Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #135 dnia: 01 Sierpnia 2021, 04:55:20 »
Tak. Spalinowy silnik nie musi pracować żeby akumulator 12V był ładowany. Wystarczy że auto jest Ready i stoi na P. Najlepiej wyłączyć nawiew i radio żeby spalinowy rzadziej się włączał w celu podladowania baterii trakcyjnej (to z baterii trakcyjnej jest zasilane auto kiedy jest Ready).

Offline Marek732

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 01 Sierpnia 2021, 08:45:33 »
Ładuję właśnie akumulator i podpowiedzcie - jechać od razu do serwisu na sprawdzenie aku ?

Ładowałeś po wyjęciu z samochodu???
Miałem ostatnio podobny przypadek w Priusie. Przy sprzątaniu samochodu w słoneczny dzień zostało zapalone światło kabinowe. Nie zauważyliśmy tego. Rano samochód nie chciał odpalić. Odpalił na krótko z kabli. Nie ładowałem aku, po prostu od razu pojechałem na około 25 km przejażdżkę. I to wystarczyło, bez zewnętrznego ładowania. A akumulator w Priusie mam oryginalny, 2012 rok...

Ładowałem bez wyciągania z samochodu. Pojazd stał 10 dni w garażu, po powrocie z urlopu i próbie uruchomienia wszystkie kontrolki pogasły.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #137 dnia: 01 Sierpnia 2021, 14:08:31 »
Jeśli mąż prostownik z możliwością podtrzymania to następnym razem go zostaw na aku, i będziesz miał pewność że odpalisz.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #138 dnia: 02 Sierpnia 2021, 04:59:41 »
U mnie to samo. Po 8 dniach na urlopie padł. Akumulator wymieniony w pażdzierniku 2020r. Odpaliłem go z power banku pochodził 10 minut . Zdjęto klemę i po 2 dniach bez problemu odpalił.
Dodam że nie mam alarmu bo go kazałem usunąć. Więc trzeba pomierzyć gdzie ten prąd ucieka. Bo nie wszyscy maja ten problem.
Mam najwyższą wersje wyposażenia, może to nas na coś naprowadzi.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 03 Sierpnia 2021, 08:36:32 »
U mnie to samo. Po 8 dniach na urlopie padł. Akumulator wymieniony w pażdzierniku 2020r. Odpaliłem go z power banku pochodził 10 minut . Zdjęto klemę i po 2 dniach bez problemu odpalił.
Dodam że nie mam alarmu bo go kazałem usunąć. Więc trzeba pomierzyć gdzie ten prąd ucieka. Bo nie wszyscy maja ten problem.
Mam najwyższą wersje wyposażenia, może to nas na coś naprowadzi.

Wersja nie ma znaczenia moim zdaniem. Również mam najwyższą i problemu nie ma. Masz alarm?
SAP ABAP Certified Developer

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 03 Sierpnia 2021, 11:53:33 »
Pisałem ze nie mam alarmu. Ale zostawili mi gwizdki od alarmu nie wiem czy to może pobierać energię?
 Na pomnę że obok stała CHR dłużej od mojej i tez żadnego problemu z odpaleniem.

Nie zostało nic jak tylko zmierzyć upływający prąd .  Coś musi pożerać takie ilości prądu.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 03 Sierpnia 2021, 12:32:45 »
No to chyba jedyna opcja...
SAP ABAP Certified Developer

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 03 Sierpnia 2021, 22:40:34 »
Ja mam CH-Ra w wersji Prestige z końca 2016r. aku chyba jeszcze starsze, alarm z czujnikami, kamerkę/rejestrator jazdy, hak holowniczy z dodatkowym ładowaniem aku przyczepy, dodatkowe gniazdo 12V w bagażniku i "bajery" z Aliexpress typu wyświetlacz HUD, ładowarki i tylko jeden raz akumulator odmówił posłuszeństwa! A sam się temu przysłużyłem  :wallbash: Na wczasach pozostawiłem w wideo rejestratorze włączony, ochronny tryb parkingowy  :o  no i po rejestracji z czujnika ruch kamery i nagrywaniu, aku po tygodniu padło  :czerwona: Czerwona kartka jest dla mnie  <taniec>
Teraz takiego błędu już nie popełniam a Toyotka czasami nawet po trzech tygodniach rusz bez problemu  :good:

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 06 Sierpnia 2021, 13:05:50 »
Odpięta syrenka alarmowa. Od syreny odchodził jeszcze przewód zakończony w sumie to nie wiem jak to nazwać. Jakby zalany kawałek drutu w otulinie. Ten kawałek przewodu włożony był w gumową uszczelkę na podszybiu. Po weryfikacji okazało się że jeden z tych przewodów był przecięty.
Nie mogłem sprawdzić ubytek prądu. Myślę że to wina mojego miernika za 10 zł z aliexpress:))
Więc do sprawdzenia jest  pobór prądu na postoju.

Offline BliSki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 06 Sierpnia 2021, 14:27:59 »
A tak swoją drogą jakie macie napięcie na akumulatorze 12V w pozycji skrzyni biegów P i N?
Mi czasami Hybrid Assistant pokazuje 11,5 V :)
Wiem, że nie można mu do końca ufać. Ale przecież bierze to z jakiegoś czujnika w samochodzie.
Pomiar multimetrem i wynik był około 12V. Ale to na wyłączonym "silniku".

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 06 Sierpnia 2021, 17:22:03 »
Na wyłączonym silniku 12 -11.9V.
I tu może jest problem 12 v to trochę za mało.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #146 dnia: 06 Sierpnia 2021, 20:53:11 »
W pełni naładowany akumulator powinien mieć napięcie spoczynkowe około 12,8 V. Już 12,5 V to znaczenie rozładowany akumulator. Jak ma wartości 12,0, czy 11,5 to już jest dość mocno rozładowany - dość szybkie skrócenie żywotności, zasiarczenie(?).

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 06 Sierpnia 2021, 22:52:10 »
Jutro go podładuje Cetekiem. Zobaczymy co to da i na ile.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 08 Sierpnia 2021, 14:30:46 »
Więc wnioski są następujące:\
Po zamknięciu prąd ok 2-15A i spada dość szybko kolejny spadek jest na 1.00 , 0.70 0.30 i 0,16A zostaje już .
Po wyjęciu bezpiecznika od Radia pobór schodzi do 0. Czy to też jest normalne?
Przy założeniu poboru prądu rzędu 0,16A to akumulator 54 AH przy optymalnych parametrach  wytrzyma max 14 dni.
Więc miał u mnie prawo paść.
Radio wymienione na Dasaita. Kwestia czy to radio czy może osprzęt może wzmacniacz itp.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl