Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #525 dnia: 16 Listopada 2024, 04:29:16 »
U mnie ponownie auto rozładowane w CHR 2.0
Dwa tygodnie na parkingu, z wyłączonym keylessem żeby nie ciągnął prądu, ale i to już nie pomaga.
Gorzej, że po uruchomieniu boostrem wywala błędy związane z awarią hamowania i automatycznego parkowania. Nie działają też żadne czujniki przód tył.
Ma się odbyć dzisiaj dłuższa trasa, a muszę jeszcze odwiedzić ASO..

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #526 dnia: 16 Listopada 2024, 09:49:33 »
CHR albo Yaris. A czy komuś rozladowala sie Corolla?

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #527 dnia: 16 Listopada 2024, 09:53:23 »
No to jak myślicie? Czy ten nowy akumulator który mi włożyli to Mutlu Turecki czy tylko Turecki.
https://photos.app.goo.gl/PMvgDGkKMPAMkwXN6

No i mam jeszcze taką ciekawostkę.Nie będę tłumaczył kiedy akumulator 12v zostaje uszkodzony, i na czm to polega można poczytać w necie.Jeżeli już dojdzie do jego uszkodzenia dopiero wtedy ECU na podstawie danych z IBS podaje w trakcie jazdy czyli dzwignia w pozycjii D cały czas napięcie 14,4 v prąd w zakresie 7-20 amper.Niestety już to nic nie daje jest za późno.Czyli co akumulator czy oprogramowanie?

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #528 dnia: 16 Listopada 2024, 10:04:24 »
Zauważyłem w tym wątku, że większość awarii z aku przydarza się użytkownikom motoru 2.0 gdzie jest aku umieszczone w bagażniku.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #529 dnia: 16 Listopada 2024, 10:25:36 »
aku umieszczone w bagażniku
jak w maluchu!  :laugh:

Offline locarnos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TT
« Odpowiedź #530 dnia: 16 Listopada 2024, 10:33:23 »
Czy ktoś używa tutaj C-HR z włączonym na noc rejestratorem wideo? Rozumiem, że przy takiej małej pojemności aku i problemach z nim raczej nie ma co liczyć na takie rozwiązanie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #531 dnia: 16 Listopada 2024, 11:04:13 »
Czy ktoś używa tutaj C-HR z włączonym na noc rejestratorem wideo? Rozumiem, że przy takiej małej pojemności aku i problemach z nim raczej nie ma co liczyć na takie rozwiązanie?
Jest o tym temat, trzeba z powerbankiem. kol. @Markid ma "obcykane" w szczegółach :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #532 dnia: 16 Listopada 2024, 12:06:12 »
Co to za bzdury tu piszecie i ludzi straszycie wiem wiem z wszystkimi akumulatorami ponoć był problem tylko nie z mojim auto użytkuje sporadycznie raz na tydzień raz na 2 tygodnie auto mi nie padło od 6 lat tak po 6 latach akumulator się rozładował i nie mógł już być ładowany od tamtego czasu mam nowy stary może ze 2 razy lądowałem zima i tyle jeśli chodzi o filozofię aku nic z nim się NIE dzieje tak kupiłem prostownik który używałem 2 razy. Auto jest sporadycznie używane ma 7 lat i mniej niz 50000km!!!!
No to kolego masz dużo więcej szczęścia niż my. Gdyby faktycznie wystarczyło 2 razy w roku podładować aku, to nie ma sprawy. U mnie problem jest od nowości, gdzie od razu po przyjechaniu z salonu zobaczyłem komunikat o słabym akumulatorze. ASO ładowało go kilka razy i za każdym razem dostawałem wydruk "akumulator sprawny". No więc nijak to się nie ma do tego o czym piszesz. Poza tym w moim przypadku jest to praktycznie nowy samochód (używam go dopiero kilka miesięcy), a Ty piszesz o samochodzie który ma 7 lat. Chyba nikogo nie dziwi, że jakość wszystkiego w ostatnich latach poleciała na pysk (celem jest maksymalizacja zysku producenta).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #533 dnia: 16 Listopada 2024, 12:17:57 »
Montujesz przez powerbank i po problemie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline locarnos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TT
« Odpowiedź #534 dnia: 16 Listopada 2024, 13:17:52 »
W C-HR 24 zasilanie w porcie USB-C i 12V zapalniczki zanika po zablokowaniu auta, czy jest przez cały czas?
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2024, 13:23:27 wysłana przez locarnos »

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #535 dnia: 16 Listopada 2024, 13:31:19 »
Nie rozumię po co wam taka 24- godzinna rejestracja?Od tego są parkingi strzeżone.
A czy nikogo nie interesuje rozwiązanie problemu ładowania akumulatora?Ja już jestem wiekowy, ale zauważyłem obecnie niski poziom wiedzy, jakiejkolwiek.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #536 dnia: 16 Listopada 2024, 13:45:46 »
A czy nikogo nie interesuje rozwiązanie problemu ładowania akumulatora?Ja już jestem wiekowy, ale zauważyłem obecnie niski poziom wiedzy, jakiejkolwiek.

Nie. Teraz liczy się Android Auto i Apple Car Play.
I nikogo nie interesuje co i jak działa.
Im młodszy użytkownik, tym mniej wie. I mniej go interesuje. Nieważne co użytkuje-to dotyczy wszystkiego. Nie tylko samochodów.

Ja się skłaniam ku hipotezie o wadliwych akumulatorach Mutlu.
Na angielskim forum też się z tym problemem borykają i tam ludzie mimo gwarancji kupują akumulatory na własną rękę i podobno problemu mijają.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #537 dnia: 16 Listopada 2024, 14:09:08 »
Przepraszam,czy dla Ciebie ważniejsza jest hipoteza tudzież domniemanie czy wiarygodne pomiary oparte na faktach?

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #538 dnia: 16 Listopada 2024, 14:10:14 »
W C-HR 24 zasilanie w porcie USB-C i 12V zapalniczki zanika po zablokowaniu auta, czy jest przez cały czas?
Zanika  po wyłączeniu "Power", zarówno usb i port zapalniczki.

Offline Undec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II gen 1.8
« Odpowiedź #539 dnia: 16 Listopada 2024, 15:19:30 »
Miałem poprzednią generacje CHR, 2020 rok, aku padło w czerwcu tego roku. Kupiłem nowy aku. Drugą generację CHR mam od miesiąca dopiero, bez video rejestratora, bez dodatkowego alarmu i na razie jest wszystko ok co nie zmienia faktu, że w nowym aucie jest dalej turecki mutlu, którego miało nie byc. Więc jeśli padnie, to pokaże w ASO oficjalny film z toyota insider, na którym to rzecznik się wypowiada, że znają problem i że rozwiązali go zmieniając dostawcę i procedurę testowania. Pójdzie też mail do centrali z filmem z ich oficjalnego kanału. Albo mi zmienią aku ja normalny na gwarancji, albo sam sobie kupię nowy i o większej pojemności, bez utraty gwarancji na auto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl