Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #300 dnia: 19 Lipca 2023, 20:47:05 »
Pobór ma wynosić w sprawnym pojeździe max 0,02 czyli 20mA a standardowa wartość w tym modelu po uśpieniu sieci to 10mA.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 20 Lipca 2023, 09:40:16 »
Masz coś dodatkowego zamontowane?

Wysłane z mojego One+ 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #302 dnia: 21 Lipca 2023, 15:40:16 »
Panowie,z racji że ostatnio nie miałem czasu trochę zaniedbałem temat.Proszę przeczytać wątek Toyota CHR hybrid akumulator systemowy12v.Tam dokładnie opisuję co jest przyczyną niedoładowania akumulatora systemowego 12V.Sa linki z filmami i pomiarami.To jest jedyną przyczyną niedoładowania akumulatora.Faktem natomiast jest że jeżeli akumulator z powodu niedoładowania roxładował się poniżej określonego poziomu został bezpowrotnie uszkodzony,są to akumulatory wapniowe i wtedy problemy się nawarstwiają.Dostałem już dziwną odpowiedź z Toyoty która jest zupełnie nie zrozumiała np.akumulator jest ładowany co 20 godzin ??? Nie wiem jak wkleić PDF.Narazie nie miałem czasu wysłać tego do centrali.Może zrobimy coś wspólnie?
I w końcu rozwiążemy problem który nie jest jednostkowy.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2023, 15:50:56 wysłana przez Technik »

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #303 dnia: 21 Lipca 2023, 21:58:54 »
Jak widzę  :-) to problem jednostkowy!
Moja tośka z początku produkcji (2016r) z oryginalnym aku, z alarmem Cobra, ful wyposażenie z dodatkowym rejestratorem (kamera VIOFO) przejechała prawie 7 lat. Dwa razy aku rozładowałem do zera bo zapomniałem na dwa tygodnie wczasowe wyłączyć w rejestratorze tryb parkingowy  :| Ale po podłączeniu bowerbanka aku wstał i dalej działał.
Dopiero poprzedniej zimy miałem pierwszy problem samorozładowania po tygodniu postoju!
Jak to zima więc wreszcie 7-letni wymieniłem na nowy!

Offline Bartek CHR

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CH-R
« Odpowiedź #304 dnia: 21 Lipca 2023, 23:09:07 »
Pobór ma wynosić w sprawnym pojeździe max 0,02 czyli 20mA a standardowa wartość w tym modelu po uśpieniu sieci to 10mA.

Problem w tym, że ASO nie widzi nic nadzwyczajnego w poborze 50-60 mA. Pięciokrotne przekroczenie to wg nich "prawie" norma.

Masz coś dodatkowego zamontowane?

Wysłane z mojego One+ 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Parę dodatkowych zabezpieczeń ale, wg zapewnień producenta, pobór prądu nie powinien przekraczać 10mA.

Może zrobimy coś wspólnie?
I w końcu rozwiążemy problem który nie jest jednostkowy.

Na razie próbuję zdiagnozować gdzie leży problem. Rozmawiałem dzisiaj z producentem dodatkowego zabezpieczenia. Opisałem sytuację i natychmiast zaoferowali pomoc w postaci wizyty ich technika wraz ze mną w ASO. Na miejscu, w obecności pracownika ASO, odepnie wszystkie dodatkowo zamontowane zabezpieczenia. Powtórzymy pomiary i jeśli pobór dalej będzie wysoki to będę miał pewność że to ASO chowa głowę w piasek.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2023, 23:27:40 wysłana przez Bartek CHR »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #305 dnia: 22 Lipca 2023, 00:39:32 »
Przy poborze prądu 60mA w ciągu doby ubędzie z akumulatora 1.44Ah. Po dwóch tygodniach będzie to już 20Ah.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 23 Lipca 2023, 06:39:55 »
Problem w tym, że ASO nie widzi nic nadzwyczajnego w poborze 50-60 mA. Pięciokrotne przekroczenie to wg nich "prawie" norma.
Bo dla nich samochód ma jeżdzić a nie stać po tygodniu. Dwa razy rozładuje sie akumulator do zera i juz będzie z nim problem.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2023, 06:44:34 wysłana przez maciek20038 »

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #307 dnia: 25 Lipca 2023, 23:20:13 »
Moj stoj od 3 tygodni w garazu nie zakluczony i normalnie sie zachowuje odpala i bateria OK napisze jeszcze raz OK (po porduzy 230kilometrów) teraz zrobił 8 km i czeka na rozładowanie jakos nie wydze tego ale tu piszecie ze wam sie rozładowują no zobaczymy. narazie +2 tygodnie jest ok zobaczymy ile trzeba czekac na rozładowanie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #308 dnia: 25 Lipca 2023, 23:55:18 »
Moj stoj od 3 tygodni w garazu nie zakluczony i normalnie sie zachowuje odpala i bateria OK napisze jeszcze raz OK (po porduzy 230kilometrów) teraz zrobił 8 km i czeka na rozładowanie jakos nie wydze tego ale tu piszecie ze wam sie rozładowują no zobaczymy. narazie +2 tygodnie jest ok zobaczymy ile trzeba czekac na rozładowanie
Czy Ty masz jakieś deficyty, czy cierpisz na dysortografię ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #309 dnia: 26 Lipca 2023, 01:12:40 »
Wystarczy pomyśleć i skojarzyć fakty zamiast zadawać głupie czy wręcz niestosowne pytania.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: 26 Lipca 2023, 08:25:42 »
Wystarczy pomyśleć
Sokrates forum. Myślisz, że myślisz?
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2023, 08:47:41 wysłana przez pireus »

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #311 dnia: 26 Lipca 2023, 10:36:14 »
O prosze do mnie mówic Sokrates forum to jest dobra nazwa skoro pochodzimy z tego samego kraju ! czemu nie stosowne odrazu bez jaj jestesmy na forum wyluzujcie ! kazdy moze pisac co chcę ? czy nie po to tu jestesmy?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: 26 Lipca 2023, 10:41:58 »
O prosze do mnie mówic Sokrates forum to jest dobra nazwa skoro pochodzimy z tego samego kraju ! czemu nie stosowne odrazu bez jaj jestesmy na forum wyluzujcie ! kazdy moze pisac co chcę ? czy nie po to tu jestesmy?
I właśnie takich ludzi cenię, z dużym dystansem do siebie. Od dzisiaj jesteś dla mnie Sokrates.

Offline biedrek

• Prawie Toyot
  • Samochód:: CHR
« Odpowiedź #313 dnia: 31 Lipca 2023, 20:40:25 »
Witajcie. Od roku mamy hybrydę chr- 3 letnią. Jakiś czas temu auto stało ponad miesiąc- i "umarło" Wtedy żona zadzwoniła po taxi- podjechał Pan z kablami i auto podniosło się. Dosłownie po chwilo wszystko było już ok. od tamtej pory nie było żadnych problemów. Do dziś- dziś auto znowu "umarło" ale po 2 dniach nieużywania. Poszedłem z kablami- odpaliło się. Pochodziło trochę na silniku spalinowym i zadowolony zostawiłem je na kilka godzin. System wyrzucił komunikat o słabej baterii w pilocie więc w ciągu dnia wymieniłem ją. Po powrocie z pracy profilaktycznie poszliśmy zobaczyć czy auto ruszy- i nic z tego. Obok ekranu mruga czerwona lampka a auto nie chce się nawet zamknąć z pilota. Na ekranie komunika o usterce systemu wsiadania. Co robić?

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #314 dnia: 31 Lipca 2023, 21:35:11 »
Co robić?

Wymienić akumulator!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl