Autor Wątek: Problem z aktualizacją nawigacji  (Przeczytany 6145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OsiemPiec

• Toyot Leżący
  • *
Problem z aktualizacją nawigacji
« dnia: 07 Lipca 2017, 10:06:52 »
Mam takie pytanie - czy ktoś natknął się na podobny problem?

Kupiłem Aurisa TS kilka tygodni temu z Touch 2 & Go razem z 3 letnim pakietem darmowych aktualizacji map. Z tego co widzę w aucie mam wersje 6.8.1 a na stronie w sklepie jest 6.9.0. Niestety nie mam jak tego ściągnąć - żeby dodać do koszyka trzeba ustawić FUD. I z tym mam problem. Opcja w samochodzie nic nie daje - odpalam Pogodę i inne apki łączące się z Internetem bez problemu ale nadal na koncie nie ma żadnej różnicy. Dostaje jedynie komunikat, że brak zarejestrowanego FUD. Jak wklepuje ręcznie na stronie z urządzenia - to po wciśnięciu przycisku Prześlij kod - nic się nie dzieje....

System audio zarejestrował się sam - widzę jego poprawny identyfikato na swoim koncie na stronie Toyota. Przejechane na ten moment ponad 800 km, więc to nie powinno stanowić problemu. Nie wiem natomiast w czym może być rzecz. Ktoś ma jakieś pomysły?

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z aktualizacją nawigacji
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2017, 11:30:21 »
A to się nie idzie na toyota.pl, login, potem "Sklep", następnie "Mapa Europy Darmowe" i wybieramy samochód jak wiele z comboboxa. Na górze jest obok tekstu "Po prostu podaj nam wesję swojego oprogramowania" przycisk "Pokaż mi jak", klikamy - w kroku 4 jest lineedit, gdzie wpisujemy 6 i wybieramy wersję (pewnie 6.9.0WL), potem "Potwierdź", podstrona się zamyka i mamy "Download". Klikamy i leci? Potem odpakować na pendrive, do samochodu, chwila czekania i wpisujesz kod aktywacji - a jak go dostać, to niech się wypowiedzą inni :P

Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline OsiemPiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2017, 17:20:45 »
O faktycznie, zupełnie innym tropem poszedłem... Dzięki :) Mapy się ściagają i będę sobie aktualizował.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2017, 20:09:37 »
O faktycznie, zupełnie innym tropem poszedłem... Dzięki :) Mapy się ściagają i będę sobie aktualizował.

Nie chce krakać, ale to takie proste nie było. Nie trzeba przypadkiem klucz z aktualnej mapy zarejestrować na stronie serwisowej Toyoty, aby dalej otrzymać klucz 3letni do nowej mapy? Pamietam, że była z tym jazda.

Offline OsiemPiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2017, 06:27:20 »
No i faktycznie nie poszło. Wiesz może gdzie to się robi? Bo coś znaleźć nie mogę...

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2017, 08:03:07 »
Wiem, że było to tu :
https://www.toyota-tech.eu/Menu/Owner

tylko wydawało mi się, że było to w strefie free. Wpierw musisz spisać numer navi na kartce, potem na tej stronie i system wygeneruje Ci nowy klucz aktywacyjny do wpisania w aucie (pod warunkiem, że masz te trzy lata)

Nie sugeruj się filmikami, tam jest opisane jak aktualizować mapę, ale zakupioną na portalu Toyota  :grin:
Nie po to jest taki myk, abyś sobie łatwo zaktualizował radyjko, ale kupić zawsze możesz  :laugh:

Czekaj zaraz Ci przedstawię. Teraz jak masz czas to zarejestuj sobie konto na tym portalu: toyota-tech.eu najlepiej w języku polskim

Po prawej stronie masz dostęp płatny i aktualizacja map, logujesz się lub jak już jesteś zalogowany to przechodzisz dalej

Potem strona druga i wybierasz wersję radia

Storna 3 pobierasz na nośnik mapę ( warunek format fat32 )

wkładasz pendraka do usb i spisujesz ciąg liczb klucza jak widnieje na fotce

liczby te wpisujesz na stronie portalu, aby otrzymać nowy klucz na trzy lata

Dalej Ci nie przedstawię, bo auto jest w Polsce, a w dalszym kroku trzeba podać te kody. Jest w miarę prosto, warunek komputer musi mieć blisko auta, bo ono musi być włączone (chodzi o navi, tak mi się zdaje)

ROBISZ TO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ, BO JA SIĘ G... ZNAM I ZARAZ BĘDZIE HEJT ZE STRONY FACHOWCÓW I PROFESORÓW Z FORUM.
Tak serio, może nie za pierwszym razem pójdzie, ale nic złego nie zrobisz pod warunkiem, że nie wyłączysz zasilania podczas aktualizacji!!!!

P.S. Wydrukuj sobie od razu klucz, bo jak zmienisz e-mail, to możesz utracić go, a tak papier jest cierpliwy, włożysz do książki serwisowej i na trzy lata spokój.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2017, 08:33:59 wysłana przez MMZabrze »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lipca 2017, 00:48:58 »
No i faktycznie nie poszło. Wiesz może gdzie to się robi? Bo coś znaleźć nie mogę...

Co nie poszło i w którym momencie?  Jeżeli masz już konto z zarejestrowanym numerem systemu multimedialnego, to jest to dosyć proste:
Wchodzisz na toyota.pl, klikasz w prawym górnym rogu w Moja Toyota i logujesz się
Z głównego menu wybierasz e-Sklep (jest na samym dole)
Wybierasz Mapy
Wybierasz Map Update 6.9.0H (nie przejmując się ceną, ona się wyzeruje w koszyku)
ściągasz na komputer (to trochę zajmuje, skompresowany plik ma 7GB, najlepiej w nocy gdy jest najszybszy transfer)
Rozpakowujesz na czysty pendrive, do głównego katalogu
Uruchamiasz samochód (wyłącz światła i klimę aby się silnik nie włączał)
Wkładasz pendrive do gniazda i za chwilę system sam Cię poprowadzi

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipca 2017, 08:49:13 »

Co nie poszło i w którym momencie?  Jeżeli masz już konto z zarejestrowanym numerem systemu multimedialnego, to jest to dosyć proste:
Wchodzisz na toyota.pl, klikasz w prawym górnym rogu w Moja Toyota i logujesz się
Z głównego menu wybierasz e-Sklep (jest na samym dole)
Wybierasz Mapy
Wybierasz Map Update 6.9.0H (nie przejmując się ceną, ona się wyzeruje w koszyku)
ściągasz na komputer (to trochę zajmuje, skompresowany plik ma 7GB, najlepiej w nocy gdy jest najszybszy transfer)
Rozpakowujesz na czysty pendrive, do głównego katalogu
Uruchamiasz samochód (wyłącz światła i klimę aby się silnik nie włączał)
Wkładasz pendrive do gniazda i za chwilę system sam Cię poprowadzi

Na 100% zatrzymało się przy weryfikacji klucza mapy już samochodzie, ponieważ subskrypcja nie jest zapisana jako 3 letnia. Temat był już przerabiany i wiele ludzi kupiło sobie ponownie mapę, bo nie miało nerwów czy czasu znaleść stronę techniczną.
Faktycznie proste ze strony my toyota to jest banalne jak już mamy subskrypcję zapisaną na koncie.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2017, 08:54:48 wysłana przez MMZabrze »

Offline OsiemPiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lipca 2017, 15:11:21 »
Dzięki Panowie za sugestie i pomoc. Niestety nadal mi się nie udało - problem mam taki sam zarówno przez toyota-tech jak i e-Sklep w Toyota. Tak jak wspominałem - system multimedialny zarejestrowany jest poprawnie (sprawdzałem ID z autem)

W e-sklep jak chce dodać update mapy za te 700 zeta plus minus - chce bym ustawił FUD lub połączył auto przez bluetooth z internetem. Ani jedno ani drugie nie działa. Jak wybieram bluetooth - pisze  "W systemie nie odnaleziono FUD dla tego urządzenia, spróbuj ponownie", jak wpisuje FUD ręcznie z auta - nic się nie dzieje. Na toota-tech też FUD nie jest przyjmnowany.

Natomiast czytając jeszcze raz to co napisaliście plus co zauważyłem. Czy auto musi być odpalone jak coś klikam na stronie by FUD wszedł? Bo zauważyłem że ten kod jest za każdym raazem inny jak tylko od nowa odpale samochód...

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lipca 2017, 16:04:36 »

Natomiast czytając jeszcze raz to co napisaliście plus co zauważyłem. Czy auto musi być odpalone jak coś klikam na stronie by FUD wszedł? Bo zauważyłem że ten kod jest za każdym raazem inny jak tylko od nowa odpale samochód...

Pisałem wcześniej. Tak jak piszesz, że za każdym razem będzie generowany inny klucz, dlatego po włożeniu nośnika usb i poleceniu wprowadzenia kodu na stronie Tech, navi ma być odpalona do czasu zakończenia aktualizacji, aby klucz wygenerowany był zgodny z tym co wygenerował system (taka sama procedura jest z tokenem w bankowości online)

Jeszcze raz: zrobiłeś wszystko co CI podałem? Co system wygenerował Ci podczas wpisywania w kroku 4 czyli wpisania identyfikatora urządzenia i kod dostępu?

Szczerze to ja poległem po paru godzinach i kupiłem nową mapę (wtedy była znacznie tańsza) potem aktualizacja była znowu zawiła, ale poszło już znacznie łatwiej.
Już na to najeżdżano na to w tym forum i bardzo słusznie, bo uważam to za naciąganie. Nigdzie indziej nie było tak trudno zaktualizować map, MIO, GARMIN,TOM TOM nie robi takich ceregieli.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2017, 16:13:21 wysłana przez MMZabrze »

Offline OsiemPiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lipca 2017, 18:16:22 »
Tak, zrobiłem wszystko ale... nie robiłem podczas włączonej Navi. Jeśli to faktycznie działa jak token to moze na tym polega mój problem. Spróbuje jakoś zorganizować się z żoną bo na komórce wklepywanie tych danych na tych stronach to moze być jakaś mega masakra. Zobaczymy czy się uda. Ale sposób aktualizacji to jakas komedia. Mam niby za darmo na 3 lata tylko szkoda, że zrobili to w taki pokraczny sposób. No i owszem, moge w ASO ale kolo mi mówił że za dwie stówki więc bez komentara.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipca 2017, 18:49:24 »
Tak, zrobiłem wszystko ale... nie robiłem podczas włączonej Navi. Jeśli to faktycznie działa jak token to moze na tym polega mój problem. Spróbuje jakoś zorganizować się z żoną bo na komórce wklepywanie tych danych na tych stronach to moze być jakaś mega masakra. Zobaczymy czy się uda. Ale sposób aktualizacji to jakas komedia. Mam niby za darmo na 3 lata tylko szkoda, że zrobili to w taki pokraczny sposób. No i owszem, moge w ASO ale kolo mi mówił że za dwie stówki więc bez komentara.

Ja to robiłem w garażu :-)
Auto włączone, pędrak w usb i latałem garaż-chałupa, a sąsiedzi płakali ze śmiechu. ..."Oj Polak, Ty to zawsze musisz sobie utrudnić życie"...

Tak w ASO masz płatne, to za usługe... niby.

A czemu Ci nie działa net? Radio korzysta z Twego HotSpot-a po Bluetooh.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2017, 18:50:56 wysłana przez MMZabrze »

Offline OsiemPiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lipca 2017, 20:14:47 »
Teraz rozumiem co trzeba zrobić. Tak - działa w komórce net, tylko logowanie się i wypełnianie tych formularzy na małych stronach to dramat. Plus jak raz to robiłem to eSklep a toyota.pl i tak nic nie zrobił z moim FUD... no ale rozumiem, że trzeba się zawziąć i tyle :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl