Już są instalki LPG do Toyoty 2.0 z podwójnym wtryskiem ale w przypadku C-HR pojawia się pytanie gdzie umieścić butle z gazem? Z tyłu jest przecież akumulator 12V...bagażnik do wielkich nie należy więc lipa...a może ktoś z Was ma pomysł jak to ograć?
Skoro już wspomniałeś o Toyocie 2.0 to mniej więcej tak będzie wyglądał bagażnik dla wersji silnika 1.8 po założeniu gazu. W wersji 2.0 jest większa pojemność akumulatorów i to pomniejsza bagażniek i nie wiem jak tam by to wyglądało.
Bagażnik super wielki może nie jest ale to nie wygląda tak że kładziesz butlę do bagażnika tak jak bagaż i to tyle miejsca zajmuje.

ok 5-7cm wyżej niż oryginalnie więc nadal jest sporo miejsca.
Panie MaciejTT czyli robi pan jakieś 400kilometrow na jednym tankowaniu czy ile ? ??
Ja mam koło zapasowe gdzie pan ma koło zapasowe i gdzie pan ulokował butle ?
Uważam ze jeżeli ktoś ma dobrego mechanika nie powinno być problemu z gazem
Myśle ze mi będzie spalać jakieś 8.5 litry gazu jak założę jadę szybciej i mam spalania 6,6 -7 na benzynie
Da się założyć większa butle do CHR hybrid ??
Dziękuje bardzo za odpowiedzi kolegów tu
Jeśli chodzi o przebieg na gazie to tak jak wskazałem dość szczegółowo w tabelce w swoim wcześniejszym poście w tym wątku.
W mieście szacuję, że 450-500km na jednym tankowaniu jest jak najbardziej możliwe.
Jak pojechałem założyć gaz to proponowali mi butlę z pojemnością 36L(czyli ok. 30L tankowania) bo taka wchodzi bez żadnych modyfikacji.
Poprosiłem o większą butlę, która wymagała drobnych przeróbek jedynie przy wycięciu plastiku. Zdjęcie pokażę za jakieś 2-3 tygodnie jak to wygląda u mnie bo obecnie nie mam samochodu pod ręką

Większa butla jest o pojemności 41L (czyli ok. 35L tankowania).
Z racji że C-HRka nie posiada koła zapasowego to jest jedynie taka niecka na to koło zapasowe o głębokości kilku centymetrów i włożony jest dość gruby styropian.
Po wyjęciu styropianu i włożeniu butli w to zagłębienie wysokość butli w dużej mierze się niweluje.
Gdzie Pan wozi koło zapasowe? C-HRka ma tylko zestaw naprawczy

Co do spalania to się odwołuje do swojego posta. Co do zasady trzeba założyć spalanie ok 1,5-2L więcej gazu niż benzyny czyli dokładnie tak jak Pan to napisał.
Większej butli niż 41L uważam, że nie ma sensu zakładać chyba, że planujemy pobić rekord kilometrów na jedynym tankowaniu lub będziemy jechać przez pustynie gdzie nie będzie stacji LPG przez 1000km :D Zdrowo jest nawet wysiąść raz na te 450km by się poruszać

A! i może drobnostka, a dla niektórych oczywista, ale zdecydowanie polecam pełnowymiarowy zawór gazu umieszczany we wlewie paliwa bo jest na to miejsce

Dlatego też poleciłem EGP na ostrobramskiej w Warszawie bo dla nich gazowanie hybryd jest codziennością. Ja akurat jestem zadowolony z ich usług i znam osobiście kilka osób też zadowolonych więc ewentualny hejt na nich wkładam między bajki, poza tym jak robią dużo instalacji to zawsze coś się może trafić ale to wystarczy wrócić i się rozmówić w temacie.