Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #165 dnia: 02 Października 2021, 20:52:58 »
W ASO sprawdzali pobory i wedle nich AKU nie powinien się rozładować ale wymaga on doładowania . Dlaczego się rozładował nie wiadomo w przyszłym tygodniu auto wstawiam na kilka dni do nich aby wszystko pomierzyli .

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 04 Października 2021, 08:14:01 »

W ASO sprawdzali pobory i wedle nich AKU nie powinien się rozładować ale wymaga on doładowania . Dlaczego się rozładował nie wiadomo w przyszłym tygodniu auto wstawiam na kilka dni do nich aby wszystko pomierzyli .
Na kilka dni :) Jak się nim zajmą 20 minut to będzie ok. Tyle czasu maja elektrycy na diagnozę. U m nie ASO stwierdziło dobry akumulator. Pomimo tego że nie wytrzymywał 1 doby.
W praktyce wygląda to tak, naładują akumulator i będzie ok. A ty po 5 dniach wsiadasz i zonk. 

Offline Arturi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 04 Listopada 2021, 09:10:42 »
Dorzucę  do wątku moje 3 przypadki:
Pacjent 1 - RAV4 Hybrid AWD Executive odebrany w lipcu 2021 z alarmem Toyoty i rejestratorem Viofo z włączonym trybem parkingowym na 12H. Rejestrator montował serwis Toyoty przed odbiorem nowego auta. Rejestrator ma podobno zabezpieczenie nie pozwalające rozładować akumulatora.
Przypadek nr1 - połowa października 2021 przebieg około 4000 km, wjeżdżam na podnośnik w serwisie oponiarskim, żeby wymienić opony. Panowie proszą, żeby zostawić auto na luzie co uczyniłem. Po około 20-25 minutach w trakcie których wymienili opony auto już było nieżywe. Choinka na desce, wyświetlające się info o usterce kluczyka, podnośnik zablokowany dla następnych klientów. Masakra. Na szczęście serwis Toyoty blisko, mam tam dobre układy, więc zadzwoniłem, podjechał elektryk z walizeczką, podpiął się do puszki z bezpiecznikami i po minucie auto odpaliło. Pan nie zasugerował nawet odstawienia pojazdu do serwisu, aby sprawdzić co się wydarzyło. Ok, uznałem to za swój błąd, bo aby przestawić dźwignię z P na N auto było bodajże w trybie Ready, a więc jakiś tam prąd był pobierany. No ale 25 minut wystarczyło żeby zdechło. No to chyba zdecydowanie za szybko. Pomarańczowa lampka już mi się zaświeciła w głowie.
Przypadek nr 2 - 3 listopad 2021, przebieg 4500 km. Tenże sam pacjent stoi w garażu od soboty 30.10.2021. Chcę jechać do pracy, zachodzę rano do garażu, otwieram auto, wsiadam, a tu zonk, pacjent znów nieżywy. I znów te same objawy. Mruga wszystkim co widać na desce, wyświetla info o usterce kluczyka. Do pracy dotarłem w alternatywny sposób. Zadzwoniłem do serwisu Toyoty. Pan z walizeczką przyjechał po mnie, podjechaliśmy do garażu, podpiął walizeczkę w znanym miejscu, po czym auto wstało. Tym razem już zasugerowano odstawienie go do serwisu, co też uczyniłem. Póki co czekam na diagnozę. Napiszę co stwierdził serwis.
Pacjent nr2 - CHR 2.0 Hybrid 2020 z alarmem Toyoty, przebieg ok. 20000 km.
Przypadek nr 3 - W połowie sierpnia 2021 auto odstawione do firmy zajmującej się oklejaniem pojazdów. Usługa miała trwać trzy dni. Następnego dnia po przyjęciu samochodu Pan z firmy detailingowej dzwoni z informacją, że nie może odpalić samochodu. Podjechałem na miejsce i rzeczywiście, trup. Ciemno na desce, zero reakcji. Telefon do serwisu Toyoty. Jeszcze tego samego dnia podjechał elektryk z walizeczką, uruchomił auto i Toyota zabrała ją do siebie na testy. Następnego dnia dostałem info, że wszystko jest ok i można samochód odebrać. Kiedy próbowałem się dowiedzieć co było przyczyną, dostawałem tylko wymijające odpowiedzi i że to jest incydent i można jeździć bo wszystko jest ok. Ponieważ ten przypadek był tak naprawdę pierwszym z trzech opisanych i auto stało na obcym serwisie to nie drążyłem za mocno tematu bo myślałem, że przy oklejaniu może ktoś zostawił otwarte drzwi, świeciło sie światło w środku i aku sie rozładował. No takie myśli miałem, ze to wina oklejaczy.

Dlaczego przytoczyłem swoje przypadki? Ano dlatego, że wynika z nich, że nie tylko dłuższy postój rozładowuje akumulator o czym kilka osób tu pisało. Mogą to być 3 dni w garażu albo i krócej. Jedno co na pewno zrobię po odbiorze auta z serwisu to wyłączę tryb parkingowy w rejestratorze. Na wszelki wypadek i sytuację awaryjną kupiłem już jump starter bo nie mogę sobie pozwolić, żeby utknąć gdzieś na wyjeździe.  Ale to przecież nie tak powinno wszystko wyglądać :(.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #168 dnia: 04 Listopada 2021, 09:38:42 »
Nie wolno zostawiać auta w trybie N to raz a co co robili z autem panowie z firmy detailingowej czy słuchali radia bez włączenia auta na Ready to też nie wiadomo. Brak wiedzy na temat działania układu hybrydowego w aucie to najczęstszą przyczyną rozładowanego akumulatora 12V.

Offline Arturi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: 04 Listopada 2021, 09:53:59 »
Tak wiem pozostawienie auta w N to mój błąd. Już wiem, że się tak nie zostawia nawet na krótko. Co do firmy detailingowej to od kilku lat oklejają też auta nowe dla serwisu Toyoty więc to nie była ich pierwsza hybryda. Sami byli zdziwieni tym co się wydarzyło, bo to ich pierwszy tego typu przypadek. Poza tym sam serwis Toyoty ich polecił.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #170 dnia: 04 Listopada 2021, 10:02:15 »
Mój Auris z 5-cio letnim akumulatorem stał miesiąc w serwisie blacharskim i bez problemu się uruchomił. Tyle że ja nie mam dodatkowego alarmu ani rejestratora.

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 04 Listopada 2021, 14:38:38 »
3" border="0

i już nie ma informacji, że auto może stać "kilka tygodni"  :grin:

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #172 dnia: 04 Listopada 2021, 16:58:18 »
Ale ta informacja dotyczyła akumulatora trakcyjnego, a nie 12V.  :laugh:

Swoją drogą odkąd kupiłem w lutym auto elektryczne hybrydowy Yaris stoi na dworze nie używany (przejechałem od tego czasu aż 70 km), auto jest jeżdżone tylko raz w miesiącu na odcinku 2x6 km i nie mam żadnych problemów z odpalaniem (alarm, wideorejestrator).
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 05 Listopada 2021, 06:47:23 »
Pluto bo  nie każde auto tak ma, chyba najbardziej odczuwalne to jest w CHR. Teraz w okresie zimowym dopiero się zacznie:). Ja po ulepszeniu fabryki pozbyłem się problemu auto stało ponad 10 dni.  Bez niespodzianek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #174 dnia: 05 Listopada 2021, 08:36:13 »
Ja po ulepszeniu fabryki pozbyłem się problemu
Jakie to ulepszenie, jeśli można wiedzieć ?

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: 07 Listopada 2021, 17:26:26 »
Jakie to ulepszenie, jeśli można wiedzieć ?
Wszystko opisane w temacie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #176 dnia: 11 Listopada 2021, 19:27:38 »
Mój Auris z 5-cio letnim akumulatorem stał miesiąc w serwisie blacharskim i bez problemu się uruchomił. Tyle że ja nie mam dodatkowego alarmu ani rejestratora.

Sorry, że się tu wtrącę, ale tylko jedno pytanie - przmor, ja mam wideorejestrator Navitel Dual AR280, podłączony jest do gniazdka elektrycznego w schowku między fotelami. Wtyczka w gniazdku siedzi stale, nie wyjmuję jej. Jak auto wyłączone, to prądu w gniazdku nie ma /chyba nie ma, bo kamera wyłącza się, jak wyłączę auto/. Jak uważasz, aku jest bezpieczny, czy może paść? Na razie 1,5 miesiąca nic złego się nie dzieje.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2021, 19:29:17 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #177 dnia: 11 Listopada 2021, 19:33:35 »
Skoro nie ma napięcia w gniazdku to prąd z akumulatora 12V nie jest pobierany.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #178 dnia: 11 Listopada 2021, 19:40:04 »
No ok, ale koledze Arturi wideorejestrator podłączali w ASO, więc chyba poprawnie to zrobili, więc jakim cudem tak mu popadały te akumulatory? Pomijając oczywiście trzymanie auta na N. Że już zacząłem się bać, czy mi mój wideorejestrator gdzieś podstępnie nie będzie kradł prądu :(
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #179 dnia: 11 Listopada 2021, 21:55:37 »
W serwisach podłącza się pod stale napięcie, np. w skrzynce bezpieczników. Chodzi o pracę kamery w trybie postojowym, a jeśli ktoś nie da przy tym w układ jakiegoś sensownego powe-banku, to malutki akumulator hybrydy się rozładuje bardzo szybko.
Twój podłączony pod gniazdo pracuje tylko gdy włączysz zasilanie, więc śpij spokojnie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl