Wiem, że było to tu :
https://www.toyota-tech.eu/Menu/Ownert
ylko wydawało mi się, że było to w strefie free. Wpierw musisz spisać numer navi na kartce, potem na tej stronie i system wygeneruje Ci nowy klucz aktywacyjny do wpisania w aucie (pod warunkiem, że masz te trzy lata)
Nie sugeruj się filmikami, tam jest opisane jak aktualizować mapę, ale zakupioną na portalu Toyota
Nie po to jest taki myk, abyś sobie łatwo zaktualizował radyjko, ale kupić zawsze możesz

Czekaj zaraz Ci przedstawię. Teraz jak masz czas to zarejestuj sobie konto na tym portalu: toyota-tech.eu najlepiej w języku polskim
Po prawej stronie masz dostęp płatny i aktualizacja map, logujesz się lub jak już jesteś zalogowany to przechodzisz dalej

Potem strona druga i wybierasz wersję radia

Storna 3 pobierasz na nośnik mapę ( warunek format fat32 )

wkładasz pendraka do usb i spisujesz ciąg liczb klucza jak widnieje na fotce

liczby te wpisujesz na stronie portalu, aby otrzymać nowy klucz na trzy lata

Dalej Ci nie przedstawię, bo auto jest w Polsce, a w dalszym kroku trzeba podać te kody. Jest w miarę prosto, warunek komputer musi mieć blisko auta, bo ono musi być włączone (chodzi o navi, tak mi się zdaje)
ROBISZ TO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ, BO JA SIĘ G... ZNAM I ZARAZ BĘDZIE HEJT ZE STRONY FACHOWCÓW I PROFESORÓW Z FORUM.
Tak serio, może nie za pierwszym razem pójdzie, ale nic złego nie zrobisz pod warunkiem, że nie wyłączysz zasilania podczas aktualizacji!!!!
P.S. Wydrukuj sobie od razu klucz, bo jak zmienisz e-mail, to możesz utracić go, a tak papier jest cierpliwy, włożysz do książki serwisowej i na trzy lata spokój.