Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #390 dnia: 02 Listopada 2024, 10:39:33 »
Mam pytanie do użytkowników forum dłuższych stażem, którzy byli przy największym nasileniu problemów z Tureckimi aku 12V. Rozumiem że Toyota nie wymieniała ich długo na gwarancji bo twierdziła że jest ok, ale czy nie można było na własną rękę ich wymienić? Albo chociaż w ASO jeśli własna wymiana miała by uwalić gwarancje?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #391 dnia: 02 Listopada 2024, 11:01:54 »
Obecnie jest taka tendencja, że lepiej marudzić na forach niż samemu rozwiązać problem wedle zasady "na złość babci odmrożę sobie uszy a czapki nie założę".

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #392 dnia: 02 Listopada 2024, 11:39:02 »
Obecnie jest taka tendencja, że lepiej marudzić na forach niż samemu rozwiązać problem wedle zasady "na złość babci odmrożę sobie uszy a czapki nie założę".

Po to jest forum , żeby można było sobie pomarudzić , tym bardziej że TOYOTA udaje
że to nie ich problem tylko użytkowników , którzy raz na miesiąc winni doładowywać
prostownikiem AKU 12 V oraz kupić sobie boster , który wpychają przy odbiorze auta .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #393 dnia: 02 Listopada 2024, 11:44:09 »
Przez 7 lat nigdy nie ładowałem akumulatora 12V i nie musiałem używać boostera więc nie bardzo wiem o czym piszesz z tym comiesięcznym ładowaniem akumulatora.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #394 dnia: 02 Listopada 2024, 12:32:24 »
Problem dotyczy wozów od około 2018 i wzwyż, a zaczęło się od CHR i Corolli w sedanie, poprzez RAV4 HV, Yaris IV, Yarisy Crossy, Lexy NX, UX, RX, LBX
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #395 dnia: 02 Listopada 2024, 12:35:03 »
Co jest powodem? Słaba jakość akumulatorów 12V? Zmieniony algorytm ładowania? Większy pobór prądu przez elektronikę wyłączonego auta? A może fakt, że od mniej więcej 2018 hybrydy w większej ilości trafiają do mniej obeznanych technicznie użytkowników, montujących dodatkowe akcesoria typu kamerki i nie wiedzących, że akumulator 12V po rozładowaniu i odpaleniu auta z boostera należy naładować ładowarką bo pozostawiony sam sobie w aucie nie naładuje się?
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2024, 12:38:17 wysłana przez przmor »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #396 dnia: 02 Listopada 2024, 13:02:03 »
Jeśli się nie mylę to powodem problemów jest Turecki producent akumulatorów Mutlu (stąd pierwsze problemy w CHR i Corolli Sedan - obie składane w Turcji). Akumulator częściowo zależnie od warunków atmosferycznych tracił nawet połowę swojej realnej mocy rozruchowej, więc nawet kilkudniowe stanie unieruchamiało auto. Zastanawia mnie skoro było rozwiązanie proste to czemu większość klientów nie zdecydowała się na wymianę na inny akumulator, wiadomo że powinien to zrobić producent ale znowu wolałbym wydać ten tysiąc złotych, napluć na producenta w internecie, może nawet pobawił bym się w długotrwałe badanie tego starego akumulatora i dalsze plucie na producenta, ale moje daily by po prostu jeździło.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline locarnos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TT
« Odpowiedź #397 dnia: 02 Listopada 2024, 13:10:00 »
więc auto odpalone z boostera
Co to jest ten booster? Skąd to wziąć i jak używać? Wolę "na zimne dmuchać" jak to mówią.

Powerbank do odpalania samochodu po rozładowaniu akumulatora, np.
https://www.oleole.pl/ladowarki-i-akumulatory-przenosne/baseus-super-energy-jump-starter-12000-mah-czarny.bhtml

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #398 dnia: 02 Listopada 2024, 13:55:13 »
Kurczę jak to czytam to nie dowierzam. Mam CHR rok modelowy 2020 a odebrana w salonie w 2021 i ani razu nie padł mi aku. Aż sprawdziłem jaki u mnie siedzi i niestety nie mam nalepki z nazwą producenta. Kamerka u mnie podłączona do gniazdka w podłokietniku i mam Meta System.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #399 dnia: 02 Listopada 2024, 14:41:03 »
Zastanawia mnie skoro było rozwiązanie proste to czemu większość klientów nie zdecydowała się na wymianę na inny akumulator, wiadomo że powinien to zrobić producent ale znowu wolałbym wydać ten tysiąc złotych, napluć na producenta w internecie, może nawet pobawił bym się w długotrwałe badanie tego starego akumulatora i dalsze plucie na producenta, ale moje daily by po prostu jeździło.

Też mnie to zastanawia.
Zdarzyło mi się raz w Yarisie IV i od razu zgłosiłem do ASO, ale oczywiście nic nie znaleźli. Gdyby to się powtarzało to wydałbym 350zł na Yuasę żeby mieć pewne auto a nie płakał na forum. Już nawet miałem upatrzoną w moim mieście.
Poza tym dobry booster też kosztuje podobnie a to tylko leczy skutek, a nie przyczynę.

Teraz mam C-HR z Turcji i zobaczymy jak będzie, ale 350zł nie jest dal mnie ścianą nie do pokonania. Spokój jest dużo cenniejszy.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #400 dnia: 02 Listopada 2024, 15:19:35 »
czemu większość klientów nie zdecydowała się na wymianę na inny akumulator
bo wymieniaja bryki co trzy lata, albo czesciej, a to krocej niz fabryczne normalne aku zdazy sie zuzyc. To i nie wiedza, ze aku po prostu sie wymienia co kilka lat i nie trzeba w tym celu umawiac wizyt w ASO. Gdyby mnie taka przygoda spotkala w mojej pierwszej nowej hybrydzie, to bym po prostu uznal, ze nie mam farta i kupil nowe aku, moze lekko sie zdziwiwszy, ze drozsze (albo w niewiedzy kupil zwykle Pb nie-AGM pasujace pod wymiar), a nie mitrezyl umawianie wizyt.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #401 dnia: 02 Listopada 2024, 16:50:54 »
Kurczę jak to czytam to nie dowierzam. Mam CHR rok modelowy 2020 a odebrana w salonie w 2021 i ani razu nie padł mi aku. Aż sprawdziłem jaki u mnie siedzi i niestety nie mam nalepki z nazwą producenta. Kamerka u mnie podłączona do gniazdka w podłokietniku i mam Meta System.

Powinno być przynajmniej logo producenta, chyba że od któregoś momentu przestali się chwalić. Ostatnio oglądałem znajomemu Corolle sedan z 2022 i z ciekawości sprawdziłem baterię, chwilę musiałem patrzeć ale znalazłem małe logo Mutlu na białej naklejce z tekstem na górze aku.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #402 dnia: 02 Listopada 2024, 21:31:01 »
Do Tureckiego aku to trzeba mieć chyba szczęście albo nie wiem co  :laugh:
Już tu kiedyś napisałem że w mojej tośce C-HR ten Turecki "produkt" wytrzymał 7 lat (tośka z początku produkcji) i w tym roku, po zimie wyzioną ducha.
Omijając szerokim kręgiem serwis, wymieniłem na  VARTA Blue Dynamic 52AH 470A i jest OK.
Co prawda te tureckie aku raz odmówiło posłuszeństwa, ale to na moje własne życzenie bo zapomniałem na czas dwutygodniowych wakacji wyłączyć w kamerce VIVO tryb rejestracji parkingowej i wiadomo  :-(
Na rozruch pomogło pożyczenie "prundu" od auta obok a powrót znad Bałtyku na Śląsk naładował turka na maksa  :laugh: i działał jeszcze parę lat.
Tak że miałem chuba lepszy model turka  :grin:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #403 dnia: 02 Listopada 2024, 21:40:21 »
Do Tureckiego aku to trzeba mieć chyba szczęście albo nie wiem co  :laugh:
Już tu kiedyś napisałem że w mojej tośce C-HR ten Turecki "produkt" wytrzymał 7 lat (tośka z początku produkcji) i w tym roku, po zimie wyzioną ducha.
Omijając szerokim kręgiem serwis, wymieniłem na  VARTA Blue Dynamic 52AH 470A i jest OK.
Co prawda te tureckie aku raz odmówiło posłuszeństwa, ale to na moje własne życzenie bo zapomniałem na czas dwutygodniowych wakacji wyłączyć w kamerce VIVO tryb rejestracji parkingowej i wiadomo  :-(
Na rozruch pomogło pożyczenie "prundu" od auta obok a powrót znad Bałtyku na Śląsk naładował turka na maksa  :laugh: i działał jeszcze parę lat.
Tak że miałem chuba lepszy model turka  :grin:
Może też garażowałeś auto, jeździłeś codziennie lub rzeczywiście miałeś szczęście. Problem zdecydowanie istniał dla dużej grupy użytkowników, co koniec końców w jakimś stopniu potwierdził producent wprowadzjąć inną prodcedurę testowania, o jej działaniu nie będę się rozwodził. Nie wiem jaki sens ma pisanie w tonie "mi się nie zepsół więc jacyś pechowi jesteście". Jakbym słyszał jakiegoś poPRLowskiego wujka wyśmiewającego depresje.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #404 dnia: 03 Listopada 2024, 10:20:38 »
Co jest powodem?  Większy pobór prądu przez elektronikę wyłączonego auta?
tak a wiesz dlaczego, gdyż np. w Lbx i pozostałych lex-ach od 2024 siedzi
dużo więcej elektroniki niż było dotychczas a dali 12v 45A zamiast 60a jak było dotychczas.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl