spalanie 1.6 i 2.0 jest podobne ale przyspieszenie w 2.0 bardzo odczuwalne.Tyle tylko że ubezpieczenie trochębedzie droższe od silniczka 2.0
Spalanie podobne, przyśpieszenie dużo lepsze. Moment obrotowy silnika 1.6 to 150Nm ,a 2.0 180Nm w przybliżeniu. Przy tej samej masie własnej auta ,to ta różnica w momencie obrotowym jest odczuwalna.Silnik 2.0 ma w całym zakresie obrotów silnika lepszego kopa od 1.6. Mój silnik ma przy 1900 obr/min maksymalny moment obrotowy silnika 1.6 czyli 155Nm, potem to już do 6200 cały czas jest powyżej 155Nm. Jakkolwiek niepojedzie się2.0 choćby nawet z LPG ,to i tak lepiej przyśpieszy w danych obrotach niż 1.6.Niewyobrażam sobie tak swobodnej jazdy i wyprzedzania silnikiem 1.6 jak 2.0. Pozatym pali mi 7 litrów benzyny średnio.
Zapakujcie do cari 1.6 cztery osoby i mały bagaż ,bak do pełna + jeszcze jakieś ładne koła 15" ,lub 16" na 205mm i życze wam żeby droga była z górki cały czas...pojechać pojedzie, ale nieraz siępomyśli tak: "pewnie 2.0 silnikem dałbym rade, byłoby bezpieczniej"
To do tych którzy dopiero sięzastanawiają sięnad 1.6 vs 2.0 to po przeczytaniu tego wątku powinni rozwiać swoje wątpliwości.
Nie żebym opowiadał tu bajki z mchu i paproci , jechałem cariną 1.6 przez jakiś czas sedanem 115KM i jechać to jakoś jechało,ale wszystko co napisałem powyżej jest faktem.
Pozdrawiam i wogóle carinki są spoko zwłąszcza z ładnymi większymi felgami :-DD
Zostawmy to ubezpieczenie w spokoju, rozważamy silnik ,który lepszy,no nie?