Autor Wątek: Toyota RAV4 2002 - podłączenie zmieniarki Yatour, a dodatkowy napęd pod fotelem  (Przeczytany 2276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
Na początek witam wszystkich ponieważ to mój pierwszy post na forum.

Od niedawna jestem posiadaczem Toyoty RAV4 2002. Chciałem do niej podłączyć zmieniarkę Yatour. W aucie mam napęd CD oznaczony jako 58806 na froncie, a 58805 na obudowie. Dobrano mi zmieniarkę o odpowiedniej wtyczce, ale po rozkręceniu radia okazało się, że miejsce na zmieniarkę jest zajęte. Wpięta jest tam wtyczka z dwoma szarymi kablami (podpięte pod piny w rzędzie z 7 pinami w miejscach nad którymi w drugim rzędzie nie ma pinów).
Po odłączeniu tej wtyczki i podłączeniu zmieniarki na wyświetlaczu wyświetla się tylko napis CD. Radio nie gra i nie reaguje na przyciski sterowania, przełączanie się na FM itp.
Pod fotelem kierowcy mam skrzynkę która wygląda na dodatkowy napęd CD. Podobno to od jakieś prehistorycznej fabrycznej nawigacji, ale nie mam pojęcia, czy i jak to działa. Podejrzewam jednak, że to to jest przyczyna niedziałania Yatour. Ma ktoś pojęcie co tam producent montował jako akcesorium, jak to działa i jak to odłączyć? Ewentualnie czy jak przepnę te dwa przewody pod odpowiednie piny Yatoura to całość zadziała?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Szary i szaro czarny to komunikacja. Podepnij Yatour do radia, a przewody szary i szaro czarny przepnij do emulatora.

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
Tez kiedyś myślałem o yatour ale bądźmy szczerzy - głośniki fabryczne w tym aucie nie są najwyższych lotów wiec za 20$ kupiłem xiaomi roidmi i na tych głośnikach nie słyszę różnicy między nagraniem z CD a z roidmi - a to przecież tylko transmiter - tak więc proponuje oddaj yatour kup roidmi a za resztę idź z dziećmi na lody

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
Darek Toyota dzięki za odpowiedź - zmostkowanie przewodów z obu wtyczek pomogło. Zmieniarka ruszyła i radio też działa normalnie!

igoor1983 na takie porady szkoda słów. Żadne transmitery mnie nie interesują. Po pierwsze jakość (choć raidomi czy jak to się tam pisze faktycznie wiele osób pod tym względem zachwala), po drugie jestem staroświeckim zwolennikiem plików mp3 zapisanych na pendrive/kartach SD, a nie grania z telefonu po Bluetooth, czy tym bardziej odtwarzania plików z internetu.
Nie wiem, czy w Toyocie były różne standardy audio i głośników do wyboru jak np. w Volvo którego używam na co dzień. Może u mnie jest zamontowany jakiś wyższy setup audio, bo moje głośniki w Toyocie mnie akurat bardzo pozytywnie zaskoczyły. Grają IMHO bardzo dobrze jak na zestaw fabryczny z pewnie całkowicie niewygłuszonymi drzwiami. Mam też napęd CD zamiast kaseciaka, więc standard trochę wyższy. Nie spodziewałem się po tym aucie takiej jakości, a w audio akurat trochę się dłubię więc mam porównanie ze wspomnianym wyżej wygłuszonym i zrobionym przeze mnie Volvo z 13 głośnikami Dynaudio i wzmacniaczem Dolby Pro Logic II.

Wrócę natomiast jeszcze do pytania o tą fabryczną nawigację pod fotelem. Z tego co dziś patrzyłem na ten napęd to jest to na pewno nawigacja bo pisze na niej Toyota navigation system. Wie ktoś jak to działa, jak to odpalić? Chciałbym ją sprawdzić choćby z czystej ciekawości co to jest i jak wygląda. Podejrzewam, że daje jakieś komunikaty tekstowe na wyświetlacz?
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2017, 21:37:51 wysłana przez Miszel »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl