Autor Wątek: Kampania naprawcza.  (Przeczytany 42820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mattman

• Gość
Odp: Kampania naprawcza.
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Sierpnia 2017, 12:48:04 »
Akcja serwisowa, polegająca na wymianie baku, a baku....nie ma hehe...dobre.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Sierpnia 2017, 23:15:52 »
Zbiornik dmuchany, a jak widać po akcji to dosłownie przedmuchany i ścianka wyszła za cienka.
Kontrola zajmuje max. godzinę, paliwo trzeba odessać i odkręcić zbiornik od podłogi, bo naklejkę ktoś dał na górze :-)
Zbiorników jest deficyt pod bieżącą produkcje więc masz szczęście, że ci nie zatrzymali samochodu na 4 tygodnie - znane są takie przypadki.
Tak więc jazda na rezerwie i nie ma się o co martwić
PS. Self test w domu z zapalniczką raczej nie wskazany  <kucharz>.

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Sierpnia 2017, 21:59:18 »
Moja CHRka była na liście. Umówiłem się do ASO na Prymasa Tysiaclecia na oględziny - bylem wczoraj pierwszy w tym temacie u Nich.
Samochód na podnośnik - bez wyjmowania baku obejrzeli i stwierdzili ze u mnie jest dobrze. Zgrzewy są dobre i nie ma na nich pęknięć. W sumie dobrze :) nie trzeba czekać na wymianę. Same oględziny to około 20 minut.
wilkq

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Sierpnia 2017, 22:25:50 »
bylem wczoraj pierwszy w tym temacie u Nich
To masz odpowiedź dlaczego tak szybko...
PS. Jak by nie było to centrum stolicy, hybrydowe - chłopaki się uczą.

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Sierpnia 2017, 23:28:20 »
pytanie do Rescars : dostałeś zaproszenie do serwisu czy sam się zgłosiłeś ? ile trwa wizyta w serwisie i czy wymontowują bak ? :o
Sam sie zglosilem bo mialem po drodze.. sprawdzenie o.k 30 min sprawdzaja numery i 1 miejsce w ktorym jest wada

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Sierpnia 2017, 08:44:12 »
Ja czekam na bak bo nie ma w europie
Rozumiem, że na czas oczekiwania na nowy bak dostałeś bezpłatnie samochód zastępczy podobnej lub wyższej klasy. Czy tak?

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Sierpnia 2017, 22:41:59 »
Samochód na podnośnik - bez wyjmowania baku obejrzeli i stwierdzili ze u mnie jest dobrze.
To ciekawe, co ASO to inny pomysł. Ogólnie to mogli by mi w ogóle nie sprawdzać. Najważniejszy wpis w bazie że "kontrola" zaliczona - inaczej ubezpieczyciel by się wyparł jak coś...

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Sierpnia 2017, 00:06:11 »
To ciekawe, co ASO to inny pomysł. Ogólnie to mogli by mi w ogóle nie sprawdzać. Najważniejszy wpis w bazie że "kontrola" zaliczona - inaczej ubezpieczyciel by się wyparł jak coś...

No ja nie będę polemizował z ASO. Inną branżę mam :) ale wierzę że temat jest na tyle mało prawdopodobny że wszelkie pęknięcia by było widać bez wyciągania zbiornika. Jak ktoś zrobił to niefachowo to w razie jakiegokolwiek zdarzenia nie chciałbym być w jego skórze... Raczej dmuchanie na zimne ale warto dać samochód na kontrolę. Mieli jakieś foty na monitorze więc pewnie był to manual - jak by było jasno napisane żeby wyciągnąć to pewnie by wyciągnęli. A pewnie w manualu są jakieś kryteria i zalecenia - jak jest x to pkt 2 jak jest y to pkt 3 ;) tak to sobie wyobrażam - obym nie był za dużym optymistą. Chociaż dotychczasowe doświadczenia z ASO nie zawsze są pozytywne. Akurat nie w Toyce bo za mało jeszcze miałem z nimi do czynienia ale poprzedni samochód - IX 35 nie był specjalnie awaryjny ale serwisy były naprawdę rożne - a jeździłem tylko do ASO w Wawie.
Będę śledził watek i zobaczę czy tylko mi nie wyciągnęli ;) wtedy najwyżej umowie się na druga kontrolę...
wilkq

Offline tomasz2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Sierpnia 2017, 08:56:28 »
mój niestety jest na liście  :|,dzwoniłem do ASO ,mogę przyjechać w każdej chwili na oględziny ,samochód na podnośnik ,odkręcają jakąś "klapkę" od spodu i tam widać spaw , który może przeciekać ale nie musi ....., dzisiaj jadę do ASO  :cheesy:

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Sierpnia 2017, 09:19:50 »
Zawsze jeszcze mozna zagladnac kamerka

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Kierepowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Sierpnia 2017, 16:54:52 »
Musi to być jakaś pierdoła bo pomimo tego, że jestem na liście to nie otrzymałem żadnego wezwania.
Gdyby to zagrażało natychmiast użytkownikom to powinni niezwłocznie wezwać. Ciekawe kiedy będą wzywać?
Czy kogoś wezwali czy tylko nadgorliwi się zgłosili?
Kto będzie płacił za dojazd do serwisu na sprawdzenie?
Kto zapłaci za stracony czas w serwisie po wezwaniu na akcję?
Ja za samochód już przecież zapłaciłem.

Offline tomasz2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Sierpnia 2017, 17:21:59 »
już po oględzinach zbiornika , wszystko ok  <taniec>,niektóre zbiorniki są żle odlane ,wtedy w  okolicach spawu na dole zbiornika widać pomarszczenia i mogą wystąpić pęknięcia (w ASO mają zdjęcia porównawcze ), od spodu jest łatwy dostęp więc wszystko trwa max 30min .Myślę ,że warto pojechać i mieć pewność ,że wszystko jest ok ( albo i nie ..) i spać spokojnie .
Problem nie jest powszechny bo by już dawno dostali sraczki i wzywali wszystkich  :cheesy: ale to jednak zbiornik z paliwem więc trzeba mieć 100 % pewności .

Offline madlew

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Sierpnia 2017, 16:56:14 »
u mnie tez sie okazalo, ze jest ok, za to finalnie zglosilem temat załamań na przedniej szybie, temat tez dość częsty, ale z tego akcji serwisowej pewnie nie zrobią

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Sierpnia 2017, 23:23:15 »
Jak byś faktycznie chciał żeby ci szybę wycinali to chyba nie wiesz jakie skutki uboczne ma taka opejacja... :thumbdown:
Co do zbiorników to na chwilę obecna do wymiany zakwalifikowali pojedyncze przypadki.
Więc dmuchają na zimne - jak to bywa w porządnym koncernie motoryzacyjnym...
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2017, 23:25:32 wysłana przez erma »

Offline madlew

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Sierpnia 2017, 22:19:19 »
wolalbym nie ciagnac offtopicu, ale jesli juz sprowokowales do pytania.. to jakie skutki uboczne ma wymiana szyby? bo juz straszyli przed tym, ale przeciez jak robote dobrze zrobia to co moze pojsc nie tak?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl