Autor Wątek: Ktoś posiada Aurisa HSD z "fabrycznym" alarmem Cobrai bezkluczykowym dostępem?  (Przeczytany 64128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
 Mam to samo, otwieram zbliżeniowo, niestety co któryś raz auto nie chce odpalić i zaczyna wyć, przed chwilą znowu miałem problem, nawet naciskając przycisk nie pomagało, dopiero po chyba minucie i wielu próbach się rozbroił. Ostatnio wymieniali mi antenę, ale nie pomogło, teraz czekam na nową kartę.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Ja też się z tym bujam, tyle że w Aurisie. Doszło do tego, że wymontowali mi centralkę Cobry i wysłali do producenta żeby sprawdził, czy wszystko z nią ok. Czekam już drugi tydzień.
Od nowości mam jakieś przeboje z tym cudem. Kilka razy wymieniali baterię, prostowali antenkę. I nic. Problem tkwi prawdopodobnie w "niedorobieniu" tego dziadostwa. Jak mi ostatnio powiedział Pan w salonie, odbiornik do Cobry jest przy słupku z przodu po lewej stronie - zasięg jest tylko w okolicach miejsca kierowcy. Czyli jak podejdę do bagażnika, otworzę, coś wyjmę/włożę i zamknę to po chwili wyje, bo Cobra nie rozbroiła alarmu, a auto zostało otwarte - tak jakby je kradli. Bez sensu to jest.
Co więcej, o ile sygnał z kluczyka łapany jest błyskawicznie i immobilajzer się rozbraja, to Cobra potrzebuje więcej czasu. Czyli nawet szybkie otwarcie i zamknięcie drzwi kierowcy i auta zazwyczaj uruchamia po chwili alarm. Tak to u mnie wygląda. Porażka... :czerwona:

Najchętniej kazałbym to wywalić, ale przełoży się to na cenę AC :-( 
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2018, 18:25:00 wysłana przez Jasio »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Ja też się z tym bujam, tyle że w Aurisie. Doszło do tego, że wymontowali mi centralkę Cobry i wysłali do producenta żeby sprawdził, czy wszystko z nią ok. Czekam już drugi tydzień.
Od nowości mam jakieś przeboje z tym cudem. Kilka razy wymieniali baterię, prostowali antenkę. I nic. Problem tkwi prawdopodobnie w "niedorobieniu" tego dziadostwa. Jak mi ostatnio powiedział Pan w salonie, odbiornik do Cobry jest przy słupku z przodu po lewej stronie - zasięg jest tylko w okolicach miejsca kierowcy. Czyli jak podejdę do bagażnika, otworzę, coś wyjmę/włożę i zamknę to po chwili wyje, bo Cobra nie rozbroiła alarmu, a auto zostało otwarte - tak jakby je kradli. Bez sensu to jest.
Co więcej, o ile sygnał z kluczyka łapany jest błyskawicznie i immobilajzer się rozbraja, to Cobra potrzebuje więcej czasu. Czyli nawet szybkie otwarcie i zamknięcie drzwi kierowcy i auta zazwyczaj uruchamia po chwili alarm. Tak to u mnie wygląda. Porażka... :czerwona:

Najchętniej kazałbym to wywalić, ale przełoży się to na cenę AC :-( 
Mam dokładnie tak samo. Wyglada na to, że ten typ tak ma, ale wobec tego jak Oni to sprzedają?
Co do AC - pani od ubezpieczeń w ASO zapomniała mi wpisać tego zabezpieczenia. Myślicie, że znacząco pływa to na stawkę pakietu? Czy można liczyć na rekalkulację czy musztarda po obiedzie?
Pozdrawiam,
Patrycja

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Mozna by sprobowac przelozyc sam procesor karty do innego modelu bo te z cobry maja slaby zasieg (o ile to wina transpondera a nie odbiornika)

Offline Bambzo

• Toyot Leżący
  • *
Alarm Cobra w Toyotach to jest całkowita porażka. Integracja alarmu z elektroniką samochodu jest tragiczna. Tego powinien się wstydzić producent alarmu, bo jak można wypuścić taki chłam, jak i sama Toyota, że zezwala na montaż takiego badziewia i niszczy sobie tym samym wizerunek. Gdy dojdzie do tego jeszcze jakaś pomyłka w montażu to mamy taki efekt jak u autora wątku. Gdybym ja napisał taki program sterownika i tylu klientów narzekało na obsługę to bym się zakopał pod ziemię ze wstydu, a już na pewno by mnie wylali z firmy. Nie rozumiem tego co ma Toyota z tego że zezwala na montaż tych alarmów.
W serwisie to nawet nie ma sensu o tym rozmawiać bo zaraz robią wielkie oczy i udają, że to niemożliwe że takie a takie coś może się dziać. Jedyną czynnością serwisową jest wymiana bateryjki, lub poprawa antenki. Ale tak naprawdę to co oni mają zrobić gdy się nic nie da zrobić. To prawdopodobnie już od samego początku jest tak spierniczone, bo nie chce mi się wierzyć, że monterzy robią tyle błędów, które potem skutkują takim dziwnym zachowaniem.
    Szczerze, to myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby wymontowanie tego dziadostwa. Skończą się problemy z bateryjkami, z pamiętaniem co w jakiej kolejności otwierać aby nie wzbudzić przypadkiem alarmu, z której strony podchodzić do auta by alarm się rozbroił, z losowymi bipnięciami które występuję bez przyczyny. Żadnej korzyści ze strony tego alarmu nie ma. Kolejny raz już się nie nabiorę na montaż alarmu w salonie (nawet gdybym dostał go gratis). Abstrahuje już od poruszonych w czasie montażu plastików, które zimą mają większą szansę trzeszczeć.
Ten typ tak ma, ale co ma z tego Toyota to wciąż jest dla mnie zagadką. Taka firma, taka marka i taki gniot.

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
Doszło do tego, że wymontowali mi centralkę Cobry i wysłali do producenta żeby sprawdził, czy wszystko z nią ok. Czekam już drugi tydzień.

I jeździsz samochodem?? Zdajesz sobie sprawę co się stanie jak samochód ukradną przypadkiem?? Ubezpieczyciel się wypnie i zostaniesz z pamiątkowym kluczykiem do auta i wspomnieniami.

Proponowali mi to samo, od początku problemy z tym alarmem , dokładnie to co opisujecie, ostatnio zaproponowali wymontowanie centralki i odesłanie od producenta, oczywiście ładnie poprosiłem o pisemne poświadczenie, że przejmują na ten czas odpowiedzialność za samochód w razie kradzieży lub samochód zastępczy na czas naprawy. Zmienili więc zdanie i wymienili antenę. Nie rozwiązało to całkowicie problemu , a ostatnio coraz częściej nie mogę auta odpalić i włącza się alarm jak siedzę w środku.

Może trzeba jakoś zbiorowo uderzyć w temat, może jakaś "reklama" w mediach społecznościowych lub wykop... i Toyota zainteresuje się problemem, kupiłem Toyote by mieć bezproblemowy samochód , a w ciągu 9 miesięcy użytkowania zaliczyłem 5 wizyt w serwisie i to jeszcze nie koniec... mój poprzedni samochód mimo prawie 300tyś km przebiegu i francuskiego rodowodu był jednak bezproblemowy...

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Cytuj (zaznaczone)
I jeździsz samochodem?? Zdajesz sobie sprawę co się stanie jak samochód ukradną przypadkiem?? Ubezpieczyciel się wypnie i zostaniesz z pamiątkowym kluczykiem do auta i wspomnieniami.

Jeżdżę. Jak ubezpieczyciel Ci udowodni, że w momencie kradzieży nie było centralki w aucie? Przerabiałem ten temat w salonie i miałem takie same obawy i też chciałem auto zastępcze. Okazało się, że Toyota na czas napraw gwarancyjnych nie daje aut zastępczych. Słabo???? :thumbdown: A co jakby padł np. silnik? Przecież naprawa nie potrwa kilku godzin... :wallbash:

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
Cytuj (zaznaczone)

Jeżdżę. Jak ubezpieczyciel Ci udowodni, że w momencie kradzieży nie było centralki w aucie? Przerabiałem ten temat w salonie i miałem takie same obawy i też chciałem auto zastępcze. Okazało się, że Toyota na czas napraw gwarancyjnych nie daje aut zastępczych. Słabo???? A co jakby padł np. silnik? Przecież naprawa nie potrwa kilku godzin... :wallbash:
Udowodni, udowodni... dokumenty z demontażu są w serwisie, nie masz karty od alarmu z kluczami, to pierwsze ubezpieczyciel poprosi. Sam bym na to nie wpadł, puki mój kolega prawnik mnie nie uświadomił, prowadził takie sprawy i temat przegrany.  Poza tym samo ASO po przedstawieniu argumentów przyznało mi rację i zrezygnowało z demontażu, nawet nie próbowali mnie przekonać. 

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Kwestię ubezpieczenia przeanalizowałem wcześniej. Kartę więc mam :-) A w serwisie stwierdzili, że wcale nie muszą mieć tego w oficjalnych papierach póki centralka nie wróci na swoje miejsce.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
co ma Toyota z tego że zezwala na montaż tych alarmów.
Interesy rodzinne.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Czy w tej sytuacji warto jest dopłacać do tego alarmu przy kupnie nowego auta? Czy Toyota pozwala na instalację innego alarmu?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Toyota nie ma nic do pozwalania - twoje auto i robisz z nim co chcesz byle z głową tzn montaż alarmu możesz zrobić w firmie która się w tym specjalizuje a nie u pana Czesia.
Jesteśmy w uni i nawet serwisować nie musisz w aso.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Toyota nie ma nic do pozwalania - twoje auto i robisz z nim co chcesz byle z głową tzn montaż alarmu możesz zrobić w firmie która się w tym specjalizuje a nie u pana Czesia.
Jesteśmy w uni i nawet serwisować nie musisz w aso.

Oczywiście masz rację, ale miałem na myśli sytuację gdy właścicielem jest Toyota, ja tylko użytkuję i będę właścicielem po okresie leasingu ;) (leasing)

Jeśli się da, to jaki alarm polecacie? Czy jest sens montować alarm, moze lepiej brać GAPa i  założyć alarm po 3 latach?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Wczoraj zamieniłam karty, tzn. wzięłam drugą z kluczyków zapasowych - dziś udało się odjechać do pracy bez uruchomienia syreny...
Mocno obserwuję od 2 dni diodę po lewo od kierownicy - kiedy otworzę auto, a ona nadal mruga, to jasne jest, że zaraz zacznie wyć, wtedy naciskam przycisk na karcie cobry. Niestety nie o to chodzi, to powinno działać samo.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
A do czego w ogóle jest przycisk na tej karcie ktoś wie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl