Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #1050 dnia: 01 Czerwca 2026, 11:43:06 »
Emisja C02 myślę że jest głównym powodem.
NIe sądzę, to byłoby zbyt niemądre - jednak wysoka kultura techniczna "Made in Japan" zobowiązuje.
Claude jest zdania, że:
=====================================================================================
IBS and Overcharge Prevention
In the C-HR II 2.0 hybrid, the 12V battery is charged not by a traditional alternator, but by a DC/DC converter that steps down voltage from the high-voltage hybrid battery. This converter is software-controlled — and it relies on the IBS data to regulate charging correctly.
Without accurate IBS feedback, the DC/DC converter could:

Overcharge the battery → causing excess heat, electrolyte loss, and shortened battery life
Undercharge the battery → leading to the flat battery problem common in C-HR hybrids

So the IBS tells the hybrid ECU:

"Battery is full → stop or reduce charging"
"Battery is low → increase charging output"
"Battery is aging → adjust charging curve" (SoH function)

Why Overcharge is Especially Risky in a Hybrid
In a conventional car, overcharging is limited naturally because the alternator output drops as battery voltage rises. But in a hybrid with a DC/DC converter, charging can be more aggressive and sustained — so active monitoring via IBS is essential to prevent dumping too much energy into the 12V battery.

The Physics Behind It
Inside the alternator:

The rotor is an electromagnet — its strength depends on how much current flows through it
The voltage regulator acts like a feedback loop: it compares actual output voltage to its target setpoint
When output voltage reaches the target → regulator cuts field current → less magnetism → less electricity generated

This is essentially automatic closed-loop voltage regulation — the alternator is always hunting for that ~14.4V target, backing off when the battery is satisfied.
=====================================================================================
Zatem raczej wymagania technologiczne - gdybyś miał zwykły alternator z kopciuchem na dizlu, to byś nie miał IBS'a (bo po co podrażać?).
Ale że masz hybrydę i DC/DC to aby zapobiec błyskawicznej degradacji aku 12V w gorące letnie dni potrzeba coś z tym zrobić.
Oczywiście można by dać alternator i temat ogarnąć bez IBS'a ale wtedy po co nam hybryda, dajmy jeszcze tarcze w skrzyni biegów manualną skrzynię i dizelka z depeefem :)

BTW myślę że magia IBS rozwiązana - konwerter DC/DC może przeładować pełen akumulator, bo będzie nieustannie ładował nie zważając na stan naładowania akumulatora. Alternator nie, bo ma ograniczenia natury fizycznej :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1051 dnia: 01 Czerwca 2026, 13:45:07 »
Moja obserwacja (co prawda z Rav4 ale temat ten sam):
Od prawie dwóch lat mam nowy akumulator wymieniony przez ASO. Poprzedni potrafił paść po 12 dniach stania.
Założyłem w zimie ten voltomierz z bluetooth i obserwuję.
Gdy było zimno akumulator był ładowany 14,4 V przez cały czas. Na długiej trasie gdzies po 4 godzinach napięcie spadło do 12,6.
Teraz gdy jest już ciepło i auto jeździ codziennie to napięcie ładowania wzrasta do 14,4 zaraz po uruchomieniu. Ładuje tak przez parę minut i potem spada do 13,5V i za chwilę do 12,6. Tak się utrzymuje aż do momentu gdy się zatrzymam i zacznę wykoywać jakieś manerwy typu parkowanie, wjazd na posesję itp. Nie mam bladego pojęcia skąd skubany wie ale może analizuje prędkość, kąty skrętu kierownicy, przerzucanie D,R itd. Gdy przełączam na P napiecie spada.
Gdy natomiast auto postoi kilka dni - np. dzisiaj jechałem po 4 dniach przerwy, to ładowanie wyższym napięciem 14,4V trwało przez całą jazdę (trzy odcinki po ok 10 min jazdy po miescie). Pod koniec spadło do 12,6V

Moim zdaniem układ analizuje jaki prąd przy jakim napięciu plynie do akumulatora i po tym odczytuje stopień naładowania. 12,6V oznacza to, że samochód nie ciągnie z akumulatora, bo to napięcie jest wyższe od spoczynkowego. Po wyłączeniu zaplonu mam 12,4, po paru dniach stania 12-12,2 V Faktycznie wydaje się trochę malo ale może to być albo błąd woltomierza albo "uroda" tego akumulatora. 

Problemy z rozładowaniem IMHO wynikają zza dużego poboru pradu na postoju (jakies dokladki typu BLE czy inne cudo) i stosunkowo małej pojemności tych akumulatorów. Algorytm ładowania jest ok. Analizuje stopień naładowania i jesli jest za mały to ładuje. Jak jest ok to utrzymuje napięcie ciut wyzsze od spoczynkowego aby nie drenować go w czasie jazdy. I tyle.

BTW moja C-HR ma z kolei akumulator fabryczny. Auto jest z produkcji czerwiec 2024, a realnie zaczęło jeździć w styczniu tego roku z przebiegiem 9km. Bałem się, że aku bedzie trupem, bo nie wiadomo czy na placach i salonach gdzie stało wcześniej ktoś go doladowywał ale jak na razie nie ma z nim problemu. Auto z rynku niemieckiego, nie ma dokładanych żadnych BLE, alarm jest fabryczny. 

Oczywiście wypięcie wtyczi IBS na pewno zwiększy stopień naładowania. Być może algorytm nie doładowuje go do maxa tylko do jakis 80% jednak jeśli pobór pradu na postoju nie jest nadmiarowy to powinno to spokojnie wystarczyć. Podniesienie pojemności akumulatora też na pewno poprawi sytuację ale problem jest w jego rozładowywaniu na postoju.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #1052 dnia: 01 Czerwca 2026, 20:35:09 »
Podniesienie pojemności akumulatora też na pewno poprawi sytuację ale problem jest w jego rozładowywaniu na postoju.
Właśnie w tym rzecz, że pojemność jest źle policzona.
Dlatego teraz dają "Varta 52Ah" jak idzie wymiana - bo te 52Ah to minimum jakie powinno w tych samochodach się znaleźć po wyjeździe z fabryki.
Rozładowane o 10Ah - 52Ah będzie dalej żyć po naładowaniu, a 45Ah jeszcze tez będzie dychać - acz niedługo, a jak nieco bardziej pociągnie z niego to koniec, booster albo laweta :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1053 dnia: 29 Czerwca 2026, 10:39:53 »
Kolejne obserwacje "algorytmu" ładowania.
Do tej pory wiedzieliśmy, że gdy jest zimno, mniej więcej poniżej <15 stopni to ładowanie aku 12V utrzymuje sie na poziomie 14,2-14,5V praktycznie przez cały czas. Dopiero po długiej jeździe (kilka godzin) zaczyna spadać.

Gdy zrobiło się cieplej to potwierdziły się spostrzeżenia innych, że >14V mamy przez minutę, dwie po ruszeniu, a potem spada na 12,5V czasami przez chwilę są jakies napięcia ciut wyższe.  To 12,5V to jest trochę wyżej niż ma akumulator w stanie spoczynku. Tak wiem, że full naładowany akumulator ma 12,6 ale u mnie widze, że to jest 12,2 - 12,3. Zatem nawet jeśli spada na 12,5 to znaczy, że w czasie jazdy nie obciążamy aku ale też go nie ładujemy. Zauważyłem też, że gdy zaczyna się jakies manewry typu parkowanie to napięcie od razu skacze >14V. Zapewne ten mądry algorytm wymyśla na podstawie zachowania auta (manewry przód-tył, duży skręt kierownicy itp) że będziemy parkować i trochę dosypuje przed postojem do akumulatora.

W ten weekend zrobiło się gorąco i ze zdziwieniem zobaczyłem, że przez 2 godziny jeżdżenia cały czas miałem >14V ładowanie. To w sumie nowość.
Nie wiem jaki jest wtedy prąd ładowania ale jak testowałem to z ładowarką w domu, to do utrzymania 5A prądu ładowania wystarczało jakieś 13,5-13,8 V Tak więc w czasie jazdy krótko, bo krótko ale jednak mamy te >14V to prąd musi być dość solidny.

Ogólnie widać, że ten algorytm próbuje utrzymać akumulator w stanie niepełnego naładowania. Gdyby miał on więkzą pojemność i nie był nadmiernie zużywany na postoju to byłoby pewnie ok.

To taka wrzutka dla odwrócenia uwagi od marudzenia na złe plastiki w nowej Rav4 ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1054 dnia: 29 Czerwca 2026, 11:17:04 »
W Aurisie podczas hamowania napięcie wzrasta, w RAV-4 również?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1055 dnia: 29 Czerwca 2026, 11:37:27 »
Tak, u kierowcy gdy za późno użyje hamulca.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1056 dnia: 29 Czerwca 2026, 11:40:42 »
Aj.... widzę że wrzuciłem posta na forum C-HR, a nie Rav4 ale mniejsza z tym. Problemy podobne.

@przmor - Napięcie na pewno wzrasta jak się zatrzymasz, cofniesz itp. manerwy parkingowe ale żeby sie to działo przy hamowaniu to nie. Jak przerzucamy na P po tych manewrach to spada z >14 na 13,7 czy jakoś tak. Jak ruszymy i pojedziemy dalej to po minucie spadnie na 12,5 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1057 dnia: 29 Czerwca 2026, 13:08:14 »
Po co gdybać nad tym algorytmem. Wypiąć złączkę IBS i po kłopocie

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1058 dnia: 29 Czerwca 2026, 13:35:06 »
Tak, u kierowcy gdy za późno użyje hamulca.

Ha ha ha. To mniej więcej jak pytanie po co jest śmigło w samolocie? Żeby chłodzić pilota. A skąd wiadomo, że właśnie po to? Bo kiedy śmigło podczas lotu się zatrzyma pilot zaczyna się pocić 

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1059 dnia: 29 Czerwca 2026, 13:44:10 »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1060 dnia: 08 Lipca 2026, 10:17:29 »
W moim RAV4 - wyprodukowanym w październiku 2024 ten algorytm ładowania jest jakiś inny. Owszem auto startuje i ładuje przez jakiś czas te 14,6 V,  a następnie spada i zatrzymuje się na 12,8 V i tak już cały czas. W zimie jak były mrozy to ładuje tak samo. Zdarza się jednak, że  raz na jakiś czas , może raz na miesiąc  ładuje cały dzień 14,6 V. Przy parkowaniu też ładuje wyżej. Przez ten algorytm akumulator był ciągle niedoładowany bo tym napięciem 12,8V nie mógł się przecież doładować. Ponieważ robię przeważnie bardzo krótkie trasy to musiałem aku doładowywać ładowarką. W końcu wypiąłem tą wtyczkę IBS i ładuje mi ciągle 14,0 - 14,1 V .  Akumulator  jest doładowany, a ja mam święty spokój. Owszem muszę pamiętać aby  przed przeglądem w ASO  podpiąć tą wtyczkę na 500 km wcześniej - może nie zapomnę. :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1061 dnia: 08 Lipca 2026, 10:40:55 »
W moim RAV4 - wyprodukowanym w październiku 2024 ten algorytm ładowania jest jakiś inny. Owszem auto startuje i ładuje przez jakiś czas te 14,6 V,  a następnie spada i zatrzymuje się na 12,8 V i tak już cały czas. W zimie jak były mrozy to ładuje tak samo. Zdarza się jednak, że  raz na jakiś czas , może raz na miesiąc  ładuje cały dzień 14,6 V. Przy parkowaniu też ładuje wyżej. Przez ten algorytm akumulator był ciągle niedoładowany bo tym napięciem 12,8V nie mógł się przecież doładować. Ponieważ robię przeważnie bardzo krótkie trasy to musiałem aku doładowywać ładowarką. W końcu wypiąłem tą wtyczkę IBS i ładuje mi ciągle 14,0 - 14,1 V .  Akumulator  jest doładowany, a ja mam święty spokój. Owszem muszę pamiętać aby  przed przeglądem w ASO  podpiąć tą wtyczkę na 500 km wcześniej - może nie zapomnę. :)
Póki  robisz krótkie trasy to jest OK ale jak zaczniesz robić długie trasy (wielogodzinne, np. 12..16 godz.) to jest ryzyko, że akumulator zostanie przeładowany, co też jest groźne.
Pisał o tym kolega p50waw kilka postów wyżej cytując jakieś źródło angielskojęzyczne.
Myślę, że gdyby IBS był zbędny to by go Toyota nie dokładała.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1062 dnia: 08 Lipca 2026, 12:58:26 »
No to trzeba pamiętać przy baaardzo długiej trasie aby wpiąć tą wtyczkę IBS.  Myślę, że dzięki temu modułowi ładowania ( tak oszczędnie skrojonemu ) oszczędzają po prostu energię aby więcej było dla akumulatora trakcyjnego - przez co mogą się pochwalić jakąś ) 0,1 l/100 km oszczędnością spalania i spełnieniem jakiś tam norm i tyle !!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl