Autor Wątek: Światła długie  (Przeczytany 6305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Światła długie
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Sierpnia 2017, 19:55:36 »
także ten tego pożyjemy zobaczymy:)   [...]
Tego Ci życzę.
Twój samochód teraz nie ma homologacji (dopuszczenia do ruchu na drogach publicznych). Co można zrobić z tym w sądzie, domyśl się. W razie czego ...
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sierpnia 2017, 11:50:20 »
Dziękuje. Może i nie przepisowo sie zachowuje ,ale jak to było kiedyś napisane: kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień. Wiem jedno ,że widzę o wiele lepiej i to jest bezpieczeństwo moje i mojej rodziny. Jeśli zatrzyma mnie policja to Wam o tym powiem i o konsekwencjach.
Chciałbym tylko wstawić fotki z nocy jak to wygląda, tylko nie wiem jak. Pomoże ktoś?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Sierpnia 2017, 12:38:17 »
Chciałbym tylko wstawić fotki z nocy jak to wygląda, tylko nie wiem jak.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,8903.0.html

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpnia 2017, 22:43:04 »
- sprawdzanie stanu ogumienia itd.
Wystarczy że na zimowych felgach nie założysz TPMS i pozamiatane.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sierpnia 2017, 22:48:47 »
Jeśli masz soczewki i odcięcie światła to nikogo nie oślepiasz bo równie dobrze robiłbyś to zwykłą żarówką.
Pojechałeś teraz i chyba żarówki z włóknem nie trzymałeś długo w ręku, popatrz jak wygląda włókno i zrozum że odbłyśnik ma zaprojektowane ognisko dla danego typu żarówki...
PS. "odcięcie światła" to nie jedyny parametr wpływający na oślepienie.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Sierpnia 2017, 09:43:31 »
Dziękuje. Może i nie przepisowo sie zachowuje ,ale jak to było kiedyś napisane: kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień. Wiem jedno ,że widzę o wiele lepiej i to jest bezpieczeństwo moje i mojej rodziny. Jeśli zatrzyma mnie policja to Wam o tym powiem i o konsekwencjach.
Ale w co mam rzucić tym kamieniem? W Twoje auto? W te pseudo-xenony?
Normalnie bym nie skomentował - ale po tym co napisałeś o bezpieczeństwie Twoim i Twojej rodziny się lekko poirytowałem.
Mam nadzieje że ja i MOJA rodzina nie spotkamy Cie nigdy na drodze jadącego z przeciwka i walącego po oczach swoimi światłami.
Poza tym chyba zapominasz że jeśli skutecznie oślepisz takiego kierowcę to równie dobrze on wjedzie Ci na czołówkę...

Może po prostu podjedź na stację diagnostyczną i poproś o sprawdzenie tych świateł - 20-30pln to nie majątek za spokojniejsze sumienie.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Sierpnia 2017, 11:02:19 »
Witam,
dziś zamontowałem u siebie w auris zestaw xenonów (oczywiście podróbki), różnica jest porażająca na korzyść podróbek. Światła świecą dalej i jaśniej. Sprawdzałem po godzinie 22 na trasie , jechał przede mną tato i mówił ,że nie oślepiam . Pytanko mam do Was ,:skąd w aurisie z 2013r 1.4d4d biorą się światła długie, bo nie widziałem drugiej żarówki w lampie ani w soczewce. Czy ledy tak świecą czy może na te żarniki jest wysyłany większy prąd i one świecą jako długie?
pozdrawiam
Czyli masz źle ustawione światła i jeździsz stale na światłach mijania lub na drogowych. Żaden to komfort. Pomijam już fakt oślepiania bo na pewno oślepiasz innych tylko nie zwracają Tobie inni uwagi - mruganie długimi doprowadzi do oślepienia obu kierowców - oby bez konsekwencji.
Mam tylko nadzieje, że żywotność tego zamontowanego wynalazku i ewentualna awaria instalacji w Twoim samochodzie skutecznie "odstraszy" Ciebie od stosowania takich pseudo patentów.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Sierpnia 2017, 11:40:43 »
[...] Może po prostu podjedź na stację diagnostyczną i poproś o sprawdzenie tych świateł - 20-30pln to nie majątek za spokojniejsze sumienie.
To nic nie da. Diagnosta nie zhomologuje świateł. Wręcz powinien natychmiast zatrzymać dowód rejestracyjny, jeśli ma takie uprawnienia. Oświetlenie zewnętrzne, obok hamulców i układu kierowniczego, to podstawa bezpieczeństwa.
Spalanie - Motostat.pl

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:51:38 »
Ale przynajmniej klosze ma z homologacja... :-)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpnia 2017, 23:17:53 »
Z homologacją ale nie na xenona.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Sierpnia 2017, 22:45:37 »
To chyba jasne było od poczatku... :song:

www.ucando.pl