Autor Wątek: Oświetlenie przednie  (Przeczytany 72032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Oświetlenie przednie
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Września 2017, 22:30:08 »
Witam.
Wrociłem z urlopu w Chorwacji. Wyjechałem z domu w tamtą środę po godzinie 21 . W nocy jechałem przez Polskę,Czechy,Austrie, Słowenię i nad ranem Chorwacja. Miałem dwie kontrole drogowe,jedną przed Wiedniem a drugą przed Mariborem. Żaden mundurowy nie przyczepił się do oświetlenia;) Zrobiłem ponad 3200km bez mandatów i zabierań dowodów. Auto było zapakowane po sam dach i z trzema osobami. Światła ustawione na pozycję 3 i nikogo nie oślepiałem. Nie dowiarkom zalecam montaż takiego oświetlenia i lepszej widoczności i bezpieczeństwa podczas podróży.
Pozdrawiam

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Września 2017, 22:34:18 »
A nie mówiłem że nie ma się czego bać, rozdmuchują prawe człowieki wszystko co niegroźne.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Września 2017, 23:37:33 »
Stivo - raczej lewe i te komercyjne :laugh:

A propo's - nie mam nic przeciwko ale:

Kiedy masz przegląd? Jak przejdzie to wtedy się pochwal bo policjant na drodze,bez narzędzi, to raczej niewiele może. Chodzi mi o badanie skalibrowanym urządzeniem. Bo tak to ja ci  teraz tez mogę wydać certyfikat przez internet....
Nadmienię, że na moim ostatnim nikt mi świateł nie sprawdzał (zapomniał  :o)a ja się nie upominałem bo byłem pewny że wszystko jest ok. Jeżdżę dużo w nocy i tak 40% aut oślepia przynajmniej jednym reflektorem (bite,wymiana itp...) i na zwykłych żarówkach,również niektóre TIRy i najnowsze LEDy - lasery itp nie wspomnę o gapach które zapominają że jadą na długich  <zalamka> nawet z tyłu. Za bardzo mi to nie przeszkadza ale wkurwia bo masz 1-2 sekundy na ponowne znalezienie linii centralnej i pobocza (z wiekiem więcej) itp itd.
Osobiście czekam aż mi się przepali moja h11 (już 1,5 roku i 70tys a nadal świecą) i wtedy pomyślimy.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Września 2017, 18:35:47 »
Ja przez 4 lata przechodziłem przeglądy na HIDach bez żadnych problemów. Więc myśle że i kolega przejdzie. A jak będą sapać że nie masz spryskiwaczy to sobie przed przeglądem wymień na zwykłe.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Września 2017, 20:34:28 »
Witam.
Przegląd mam dopiero 22.10.2018r. W schowku leżą orginalne żarówki;)

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Września 2017, 21:16:20 »
Witam,
jeszcze sobie nie poradziłem dlaczego nie świecą:( sprawdziłem zasilanie i dochodzi do przetwornicy, z niej wychodzi zasilanie na wtyczki ,do której podłącza się żarniki a one nie świecą:(
jakieś pomysły?
Taki był twój poprzedni post. Nic nie napisałeś jak sobie poradziłeś z tym problemem.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Września 2017, 22:06:40 »
Tak ,mój błąd;)
Tak jak ktoś podpowiadał w kostkach do żarówek jest inna biegunowość. Wypiołem piny z wtyczki xenonów i włożyłem do wtyczki odwrotnie miejscami. Zadziałało.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Września 2017, 22:37:38 »
Dokładnie tak. Tutaj biegunowość ma znaczenie ;) Nawet w żarówkach ledowych 5w5 też zauważyłem że jest różnica którą stroną włożymy.

Sasanka

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Października 2017, 20:05:30 »
Ja przez 4 lata przechodziłem przeglądy na HIDach bez żadnych problemów. Więc myśle że i kolega przejdzie. A jak będą sapać że nie masz spryskiwaczy to sobie przed przeglądem wymień na zwykłe.

Ho, ho. No to koledze doradziłeś  <zalamka>
Widzisz, teraz od dłuższego czasu krąży taki papierek odnośnie dodatkowych informacji co do sprawców kolizji, sytuacji na drodze, warunków itp.
Zawsze jest w obiegu gdy: są ofiary, poszkodowani, duże straty dla ubezpieczyciela i jest tam zapytanie odnośnie uwag co do innego użytkownika, jak myślisz po co to jest?
Myślisz, że polisa jest dla Ciebie, a ubezpieczyciel to instytucja charytatywna?
Jeżeli udowodnią klientowi, że spowodował kolizję z powodu oślepienia, a lampy były zmodyfikowane w sposób niedozwolony, to ubezpieczyciel Cię ( tutaj przepraszam za słownictwo) u*****pi regresem. Zapłacisz za wszystko co do 1 PLN i nie pomoże Ci sąd, bo jest to w każdych warunkach polis komunikacyjnych.
Skąd wiesz, kiedy kolega będzie miał stłuczkę i czy zdąży wyszarpać z lamp żarniki co?
Dlatego tego typu doradztwo jest naganne kolego. Nie ładnie, komuś podrzucać śmierdzące łajno.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Października 2017, 13:21:24 »
Nie ładnie, komuś podrzucać śmierdzące łajno
wow  - wreszcie powiało świeżością na forum  :song:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Października 2017, 10:48:41 »
Czesc Koledzy MAM AURIS I .
I mam problem ze światłami SŁABO ŚWIECĄ Samochody z innymi soczewkami halogeny swiecą lepiej niz MOJE HIDY OBECNE!!!

OD 5000KM światła zostały zmienione na HID było bardzo dobrze Świeciło zaje.....   po jakimś czasie padła mi Przetwornica i musiałem caly system zmienić stwierdziłem ze skoro miałem już hidy które kosztuja 300 Euro to teraz Założę za 40 Euro...

20 złotych żarniki oraz 40 przetwornica

wszystko mi sie wydaje świeciło ok Lampy kolor początkowy Był 6000K i było dobrze potem po ileś lat i kilometrów teraz mam 110.000KM  to świeci Gorzej niz halogen Czasem halogeny lub inne xenony biją mnie po głowie ze swiatłem .....dalej mam te tanie Hidy ale juz zmieniłem zarowki na 4300K niy trochę więcej światła acz kol wiek nie jest to LED  Lub HID  innego samochodu

Proszę o pomoc CZy ktoś z Was robił REGENERACJE ODBŁYSŃIKóW ??????

czy ktos z was robił cos innego ???? 

zastanawiam sie nad czymś takim https://hidretrofit.pl/kategoria/realizacje/toyota/

lub nad czymś takim jak po prostu regeneracja

Czy toyota Auris Również ma te same problemy jak Avensisy z Soczewkami ????

Dodam ze na E12 Corolli tez mam xenony tam wszystko świeci jak powinno i więcej lat tutaj to jakaś masakra po kija im te soczewki cholerne były w tym Aurisie ??? nie rozumiem !

Dodam Przegląd przechodzę normalnie !!

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Października 2017, 12:05:11 »
Nie ma problemów jak w Avensisie bo ma halogeny. Założyłeś HIDy do reflektora który nie jest do nich przystosowany. Ba - założyłeś chińskie g*wno które sieje ultrafioletem w zabójczych dawkach. Takie coś zniszczy każdy reflektor.
Soczewki są po to żeby lepiej rozprowadzić światło z żarówki halogenowej, a nie po to żeby nielegalnie przerabiać reflektory na HIDy.

To że przechodzisz przeglądy znaczy tylko tyle że masz diagnostę który powinien stracić pracę.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2017, 12:06:43 wysłana przez sic22 »

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Października 2017, 12:25:26 »
Avensisy maja problemy nawet na sochewkach bez HID halogenach o czym ty gadasz !

Po drugie TAK CHCE BYC NIELEGALNY I TO MOJA SPRAWA TOBIE NIC DO TEGO

PYTANIE JEST INNE O AURIS czy ktos robił regeneracje odbłysników to czemu mondralo w Corolli nie mam problemu bo nie ma SOCHEWKI!!!! NIBY ZE CO COrolla jest przystosowana z roku 2002 na xenony???
SOchewki to wielkie Gówno to nie jeden samochod przerabiałem bez soczewek żadnych problemów

TO wiec mondralo wytłumacz mi jedno jak wszystkie kraje EU nie mają problemy z xenonami tylko w polszy Inne KRAJE : NIEMCY, GRECJA, SERBIA, FYROM , Francja Portugalia Włochy czemu nikt sie nie przyczepia w innych krajach tylko W PL zaczepiają cie za xenony?? Czemu w niemcech jesli masz aftermarket xenony wszystko jest ok???

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Października 2017, 13:58:58 »
Ja testuje teraz h11 ledy zamówiłem w Chinach . Efekt jest lepszy.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Października 2017, 17:58:29 »
Czemu w niemcech jesli masz aftermarket xenony wszystko jest ok???
Serio? W Niemczech gdzie potrafili gościowi, któremu inny wjechał w d... wykazać ze to jego wina bo jedna z żarówek świateł stop była przepalona (z doświadczenia znajomego) ??
W Niemczech, gdzie jak masz polisę AC, która mówi że przy zderzeniu ze zwierzęciem wypłacą kasę tylko wtedy, kiedy to było zwierzę dzikie? I wyobraź sobie że kiedy znajomy trafił w nocy lisa a potem zgłosił z AC szkodę, to przyjechał ekspert ubezpieczyciela i pobrał próbki sierści do analizy jak w CSI.
Więc wybacz - ale nie wierzę w to co napisałeś jakoby w Niemczech nie mieli problemów z chińskim badziewiem montowanym zamiast xenonów...
A co do tekstu "Po drugie TAK CHCE BYC NIELEGALNY I TO MOJA SPRAWA TOBIE NIC DO TEGO" to też się grubo mylisz, bo każda nieautoryzowana przeróbka, która może wpłynąć na bezpieczeństwo użytkowników na drodze nie jest tylko Twoją sprawą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl