Autor Wątek: auris 1,33 wadliwe jednostki napędowe  (Przeczytany 16937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: auris 1,33 wadliwe jednostki napędowe
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Września 2018, 20:51:55 »
No i dużo osób tu pisze o 0W20 a ci w serwisie dalej swoje, że może być inny.
Raczej nie może być inny. Nie słuchaj mechaników. Najlepszym doradcą jest instrukcja obsługi

FaziBazi. Ile wyżej? 500 obr. 1000 obr?
Ja olewam te strzałki ekonomizera. Przy rozpędzaniu auta i zmianie biegów przy spokojnej jeździe kręcę silnik do ok. 3000 obrotów, jak chcę minimalnie sprawniej, to ciągnę do ok. 3500 obrotów, a jak rzadziej zdarzy się potrzeba bardziej ostrego przyspieszania, to daję do 4000 - 4500 obrotów. Z maksymalnych obrotów nie korzystam, bo nie było jeszcze takiej potrzeby
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Września 2018, 21:50:33 »
Dałem. Było 5,9. Chociaż było to na krajówce nad morze. W zeszłym tygodniu miałem trasę ok 900 km na autostradach i Skach. Autobahna 140, Ska 120 czyli wszystko przepisowo. Spalanie ok 6,5. Na dojazdach do pracy ok 7,0 l.
To auto jedzie tak naprawdę dopiero od ok 4 tys obrotów ale na trasie do pracy nie mam takich miejsc.

Dzięki fynooh ????????

Przepraszam. Miało być bez znaków zapytania. Wtryniły mi się jakoś. Dzięki w każdym razie. Będę ciągnął do 3 -3,5 tys.

« Ostatnia zmiana: 07 Września 2018, 08:23:37 wysłana przez fazibazi »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Września 2018, 12:35:14 »
Problem często jest taki że ludzie wymieniaja oleje nie na takie jak zaleca producent a ten w tym konkretnym silniku 1NR-FE zakeca TYLKO 0W20 a nie 5W30 i tutaj mamy źródło wielu niedomagań.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Września 2018, 16:28:57 »
No ale benzyna w oleju może być skutkiem złego oleju? Wszystkim z nagarem też pojawił się taki objaw? Wszędzie piszą że objawem nagaru jest utrudnione odpalanie auta lub w końcu niemożliwość jego odpalenia.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Września 2018, 08:22:26 »
I co nie ma nikogo co miał podobne problemy z 1,33?

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Września 2018, 12:41:08 »
Ponad 4 lata użytkuje Aurisa 1,33. Silnik cały czas  pracuje bezawaryjnie zalewany tylko olejem 0W20.
Pojawienie się paliwa w oleju może  świadczyć o uszkodzeniu wtryskiwaczy czy układu zasilania paliwem. Należy również unikać włączania zapłonu bez uruchamiania silnika. Załącza się  wtedy pompa paliwa, buduje ciśnienie,  przez nieszczelne wtryskiwacze paliwo dostaje się do cylindrów i ścieka do miski olejowej. To jedyna droga przedostania się paliwa do oleju.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Września 2018, 13:00:09 »
Dzięki JurekL. A zbyt delikatny styl jazdy może być przyczyną dostawania się paliwa do oleju? Mój mechanik twierdzi że robi się przez to nagar, nie domykają się zawory i paliwo wchodzi do układu smarowania. Nie mam problemów z odpalaniem, zawieszanie się zaworów ma jakieś objawy? U mnie nic nie występuje oprócz tego że poziom oleju wzrósł i śmierdzi benzyną. Poza tym. Awaria wtryskiwaczy czy układu paliwowego przy 34 tys km?

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Września 2018, 13:16:09 »
Sprawdziłbym kompresję. To powinno pokazać czy masz nieszczelne zawory. Styl jazdy nie powinien mieć  na to wpływu pod warunkiem nie " zalewania " silnika

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Września 2018, 13:24:58 »
Nie zalewania silnika? To można zrobić chyba tylko jak auto nie odpala i pomimo tego ciągle próbuje się je uruchomić. U mnie pali na dotyk. Więc ta sytuacja jest wykluczobana. Dochodzi jeszcze mankament zalania silnika olejem przez serwis 10W40 a nie 0W20. Ale o tym już pisałem. Czy sprawdzenie kompresji da odpowiedź tylko o nieszczelnych zaworach czy także o wtryskiwaczach?

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Września 2018, 15:03:27 »
Nie zalewania silnika? To można zrobić chyba tylko jak auto nie odpala
Ale  również wtedy jak go zatrzymamy gwałtownie - zadusimy  lub będziemy nadmiernie obciążać. W tych przypadkach teoretycznie może pozostać część paliwa nie spalona. Czy przedostanie sie do oleju , nie wiem.
Olej przepracowany zawsze śmierdzi spalinami napweno odrobinkę równiż paliwem.
Żeby być pewnym zalej 0W20 do stanu 3/4 na miarce i kontroluj co 1000 km.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Września 2018, 15:06:23 »
Dzięki JurekL. Wymienię ten olej na bank. Zaduszenie auta i jego przeciązenie jak pisałeś nie wchodzą u mnie w rachubę. Będę drążyć temat.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Września 2018, 17:40:42 »
Opisujesz swój przypadek w kilku wątkach. Nie stawiaj tezy o wadliwych silnikach 1,33 (czy ogólnie o złej jakości Aurisa)  bo to nie prawda a w Twoim przypadku jeszcze poprawnej diadnozy nie postawiono. Prędzej bym tutaj winił serwis który nie potrafi prwidłowo jej postawić czy może wymienić olej na właściwy.
Pamiętaj, że nie zawsze trafisz na wybitnego serwisanta i zawsze możesz zmienić serwis.
Oczywiście taka sytuacja nie powinna mieć miejsca w samochodzie z  takim przebiegiem.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Września 2018, 19:08:42 »
Masz rację JurekL. Rozwinąłem mój przypadek w tym temacie, bo postów o aurisie II z silnikiem 1,33 nie ma dużo. Szukam przyczyny dlaczego tak jest u mnie i tutaj widzę jakieś prawdopodobieństwo. Dlatego w tym temacie jest mój wpis. Poza tym to moja pierwsza toyota i jak już pisałem jestem trochę zawiedziony. Ale może to dobrego złe początki. Czas pokaże.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Września 2018, 21:11:57 »
Olej wymieniony na 0W20. Było trochę przeprawy z tym no ale... panowie z ASO dołożyli zestaw żarówek. Akurat na zimę może się przyda. Teraz co 1000 km trzeba sprawdzać poziom oleju. Jakby co, mają rozwiązać ten problem jeszcze na gwarancji. Zobaczymy.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Września 2018, 20:25:40 »
Witam,
imyr3end, czyściłem dzisiaj swoją pocztę i trafiłem na odpowiedz TMP w sprawie zalecanego oleju,pięć lat wstecz miałem te same wątpliwości co Ty i wysłałem maila z pytaniem do Toyoty, a to odpowiedz;Szanowny Panie,
Dopuszczalne jest stosowanie oleju 5W30 dla wspomnianego silnika, lecz ze względu na lepsze parametry pracy układu dual VVTi, oszczędność paliwa i redukcję spalin rekomendowany jest olej 0W20.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl