #954 dnia: 13 Stycznia 2026, 09:25:06 »
Jest jeszcze jeden aspekt tej bezsensownej sprawy. Żyjemy w EU i obowiązują tu prawa konsumenckie (o ile autko nie jest firmowe). Jest to dwuletnia, bezwarunkowa odpowiedzialność sprzedawcy za towar. Tam jest wyraźnie napisane, że jeśli towar nie jest zgodny z umową i tym samym nie nadaje się do użytku, a jeśli nie można go odpalić to się ewidentnie nie nadaje do użytku, to żądamy od sprzedawcy, nie od Toyoty, niezwłocznego usunięcia wady. Jeśli jest to druga taka sama usterka w ciągu dwóch lat, to mamy prawo żądać wymiany auta na nowe, zwrotu gotówki lub obniżenia ceny. To zapewne musiałoby się skończyć jakimś postępowaniem prawnym, może sądowym, ale myślę, że wielu dealerów (bo oni są sprzedawcą tego towaru, nie Toyota) musiałoby się poważnie zastanowić nad konsekwencjami. Taki akumulator może wyglądać na drobiazg, ale w przepisach konsumenckich żadnych wyjątków nie ma. Ciekawe jak by się to skończyło, gdyby ktoś wystąpił z takim roszczeniem.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #955 dnia: 13 Stycznia 2026, 09:48:19 »
Może jak się jakiś prawnik znajdzie albo inny wyjąkowo ambitny i mający kupę niezogospodarowanego czasu uzytkownik. Sądzic sie o akumulator za max 300 zł - i to nie 39 ale koło 45Ah? Serio? Ja rozumiem, że auto ma odpalać itp, itd ale rozpoczynać batalię sądową o coś takiego? Juz pomijam koszty imprezy ale czas....? Inna sprawa to zbadanie instalacji pod kątem zużycia prądu w stanie spoczynku. Można się bawić w podpięcie jakiegos amperomierza z zapisem przez całą noc i potem to pokazać w ASO/TCE. Jak ktos ma taki sprzęt to czemu nie? Byle nie łazic wtedy koło auta z kluczykiem, bo cały pomiar pójdzie w p.....u.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #956 dnia: 13 Stycznia 2026, 09:56:40 »

tak 35 bo byłem prekursorem :)
ale przez ten czas od wymiany prawie  dwie zimy 35Ah daje radę, zapomniałem, że był problem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #957 dnia: 13 Stycznia 2026, 11:54:55 »
Czy ten przykaz dotyczy też np. Auris II Touring Sports 2013-2015?
Auris II jest podobno ostatnim bezproblemowym modelem Toyoty co rzeczywiście potwierdzam.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #958 dnia: 13 Stycznia 2026, 14:08:00 »
Sarkazmem zaleciało ale skoro kolega nie zrozumiał przekazu to już wyjaśniam o co chodzi, mianowicie w 2019 roku według tego co można przeczytać tu na forum pojawił się w Toyotach moduł DCM, którego w Aurisie jeszcze nie ma.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #959 dnia: 13 Stycznia 2026, 14:47:26 »
Przeczytaj uważnie czego dotyczyło pytanie a jeśli nadal nie będziesz rozumiał to wyjaśnię.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl