Autor Wątek: Odkręcone koło  (Przeczytany 4330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Odkręcone koło
« dnia: 28 Kwietnia 2005, 15:21:26 »
witam,
piszętrochęku przestrodze, być może ktoś tak jak ja nie słucha gości z wulkanizacji, którzy kazali sprawdzić śruby po ok. 30 km, czy są dokręcone. Przewoziłem wczoraj trochęcięższych ładunków, tak że tył poszedł lekko w dół a przód oczywiście do góry. No i zaczęło stukać, walić itd. Ale miałem różne czarne myśli, nieźle sięstrachu najadłem. Previa była na podnośniku, mechanicy oglądali, i niby nic nie widać a waliło.
Okazało się, że śruby można było normalnie palcami kręcić w przednim kole, poprostu jak przód odciążony poszedł do góry, to musiało siętroszkęprzestawić koło i gotowe. Ustawało przu hamowaniu jak dociążało przód. Panowie co ja przeżyłem wczoraj to szkoda słów. Znajomy w ten sam sposób nawet niektóre śruby pogubił, dlatego polecam szczerze weryfikacjędokręcenia śrub :)
Tak przy okazji to dziś widziałem previęw automacie, napęd na 4 koła + skóra - dla mnie wersja marzeń, niesamowicie sięprezentuje skóra w środku, to chyba dość unikalne wyposażenie, nie zauważyłem żeby często siępojawiała skóra. Dałem kierującej Pani adres tego forum, mam nadziejęże odwiedzi :).
pozdrawiam,
bartek
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2010, 22:08:50 wysłana przez Janmor »

trebor.b

• Gość
Odkrêcone ko³o
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2005, 22:31:06 »
Cześć. Ładnych rzeczy tu sięczłowiek dowiaduje. Nie wiem tylko kto Ciębardziej zafascynował: żona czy auto :anarty . Jak widać previowicze mają sięku sobie :bliar
Rzuciłem niedawno hasło zlotu, ale bez większego odzewu. Może teraz będzie lepiej. Muszęprzyznać, że Bartek był jedynym, który poparł pomysł. Pozdrowienia od Żony :aclap
Do zobaczenia na trasie..........

PS Zapraszam na Rajd ELMOT do Świdnicy w przyszły weekend (7-8 maja) - szczegóły na www.rajdelmot.pl

adamis

• Gość
Odkrêcone ko³o
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwietnia 2005, 23:35:21 »
Z tymi kołami tez tak raz miałem.Fakt,trochęstukało ale do odpadnięcia koła jeszcze daleka droga.Większość śrób była luźna na 1-3 obrotów.Z tym,że sam nie dokręciłem ich za mocno.Przy alufelgach trudno wyczuć ten moment,bo aluminium jest miękkie i siępoddaje.
Batrek,ty też masz alumy?

eltech

• Gość
Odkrêcone ko³o
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2005, 01:01:47 »
Trebor, nie tylko Bartek był zainteresowany ale jakoś sie nie odezwałeś w temacie zlotów. A co do kół to czyżby Ci w warsztacie dokręcali je ręcznie czy kluczem pneumatycznym :?:

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Odkrêcone ko³o
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maja 2005, 12:43:38 »
tak, kupiłem alusy, a dokręcane były kluczem pneumatycznym, bo ręcznie chyba siętak nie dzieje.

adamis

• Gość
Odkrêcone ko³o
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maja 2005, 20:27:17 »
To oni,''kolarze'',nie wiedzą,że alusy dokręca sięnieco mocniej?

eltech

• Gość
Odkrêcone ko³o
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maja 2005, 23:14:13 »
czyli pistoletem a potem kluczem z przedłużką  :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl