Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #1020 dnia: 05 Lutego 2026, 01:26:24 »
Możesz + - oszacować czas jaki Ci to zajęło? Ewentualne koszty z tym związane?

Co do czasu i kosztów - w sumie licząc od zeszłego roku, od pierwszego zgłoszenia, były cztery wizyty w serwisie na wykonanie pomiaru akumulatora, w tym dwie wizyty wiązały się z pozostawieniem samochodu na dłużej niż 1 dzień w serwisie. Dostawałem samochód zastępczy za każdym razem. Pomiary i weryfikacja akumulatora/instalacji elektrycznej odbywało się w ramach zgłoszenia gwarancyjnego (ostatnie w ramach żądania o usunięcie wady w trybie przewidzianym ustawą konsumencką - przynajmniej z mojej strony to tak wyglądało :) ) czyli bezkosztowo z mojej strony, nie płaciłem za to. Czas związany na boksowanie się z TCE i serwisem  to jeden wieczór poświęcony na sporządzenie maila, przygotowania załączników i wysłanie tego do TCE (z powiadomieniem serwisu).
Koszty jakie poniosłem - benzyna na dojazdy do serwisu.

Trochę dziwie się czytając, że ktoś płacił w ASO za weryfikację stanu akumulatora w nowym samochodzie zakupionym trochę ponad rok temu albo wymienia akumulator za własne pieniądze. Wg mnie nie powinno tak to wyglądać. Kupiłem nowy samochód to ma działać prawidłowo. Gwarant / sprzedawca ma obowiązek usunąć wszelkie wady, ktore powodują nie właściwe działanie albo świadczą o niezgodności towaru z umową kupna sprzedaży. On łaski mi nie robi.
Nie rozumiem tego, że ASO Toyoty było w stanie proponować klientom posiadającym samochody na gwarancji, w którym padały akumulatory, boostery do odpalania samochodów. Wg mnie to szczyt bezczelności ze storny Toyoty.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1021 dnia: 05 Lutego 2026, 01:30:39 »
Nie spodziewam się cudów, raczej byłbym zaskoczony w przypadku rzeczowego zainteresowania się sprawą przez Toyotę, ale powiedzmy, że dorzucam swój kamyczek do ogródka nierównej walki z motoryzacyjnym gigantem  :grin: Jak widzisz - nie kosztuje to zbyt wiele czasu, to bardziej kwestia bycia konsekwentnym, upierdliwym i niewygodnym.

Cudów może nie należy się spodziewać, raczej tylko wymiany wadliwej części.
Potwierdzam też to co kolega napisał trzeba być konsekwentnym, upierdliwym i niewygodnym

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1022 dnia: 05 Lutego 2026, 07:27:46 »
Trochę dziwie się czytając, że ktoś płacił w ASO za weryfikację stanu akumulatora w nowym samochodzie zakupionym trochę ponad rok temu albo wymienia akumulator za własne pieniądze. Wg mnie nie powinno tak to wyglądać. Kupiłem nowy samochód to ma działać prawidłowo. Gwarant / sprzedawca ma obowiązek usunąć wszelkie wady, ktore powodują nie właściwe działanie albo świadczą o niezgodności towaru z umową kupna sprzedaży. On łaski mi nie robi.
Nie rozumiem tego, że ASO Toyoty było w stanie proponować klientom posiadającym samochody na gwarancji, w którym padały akumulatory, boostery do odpalania samochodów. Wg mnie to szczyt bezczelności ze storny Toyoty.

Dobrze piszesz tylko to jest korporacja a jak korporacji prawnie za ryj nie weźmiesz to nic z tego nie będzie. Tu żeby rozwiązac ten problem trzeba byłoby pozwu zbiorowego a tak właściwe nagłośnienia zbiorowego sprawy.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
« Odpowiedź #1023 dnia: 05 Lutego 2026, 07:40:59 »

Nie kryję swojego rozczarowania takim obrotem spraw, ale w pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że wszystko ma jakieś granice. Koszt nowego akumulatora jest niczym wobec czasu, który muszę poświęcić na obsługę rozładowanego śmiecia, który znajduje się w bagażniku otwieranym... elektrycznie  :roll: Nie wspomnę już o ewentualnym czekaniu na assistance, czy kolejnych rozmowach z przedstawicielami serwisu Toyoty.
Mam resztki nadziei, że osoby, które to czytają, wezmą sobie to do serca i będą upierdliwe bardziej niż dotychczas - im więcej zgłoszeń, tym większa szansa na to, że doczekamy się chociaż jakiejś aktualizacji softu, odpowiedzialnego za "inteligentne" ładowanie.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1024 dnia: 05 Lutego 2026, 14:07:43 »
Wachlarz nacisku na korporację taką jak TCE i jej ASO jest dość duży i mogący zaboleć.

Jeśli dajesz negatywny komentarz na mapach googla ładnie załącz zdjęcie wady albo spartaczonej roboty. Poproś znajomych, aby ten komentarz polubili. Im więcej polubień tym większa szansa na to, że będzie się wyświetlał jako jako jeden z pierwszych. Tak jak kolega tu napisał - a ja też to potwierdzam z autopsji - odzywają się po takiej negatywnej opinii :)

Piszesz maila do serwisu to upewnij się, że dajesz do wiadomości właściciela prezesa spółki do której należy serwis. Zawsze gdzieś można maila wyszukać na sieci...albo samemu go złożyć i zweryfikować, czy jest taki adres mailowy. Dla przykładu - dawno, dawno temu jak jeszcze istniała spółka Toyota Motor Polska (później przekształcona w Toyota Central Europe) to udało mi się dotrzeć do adresów mailowych zarządu tej spółki. Po moim mailu do nich na następny dzień dzwonił do mnie rzecznik klienta tejże korporacji z propozycją rozwiązania problemu. W TCE nie jest już tak łatwo dotrzeć do adresów mailowych zarządu :D. Poutajniali swoje maile. :)
Nie wahaj się pisać na klient@toyota.pl. Mail nie kosztuje a przeważnie pomaga w rozwiązaniu problemu. Bywa, że też traktują sprawę w sposób lekceważący ale w większości przypadków zajmują się problemem.

Zbieraj dowody, skany zdjęcia i nie bój się ich używać. To jest ważne. Niech wiedzą, że masz dowodu i argumenty na to, że coś jest nie tak, że jest wada.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1025 dnia: 05 Lutego 2026, 16:26:06 »
Właśnie dzwonili do mnie z serwisu Toyota Okęcie żebym odebrał samochód, który dzisiaj rano zostawiłem na pomiary. Wykonali testy poboru prądu oraz testy akumulatora. Sprawa wygląda następująco:

Żebyście mieli punkt odniesienia - samochód wyposażony jest w BLE oraz ID CAN, keyless jest wyłączony, akumulator Yuasa YBX5012 54Ah 500A:
1. Uśpienie całej niepotrzebnej w czasie postoju elektroniki następuje po ok. 20min od zamknięcia samochodu;
2. Pobór prądu na poziomie 0.38-0.39mA (wykonano dwa testy po ok. 40-60min - dłużej rzekomo nie było sensu, bo nic się nie działo, ergo - co miało zostać uśpione, śpi); rzekomo norma to pobór w czasie spoczynku do 50mA;
3. Poziom naładowania akumulatora przed wykonaniem testu: 60% (nowy akumulator, naładowany na 100% tydzień temu, jeżdżone codziennie czw-nd + wt: łącznie ok. 8-8,5h jazdy)[/li][/list]

Werdykt: pobór prądu w normie, akumulator sprawny; winne jest zbyt niskie natężenie prądu w algorytmie ładowania, gdzie część prądu trafia do bieżącego zasilania, a pozostała część prądu służy do ładowania akumulatora 12v. Co w sumie pokrywa się z faktem, że nowy, naładowany prostownikiem akumulator ma 60% naładowania mimo częstej jazdy.

Nie są w stanie nic więcej zrobić w ramach obowiązujących procedur, co w sumie rozumiem, bo każdy oddział ma związane ręce jak w centrali zarządzają janusze biznesu.

Wieczorem odbiorę samochód, to będę w posiadaniu wydruków z wykonanych testów. Kierownik Serwisu zobowiązał się wesprzeć mnie w przypadku wysyłania kolejnych pism do TCE, bo powiedziałem, że jeśli sytuacja się powtórzy (co pewnie jest kwestią czasu), to zechcę złożyć pismo, gdzie ASO wesprze mnie swoją dokumentacją tj. bezpośrednim odniesieniem się do procedur, gdzie możliwe będzie wykazanie brak skuteczności zastosowanych rozwiązań.

Jak wyjdzie? Czas pokaże, chociaż mam jakąś niewielką nadzieję, że większy akumulator, który doładuję prostownikiem raz na 2-3msc załatwi problem :roll:

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #1026 dnia: 05 Lutego 2026, 19:09:54 »
Z ładowarką to prawda, że prościej ale jak ktoś mieszka w bloku i nie ma garażu to ma problem.

Pytanie: czy ktoś testował z tym odpięciem czujnika od ujemnej klemy?

Offline zaq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1027 dnia: 06 Lutego 2026, 09:05:24 »
Dyskutujecie, dyskutujecie i nic z tego nie wynika. Jest coś takiego jak prawo konsumenckie i odpowiedzialność sprzedawcy za towar przez 24 miesiące od daty sprzedaży. Nikt ich z tego nie zwolnił.

Toyota nie ma nic do tego, bo auto sprzedał wam dealer. To on wystawił fakturę i on odpowiada za to, że towar ma być zgodny z umową. Jeśli nie jest, a brak możliwości uruchomienia auta jest niezgodny z umową, to procedury są dość jasne. Zgłaszacie problem na piśmie do dealera (nie do Toyoty). Dealer ma obowiązek odpowiedzieć na piśmie w ciągu 14 dni. Jak nie odpowie, to łamie prawo i przyznaje, że macie rację. Jak odpowie, że nic się nie da zrobić, to macie Powiatowego/Miejskiego Rzecznika Konsumentów. Zwracacie się o pomoc i to Rzecznik do nich pisze kolejne pisma w waszym imieniu, przypominając o obowiązkach dealera, jako sprzedawcy. Możecie wtedy żądać naprawy bez zbędnej zwłoki, wymiany pojazdu na nowy wolny od wad lub obniżenia ceny. Jak dealer zobaczy, że wystartowała taka procedura to sam zacznie to wszystko załatwiać z Toyotą, jak należy, albo dla świętego spokoju wymieni ten akumulator, bo to w końcu grosze. I jeszcze raz - nie Toyota, tylko dealer, który wam sprzedał samochód, bo to on odpowiada za sprzedany towar.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1028 dnia: 06 Lutego 2026, 09:48:12 »
Dobrze, że nie kopiują jeszcze pomysłów z BMW bo tam raczej nikt na gwarancji by nie odpuszczał

Przy okazji - waga tego cuda 6 kg

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1029 dnia: 06 Lutego 2026, 16:12:04 »
Dyskutujecie, dyskutujecie i nic z tego nie wynika.

Oczywiście, że wynika. Wymieniamy się doświadczeniami, sprawdzamy jak u innych wyglądała sytuacja. Możemy się tutaj dowiedzieć w czym tak na prawdę jest problem i w jaki sposób możemy próbować jemu zaradzić.
Osobiście na podstawie informacji jakie tutaj zdobyłem podejmowałem decyzję co dalej robić.  Dla mnie ten temat i ta dyskusja była bardzo potrzebna.

Toyota nie ma nic do tego, bo auto sprzedał wam dealer. To on wystawił fakturę i on odpowiada za to, że towar ma być zgodny z umową. (...) I jeszcze raz - nie Toyota, tylko dealer, który wam sprzedał samochód, bo to on odpowiada za sprzedany towar.

Doprawdy nie wiem, kto Tobie sprzedawał samochód, Ty jedyny wiesz bo w końcu masz dokumenty z tej transakcji. W moim przypadku sprzedawcą była Toyota Central Europe Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Konstruktorskiej 5 w Warszawie. Umowę kupna sprzedaży mam zawartą z nimi. Co więcej...w moim przypadku nawet wystawcą faktury była Toyota Central Europe Sp. z o.o. Dealer był tylko reprezentantem tego koncernu. W związku z tym, że stroną umowy była spółka TCE (czyli sprzedawca), wszelkie roszczenia wynikające z moich praw, o których mowa w ustawie o prawach konsumenta, powinienem kierować właśnie do Toyoty ...a nie do dealera. Tak więc w moim przypadku Toyota ma wiele do tego co się psuje w moim samochodzie i jakie ma wady.

Być może w Twoim przypadku jest inaczej, być może w przypadku innych forumowiczów też sprzedawcą jest dealer Toyoty a nie TCE. Dlatego też podejmując kroki prawne w związku z wadą samochodu należy wpierw zerknąć do umowy kupna sprzedaży i do faktury, aby ustalić kto tak na prawdę sprzedał Wam samochód. Wobec tej osoby należy żądać działania wynikających z przepisu prawa.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #1030 dnia: 06 Lutego 2026, 17:53:05 »
Dobrze, że nie kopiują jeszcze pomysłów z BMW bo tam raczej nikt na gwarancji by nie odpuszczał

Przy okazji - waga tego cuda 6 kg

Na odblokowanie? ;-)

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1031 dnia: 07 Lutego 2026, 12:17:25 »
Może jakby Toyota musiała wymienić kilka akumulatorów w takiej cenie, to szybciej ogarnęłaby problem związany z ich uśmiercaniem  :grin:

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #1032 dnia: 07 Lutego 2026, 12:36:26 »
Dobiegła końca historia z moim akumulatorem Mutlu...na całe szczęście dla mnie pozytywnie. Został wymieniony na gwarancji na nowy....marki Toyota  :-)

Gratulacje!

Sam nie zdecydowałem się na zostawienie w ASO na noc samochodu z powodu 350 zł.
Już kiedyś zostawiłem z innego powodu - schrzanili mi właśnie aku.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1033 dnia: 07 Lutego 2026, 14:32:44 »
Gratulacje!

Sam nie zdecydowałem się na zostawienie w ASO na noc samochodu z powodu 350 zł.
Już kiedyś zostawiłem z innego powodu - schrzanili mi właśnie aku.

Dzięki!

Jednakże z tego co czytałem tutaj, to wymiana aku to półśrodek zaradczy. Jeśli algorytm ładowania akumulatora jest źle opracowany to za jakiś czas...bliższy czy dłuższy....te aku też padnie. Mam tylko nadzieję, że pojeździ trochę dłużej niż na tym tureckim.

Offline zaq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1034 dnia: 24 Lutego 2026, 10:09:01 »
Wbrew temu, co niektórzy mądrale tu wypisują, zgłoszenie reklamacji na niezgodność towaru z umową (prawo konsumenckie, a nie gwarancja) działa bezproblemowo. Moja Toyota nie odpaliła, zgłosiłem to do Eurocare, po 30 minutach była pomoc drogowa, kilka minut i auto bezproblemowo odpaliło, a ja dostałem papier z potwierdzeniem awarii akumulatora. Zgłosiłem reklamację na piśmie do dilera (tego z faktury), reklamacja oczywiście została uznana i tego samego dnia serwis dilera wymienił akumulator. W zgodzie i przyjemnej atmosferze, uścisnęliśmy sobie dłonie i tyle tego było. Nie warto się kłócić, bo to nie jest tak, że serwis chce kogoś oszukać.

Jeszcze raz. Nie do mitycznej "Toyoty", tylko do dilera, który wystawił fakturę (czasem może to być jakaś spółka Toyoty), bo to sprzedawca odpowiada za zgodność towaru z umową, a nie producent. Tam przecież pracują normalni ludzie, fachowcy, którzy doskonale znają ten problem, wiedzą na czym polega i co powinno się zrobić, żeby go rozwiązać. Trzeba im tylko dać sensowną podstawę do takiej wymiany. Nikt normalny nie będzie kwestionował tego, że brak możliwości uruchomienia auta z powodu awarii akumulatora jest wadą, która w okresie gwarancji, stanowi niezgodność towaru z umową. Na dodatek jeszcze jest domniemanie, że wada wykryta w pierwszym roku po zakupie istniała już w momencie sprzedaży. Właściwie nie ma tu o czym dyskutować, a diler praktycznie nie ma ruchu, bo co niby napisze? No chyba, że ktoś robił jakieś samoróbki, ale to już zupełnie inna sprawa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl