Autor Wątek: chr + lpg  (Przeczytany 50058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: chr + lpg
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Grudnia 2021, 22:21:07 »
2.0 to dwa rodzaje wtrysku jednocześnie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Grudnia 2021, 19:14:53 »
Mamy na forum jakiegoś użytkownika chr hybrid z LPG. Jestem ciekaw jak się sprawuje auto z gazem ponieważ w najbliższym czasie będe robił więcej pozamiejskich tras

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Stycznia 2022, 20:56:04 »
Niewykluczone. Jazdę próbną miałem na 1.8 i na 2.0 i nie pamiętam którą jechałem gdy dealer przemawiał.

1.8 moze miec LPG i z tego co wiem wszystkie taksówkarskie hybrydy maja LPG od nowośći. A dealer nie mówił ze przerabia czasem auta bez utraty gwaracji czy tego wszystkim nie mówia?????

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota C-HR
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Sierpnia 2022, 00:16:39 »
To ja mogę się pochwalić że świeżo zagazowałem C-HRkę 1.8 2019 z butlą 41L czyli użytkowej pojemności zostaje ok. 34-35L
Przy tej pojemności delikatnie trzeba przyciąć plastiki(to już robią w trakcie instalacji) by się butla zmieściła ale finalnie w mojej opinii nie zabiera to aż tak dużo miejsca w bagażniku.
Obecnie to chyba nie będzie zaskoczeniem ale polecam zdecydowanie gazować w EGP na Ostrobramskiej w Warszawie bo akurat jeśli chodzi o hybrydy wliczając też C-HRki to gazują na potęgę i mają w tym wprawę.

Mam właśnie za sobą urlop gdzie w 2 tygodnie na gazie przejechałem trochę ponad 4000km i średnie spalanie wyszło ok. 7,3L/100km co uważam za bardzo przyzwoity wynik.
Cały wyjazd za granicą tankowałem jedynie gaz a benzynę zatankowałem dopiero po powrocie do Polski. :)
Jeździłem na Słowacji, Węgrzech, dużo w Chorwacji i zahaczyłem też o Bośnie. Dużo było autostrad i ekspresówek więc 120-130km/h było przeważające, trochę miejskiej jazdy również było ale jazda po górach też sprawiło że jeden odcinek był wyjątkowo wysoki ze spalaniem bo ok. 8,6L/100km. Zdarzało się też trochę siedzieć w samochodzie więc kilometry nie leciały i przez część trasy jeszcze miałem lodówkę turystyczną podłączoną, klima oczywiście też, muza cały czas. ;)
Załączam tabelkę z rozpiską spalania i podsumowaniem jakie zrobiłem. Zawsze tankowałem do pełna i spisywałem przejechane kilometry więc odzwierciedlenie spalania uważam za bardzo dokładne.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Sierpnia 2022, 08:21:54 »
EGP?
Poczytaj o nich na forum lpg
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Sierpnia 2022, 00:15:51 »
Już mam założone LPG więc czytanie mi za wiele już nie da.
Do wpisów z opiniami na internecie zawsze podchodzę z dystansem.
Znam wiele osób osobiście, które robiły u nich gaz i są zadowolone.
Ja przejechałem tak jak pisałem powyżej ponad 4000km tylko na gazie podczas wakacji w różnych warunkach i właśnie byłem na przeglądzie zerowym i wszystko śmiga elegancko i nie mam powodów do narzekania. ;)
Jak robią tych instalacji przykładowo 100 na miesiąc i kolejkę mają na 3 miesiące do przodu to zawsze pojedynczym osobom może się trafić, że coś poszło nie tak. Czasem z ich winy a czasem niezależnie od nich bo część była uszkodzona czego nie było np wcześniej widać.
Człowiek nie jest nie omylny i uważam, że lepiej mieć podejście, że jednak robią wszystko w dobrej wierze by wyszło a nie, że na każdym kroku starają się orżnąć i oszukać.

Offline Enzo

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Verso
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Września 2022, 11:55:19 »
Już są instalki LPG do Toyoty 2.0 z podwójnym wtryskiem ale w przypadku C-HR pojawia się pytanie gdzie umieścić butle z gazem? Z tyłu jest przecież akumulator 12V...bagażnik do wielkich nie należy więc lipa...a może ktoś z Was ma pomysł jak to ograć?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Września 2022, 20:14:14 »
Panie MaciejTT czyli robi pan jakieś 400kilometrow na jednym tankowaniu czy ile ? ??
Ja mam koło zapasowe gdzie pan ma koło zapasowe i gdzie pan ulokował butle ?
Uważam ze jeżeli ktoś ma dobrego mechanika nie powinno być problemu z gazem
Myśle ze mi będzie spalać jakieś 8.5 litry gazu jak założę jadę szybciej i mam spalania 6,6 -7 na benzynie
Da się założyć większa butle do CHR hybrid ??
Dziękuje bardzo za odpowiedzi kolegów tu

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Września 2022, 11:14:46 »
Już są instalki LPG do Toyoty 2.0 z podwójnym wtryskiem ale w przypadku C-HR pojawia się pytanie gdzie umieścić butle z gazem? Z tyłu jest przecież akumulator 12V...bagażnik do wielkich nie należy więc lipa...a może ktoś z Was ma pomysł jak to ograć?

Skoro już wspomniałeś o Toyocie 2.0 to mniej więcej tak będzie wyglądał bagażnik dla wersji silnika 1.8 po założeniu gazu. W wersji 2.0 jest większa pojemność akumulatorów i to pomniejsza bagażniek i nie wiem jak tam by to wyglądało.
Bagażnik super wielki może nie jest ale to nie wygląda tak że kładziesz butlę do bagażnika tak jak bagaż i to tyle miejsca zajmuje. ;) ok 5-7cm wyżej niż oryginalnie więc nadal jest sporo miejsca.

Panie MaciejTT czyli robi pan jakieś 400kilometrow na jednym tankowaniu czy ile ? ??
Ja mam koło zapasowe gdzie pan ma koło zapasowe i gdzie pan ulokował butle ?
Uważam ze jeżeli ktoś ma dobrego mechanika nie powinno być problemu z gazem
Myśle ze mi będzie spalać jakieś 8.5 litry gazu jak założę jadę szybciej i mam spalania 6,6 -7 na benzynie
Da się założyć większa butle do CHR hybrid ??
Dziękuje bardzo za odpowiedzi kolegów tu

Jeśli chodzi o przebieg na gazie to tak jak wskazałem dość szczegółowo w tabelce w swoim wcześniejszym poście w tym wątku.
W mieście szacuję, że 450-500km na jednym tankowaniu jest jak najbardziej możliwe.

Jak pojechałem założyć gaz to proponowali mi butlę z pojemnością 36L(czyli ok. 30L tankowania) bo taka wchodzi bez żadnych modyfikacji.
Poprosiłem o większą butlę, która wymagała drobnych przeróbek jedynie przy wycięciu plastiku. Zdjęcie pokażę za jakieś 2-3 tygodnie jak to wygląda u mnie bo obecnie nie mam samochodu pod ręką ;)
Większa butla jest o pojemności 41L (czyli ok. 35L tankowania).
Z racji że C-HRka nie posiada koła zapasowego to jest jedynie taka niecka na to koło zapasowe o głębokości kilku centymetrów i włożony jest dość gruby styropian.
Po wyjęciu styropianu i włożeniu butli w to zagłębienie wysokość butli w dużej mierze się niweluje.

Gdzie Pan wozi koło zapasowe? C-HRka ma tylko zestaw naprawczy :)

Co do spalania to się odwołuje do swojego posta. Co do zasady trzeba założyć spalanie ok 1,5-2L więcej gazu niż benzyny czyli dokładnie tak jak Pan to napisał.

Większej butli niż 41L uważam, że nie ma sensu zakładać chyba, że planujemy pobić rekord kilometrów na jedynym tankowaniu lub będziemy jechać przez pustynie gdzie nie będzie stacji LPG przez 1000km :D Zdrowo jest nawet wysiąść raz na te 450km by się poruszać :)

A! i może drobnostka, a dla niektórych oczywista, ale zdecydowanie polecam pełnowymiarowy zawór gazu umieszczany we wlewie paliwa bo jest na to miejsce :)
Dlatego też poleciłem EGP na ostrobramskiej w Warszawie bo dla nich gazowanie hybryd jest codziennością. Ja akurat jestem zadowolony z ich usług i znam osobiście kilka osób też zadowolonych więc ewentualny hejt na nich wkładam między bajki, poza tym jak robią dużo instalacji to zawsze coś się może trafić ale to wystarczy wrócić i się rozmówić w temacie. ;)

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Września 2022, 11:23:56 »
Co do miejsca w bagażniku to nie będę już może tworzył osobnego wątku ale planuję też wykonać zabudowę butli np z OSB. Można obudować to w taki sposób by mieć po bokach butli płaską skrytkę na coś albo po prostu wnęki po bokach jeśli nie przeszkadza nam brak równej podłogi bagażnika co dałoby nam w sumie podobną ilość miejsca w porównaniu z oryginalną przestrzenią tylko trochę inaczej zagospodarowaną.
Najłatwiejszą robotą jest prosta zabudowa z płyty OSB z podporami by się nie gibała na butli i tyle ;)
Jeszcze nie robiłem projektu jak by to zrobić najlepiej a po internetach też nie mogłem znaleźć więc będę musiał sam pokminić wykonanie.
Jak w końcu to zrobię to się na pewno pochwalę ale to raczej z początkiem sezonu bo teraz już robi się kiepska pogoda :P

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Kwietnia 2023, 22:00:20 »
@MaciejTT   Nie wiem czy tu zagladasz bo odkopuje temat:)
Czy na pewno wchodzi Ci do butli 35l gazu?Bo przy 80% napelnieniu butli 41litrowej powinno wchodzic max.33litry.

Jest ktos nowy kto zagazowal swoja C-HR?Pytam bo w polowie maja odbieram swoja 1.8 i wczesniej czy pozniej lpg zaloze.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Kwietnia 2023, 04:14:38 »
Nierzadko jest podginany pływak, by więcej weszło.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Kwietnia 2023, 09:03:18 »
@MaciejTT   Nie wiem czy tu zagladasz bo odkopuje temat:)
Czy na pewno wchodzi Ci do butli 35l gazu?Bo przy 80% napelnieniu butli 41litrowej powinno wchodzic max.33litry.

Jest ktos nowy kto zagazowal swoja C-HR?Pytam bo w polowie maja odbieram swoja 1.8 i wczesniej czy pozniej lpg zaloze.

Hej,
To prawda, wchodzi 32,5-33L. Najpierw bazowałem na tym co mi powiedziano, potem tankowałem nie zawsze na pusty bak więc się nad tym nie zastanawiałem, aż w końcu sprawdziłem już jakiś czas temu że jest jak mówisz  :laugh: :cool :cool:
Tak czy inaczej polecam wziąć butle 41L bo to jest maksymalna wielkość jaka wchodzi w to prowizoryczne koło zapasowe. Porobię jeszcze zdjęcia na dniach i zamieszczę jak są plastiki przycięte :)
Gaz dla hybrydy jest całkiem ciekawym doświadczeniem jak nie miało się tego wcześniej bo gaz działa pomiędzy benzyną gazem a elektrykiem więc jak jedziesz i masz EV to jest gaz wyłączony ale jak przyspieszasz to po rozgrzaniu jak już jestem na gazie to jedziesz gaz elektryk. Przy większych prędkościach czy obrotach następuje niewielki dotryst benzyny by silnik dobrze chodził.
Ja mam BRC i jestem zadowolony. Ostatnio miałem sytuację że nie zrobiłem przeglądu po 15k km tylko po jakiś 17k km i jadę drogą a on nagle że połowę kontrolek wywalił że problem z układem hamulcowym i dwoma innymi rzeczami więc że byłem blisko domu to dojechałem wezwałem lawetę i do ASO. tam powiedzieli że jest wszystko ok i nie ma powodu do zmartwień i by jechać do gazownika. Okazało się że mieszacz (czy coś takiego) się rozregulował i podał zbyt ubogą mieszankę gazu i stąd całe zamieszanie.
Wniosek z tego taki że na przegląd jakbym pojechał w terminie to byłoby git  :-)

Nierzadko jest podginany pływak, by więcej weszło.
A to chyba nie jest zbyt bezpieczne. Może ktoś robi takie zabiegi ale czy kwestie bezpieczeństwa są mniej ważne by mieć 2L więcej. Uważam że nie ma co kombinować  :laugh :-)

Online topoll

• Toyot Spamer
chr + lpg
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Kwietnia 2023, 09:33:05 »
W sumie nie tyle jest niebezpieczne co obniża poziom rezerwy bezpieczeństwa. Oczywiście, ta poduszka powietrzna jest niezbędna w razie W. Dokładnie służy do kompensacji zmiany objętości gazu w funkcji temperatury. W praktyce tysiące ludzi tak jeździ. Ba, nawet ja sam tak jeździłem 10 lat. Nie sprawdziłem gazownika a on założył mniejszą butlę i podgiął pływak aby weszło więcej gazu. Nie sprawdziłem, ponieważ miałem do niego zaufanie - od lat korzystałem z jego usług. To był kolejny samochód robiony u niego, itd. Wyszło przy okazji wymiany zbiornika w innym warsztacie - staremu zbiornikowi skończyło się dopuszczenie. Pierwsze tankowanie wyjeżdżone a tu prawie 50km mniej przejechane. Zacząłem sprawdzać co i jak i wyszło szydło z worka.
Tym niemniej tak robić nie należy. Nigdy nie wiadomo kiedy te zabezpieczenia zadziałają.
Przy zabezpieczeniach kombinować nie wolno.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2023, 09:37:18 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Maja 2023, 06:59:00 »
@MaciejTT  A jak ze spalaniem gazu na codzien?Bo to ktore podales z podrozy do Chorwacji to jednak trasa.
Akurat 15.06 br.mam wykupione wczasy w Gradacu i mysle ze pojade tam juz C-HR.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl