Autor Wątek: Problem z ogrzewaniem (F)  (Przeczytany 27266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DawidMisiak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z ogrzewaniem (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Grudnia 2014, 13:25:57 »
Odświeżam temat:

Jechałem sobie wczoraj Cariną 4AFE i nie mogłem odparować szyb - z nawiewów leciało zimne powietrze, ale silnik nagrzany (wskazówka temp. silnika na połowie). Jakieś 5 lat temu wymieniałem termostat, bo był podobny objaw, ale wtedy nie mogłem nawet zagrzać silnika.

Utrata ogrzewania była nagła. Parkuję samochód, który się grzał, a za 2h już nie. Przy włączeniu ciepłego nawiewu na maksa czuć było jakby mokrą szmatę, więc to był zły znak.

Dziś zajrzałem pod maskę i zbiornik wyrównawczy praktycznie pusty. Nie widzę żadnych wycieków ani masła pod korkiem czy białego dymu z rury wydechowej. Zalałem go zatem do MAX i przejechałem kilka kilometrów. Silnik złapała temperaturę, ale ogrzewania nadal nie ma. Co gorsza z nawiewów zaczął lecieć jakby dymek. Stanąłem na poboczu i co stwierdziłem:
- silnik ciepły i temp. ok,
- na postoju włączył się wentylator chłodnicy,
- w komorze oba grube węże do chłodnicy ciepłe, choć sama chłodnica już nie (mogłem spokojnie dotknąć ręką ożebrowania),
- cienkie węże do nagrzewnicy również ciepłe, w tym te metalowe przy pedale gazu (aż parzą).

Samochód zawsze jeździł na płynie chłodniczym (wymieniany co jakieś 5-6 lat).

Jakieś sugestie co jest nie tak?
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2014, 13:29:30 wysłana przez DawidMisiak »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Grudnia 2014, 13:30:50 »
Dziura w nagrzewnicy?

Offline DawidMisiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Grudnia 2014, 13:34:19 »
Nie widzę śladów wycieków, ale chyba zaraz ściągnę konsolę, aby się temu przyjrzeć.

Offline DawidMisiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Grudnia 2014, 15:59:28 »
Odsłoniłem bok i widzę, że jest mokro od płynu, więc to raczej na pewno nagrzewnica (lub przewód). A dymek, który widziałem do pewnie parujący płyn chłodniczy.

Dziwi mnie tylko, ze wcale nie oddaje ciepła. Przypuszczałbym, że ogrzewanie będzie, ale słabsze, a tu nie ma go wcale. Na ciepłym i zimnym dmuchawa daje to samo.

Offline Crisso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Grudnia 2014, 16:32:40 »
Dolej płynu do pełna to poleci ciepło, wystarczy, że zleci Ci 700ml z całego układu i nie bedzie dawało ciepła.... Sprawdz dokładnie skąd leci. Jeśli masz gaz to sprawdź kolanka, trójniki w ukladzie, kolanko przy parowniku. Popatrz na chłodnice...pompę wody. Powodzenia
SPRZEDAM Przednie przeciwmgielne / Halogeny Toyota Carina E Zestaw!!

Offline DawidMisiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Grudnia 2014, 18:14:17 »
Dolej płynu do pełna to poleci ciepło, wystarczy, że zleci Ci 700ml z całego układu i nie bedzie dawało ciepła.... Sprawdz dokładnie skąd leci. Jeśli masz gaz to sprawdź kolanka, trójniki w ukladzie, kolanko przy parowniku. Popatrz na chłodnice...pompę wody. Powodzenia

Poziom płynu już dawno uzupełniłem, silnik się nagrzewa a nawiew nie. Dlatego jest to dziwne.

I tak jak pisałem nie widzę wycieków poza okolicą nagrzewnicy. Parownik? Nie, moja Carina nie ma AC. :) Zostawię diagnozę i naprawę mechanikowi.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Grudnia 2014, 19:58:01 »

Poziom płynu już dawno uzupełniłem, silnik się nagrzewa a nawiew nie. Dlatego jest to dziwne.

I tak jak pisałem nie widzę wycieków poza okolicą nagrzewnicy. Parownik? Nie, moja Carina nie ma AC. :) Zostawię diagnozę i naprawę mechanikowi.
Parownik czyli reduktor LPG ;)

Offline Crisso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Grudnia 2014, 23:23:52 »
Jeśli nie daje ciepła na kabinę w poziom płynu uzupełniłeś, to obstawiam, że możesz mieć zapchana nagrzewnice....wiec czeka Cie ostra płukanka układu. Albo masz mocno zapowietrzony układ, tylko z tego co wiem, carinki sie same odpowietrzają...dolewasz plynu do zbiorniczka wyrównawczego i do chłodnicy....auto powinno sie nagrzać (wentylator na chłodnicy powinien sie raz albo 2 razy załączyć, potem dolewasz płynu znowu) Fakt gdybać to sobie możemy na forum. Najlepiej jedz to jakiegoś zaufanego mechanika, który nie wymyśli Ci dodatkowych usterek, a załatwi tanio sprawę. . Powodzenia
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2014, 23:27:14 wysłana przez Crisso90 »
SPRZEDAM Przednie przeciwmgielne / Halogeny Toyota Carina E Zestaw!!

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Grudnia 2014, 23:51:47 »
Jeśli w nagrzewnicy jest dziura, to układ nie ma szans się odpowietrzyć chyba że odetniemy nagrzewnicę przed grodzią jakimś bajpasem. Oczywiście szału w kabinie od ciepła nie będzie  :cheesy: ale jeździć się da do czasu załatwienia i wymiany nagrzewnicy.

Offline DawidMisiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Grudnia 2014, 22:19:32 »
Toyota u mechanika. Zobaczymy co znajdzie. Termostat też zaczął się dziwnie zachowywać - jadę jakieś 5-6 km a wskazówka ani drgnie. Nagle bum i jest już na połowie. Nagrzewnica z pewnością do wymiany, termostat profilaktycznie też wymienią, bo to grosze i nie ma co się cackać.

Dam znać co w końcu wyszło (jak tylko się dowiem).

Offline DawidMisiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Grudnia 2014, 10:55:09 »
Nagrzewnica naprawiona. Rozszczelniła się na całym boku, więc mechanik wymienił na inną. Pewnie byłaby do uratowania, ale byłoby sporo grzebania z lutowaniem. Jak by nie było 17 lat dzielnie służyła.

Termostat też dawał dziwne objawy - skokowe nagrzewanie silnika, więc również profilaktycznie wymieniony. Do tego przepłukany obieg i teraz już wszystko gra - ogrzewanie działa, silnik nabiera temperatury stopniowo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl