Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361656 razy)

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Czerwca 2020, 20:15:38 »
Dlatego ciśnijcie ASO
Ja nie mam kolegów w ASO, i uwierz mi cisnę bardzo z miernym skutkiem. Co ciekawe gość z serwisu gdy już nie siedział przy biurku kiedy koledzy słyszeli, poszliśmy zdać auto zastępcze, powiedział mi w prost "toyota strzeliła sobie tymi akumulatorami w kolano..."

Jestem na etapie zgłaszania problemu do centrali, auto zostało bardzo dokładnie sprawdzone (a raczej akumulator) i wszystko jest z nim ok, albo raczej "mieści się w normie". Dostałem informację że jeśli napięcie na aku spadnie poniżej 11 V to wtedy system nie wystartuje. U mnie po 2 dniach stania w garażu spada z 12.40 V na 11,98 (po 48 godzinach)... Nie odpuszczę tematu, tym bardziej że Toyota szczyci się że hybryda rzekomo jest w stanie stać kilka tygodni bez problemów z uruchomieniem...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Czerwca 2020, 23:07:58 »
U mnie sąsiad przedliftową hybryde doładowuje po każdym kilkudniowym postoju... słabe to. Mam nadzieję, że u mnie tak nie będzie z biegiem czasu :)
SAP ABAP Certified Developer

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Czerwca 2020, 10:22:04 »
Przy okazji, bo widzę, że są tu osoby techniczne, a nie chcę szukać w necie. Czy jeśli jadę na silniku elektrycznym, to silnik spalinowy również się 'kręci', tylko bez zasilania benzyną, a jedynie jest smarowany? To by wyjaśniało, dlaczego tak szybko się nagrzewa płyn cieczy chłodzącej... bo zastanawiam się, czy mając przebieg 2.5kkm, a jeżdżę na elektryku średnio 70%, to czy można traktować, że faktyczny przebieg silnika spalinowego to niecałe 1kkm? Pamiętam z filmików technicznych, że wszystko jest na jednej osi, więc pewnie się kręci, bo inaczej dodatkowe sprzęgła i opóźnienia by powstały....

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Czerwca 2020, 10:44:39 »
Temat zbyt złożony ale krótko. Silnik spalinowy nie obraca się a więc w jeździe miejskiej jego przebieg jest dużo mniejszy niż wskazanie licznika. Płyn chłodzący w początkowej fazie jest podgrzewany spalinami (w uproszczeniu). Wszystkie silniki są połączone przekładnia planetarna.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Czerwca 2020, 13:47:34 »
@przmor, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Już chyba bardziej ekonomicznie się nie da tego rozwiązać :) ta technologia hybrydowa jest genialna :)

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Czerwca 2020, 14:59:45 »
Jestem antyhybrydziarzem i następne auto też będzie benzyna ale cały czas mnie nurtuje jedno,nawet kiedyś pytałem na forum i nikt mi nie odpowiedział,jak jest utrzymywana temperatura robocza w silniku spalinowym kiedy jedzie na elektryku no bo chyba nie załącza się zimny,dzięki za odpowiedz

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Czerwca 2020, 15:25:26 »
Hybryda nie plug-in nie jest w stanie jechać na elektryku tak długo żeby silnik spalinowy zdążył wystygnąc. Ale jeżeli już taka sytuacja miałaby miejsce to silnik spalinowy jest automatycznie uruchamiany w celu podgrzania. Widać to szczególnie zimą stojąc w miejscu z uruchomionym autem i włączonym ogrzewaniem. Gdy temperatura płynu chłodzącego spada w okolice 50st. uruchamia się silnik spalinowy na około minutę w celu podgrzania płynu i podladowania baterii. Jestem fanem hybrydy w wydaniu Toyoty i następne auto też będzie hybrydową Toyotą.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Czerwca 2020, 15:53:18 »
Ponadto masz wiedzę i chętnie się z nią dzielisz,faktycznie w zimę idealnie to widać hybrydy często na benzynie warczą a nie piszczą,dzięki za odpowiedz pozdrawiam

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Czerwca 2020, 16:03:15 »
Latem z kolei stojąc z włączoną klima co jakiś czas spalinowy się odpala aby podładować baterie i wtedy jest więcej pisku niż warkotu :)

Offline BliSki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Października 2020, 00:26:22 »
Tak z innej beczki.
Czy jak akumulator 12V miał już problemy, to zauważyliście, że częściej/dłużej go doładowuje a tym samym spalanie na "zimnym" silniku wzrasta?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 22 Października 2020, 02:07:02 »
Akumulator 12V jest ładowany z baterii trakcyjnej poprzez przetwornice napięcia. Spalinowy silnik nie musi się kręcić. Auto nie musi jechać, może stać włączone jak do jazdy (Ready).

Offline BliSki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 22 Października 2020, 16:04:34 »
Akumulator 12V jest ładowany z baterii trakcyjnej ...
Tak, wszystko to wiem, co napisałeś. :)
Ale chodzi o taką sytuację, że jak już "12V" ładujemy z trakcyjnej i zakładając, że trakcyjna miała już mało (2 kreski czy coś koło tego), to i tak odpali nam się silnik spalinowy - bo musi być, aby trakcyjna się nie rozładowała nadmiernie.
Zatem o taką sytuację mi chodzi.

Reasumując czy przy problemach z akumulatorem 12V obserwowaliście zwiększenie zużycia paliwa szczególnie na krótkich odcinakach?

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 24 Października 2020, 00:02:37 »
Większe spalanie przy rozładowanym akumulatorze trakcyjne - naturalne - nie korzystasz z hybrydy -  tylko ładuje się dodatkowo.
Mój turek po marcowym lockodownie i rozładowaniu kompletnym - po naładowaniu -  trzyma. Ale teraz jeździ codziennie :)
wilkq

Offline Wiki

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Października 2020, 11:18:16 »
Witam,jestem posiadaczem C-hr,rocznik 2019 z wyprzedaży  kupiony ,nurtuje mnie jedna mysl,czy jest w samochodzie ,gdzieś ukryty rok produkcji auta czy tylko mamy na papierze,?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Października 2020, 11:28:55 »
A po nr VIN nie możesz rozszyfrować? Rocznik to bodaj 10 pozycja, ale sprawdź sam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl