Autor Wątek: Jarzmo zacisku hamulca przedniego  (Przeczytany 2147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
Jarzmo zacisku hamulca przedniego
« dnia: 07 Lipca 2017, 08:07:08 »
Witam Wszystkich :)
Słuchajcie, oddałem ostatnio swojego Aurisa do "fachowca" bo coś za bardzo autko tłukło mi się na nierównościach i zgrzypiało jak stare nieoliwione zawiasy, przy skręcaniu ostrzejszym (np. na podjazdy do domów). Byłem pewny że pewnie jakieś luzy w zawieszeniu są. Facet oglądał auto prawie tydzień, po czym stwierdził że zawieszenie jest idealne, a te stuki i zgrzypienia są efektem wybitego jarzma do zacisku hamulca w obu przednich kołach - faktycznie, zabrał mnie pod auto na kanał i ruszał jakąś rurką po zaciskach i były luzy. No ale nie wie gdzie to kupić i czy się w ogóle da kupić itd.
Odebrałem auto i podziękowałem.

Teraz parę pytań do was.
1. Czy faktycznie jarzma mogą się "wybić" i zurzyć po jakimś czasie i czy właśnie to może powodować takie odgłosy z auta? Czy te zaciski/jarzma do zacisków muszą być sztywne i w ogóle nie drgać nawet?
2. Czy bezpiecznie można z tym jeździć na razie?
3. Czy da się kupić sam jarzma do zacisków? - Auris 1.4 d4d z 2012 r.   

Pozdrawiam!

Offline 23wesdxc

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jarzmo zacisku hamulca przedniego
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2017, 08:35:10 »
Mam co prawda aurisa po lifcie ale na gwarancji wymienili mi cos przy hamulcach bo mi stukało. Chyba nie nazwali tego jarzmo tylko mocowanie klocków albo jakoś tak. Na początku tego nie było a po jakimś czasie zaczęło stukać.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2022, 21:35:42 »
Muszę odkopać temat. Miał ktoś problem z jarzmem stuka na nierównościach delikatnie wystarczy pedał nacisną i cisza. Wymieniłem prowadnice i gumki na nowe i jest jeszcze gorzej. Jarzmo jest tylko w OE i kosztuje ponad 500.Jerzeli macie jakiś pomysł to proszę dajcie znać.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2022, 03:28:02 »
Używane poszukać. Jeśli nie samo, to może cały zacisk powinien być taniej niż 500, a lepiej wtedy sprawdzić jarzmo będzie.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2022, 06:17:05 »
Przeglądałem ogłoszenia ale każde jest z prowadnicami założonymi a ja potrzebuję gniazda widzieć. I z drugiej strony na fotkach i tak nie sprawdzisz bo jednak wypadałoby włożyć prowadnice nowa i sprawdzić jaki luz.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2022, 23:32:00 »
Kupuj tam gdzie zwrot możliwy jest. A najlepiej szukaj najbliżej, aby fizycznie zobaczyć, tak prywatnie jak i jakieś rozbiórkowe firmy.
Jak taki kombajn autowy.

https://www.kapral-car.pl
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl