Autor Wątek: Opony zimowe  (Przeczytany 44318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Opony zimowe
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Października 2017, 20:48:49 »
Dzisiaj w salonie toyoty zamówiłem alu 18'' na zimówki NOKIAN , zmiana na 17'' b.mało daje moim zdaniem przy naszych warunkach zimowych- ale dowiedziałem się że można w salonie kupić do chr felgi stalowe przystosowane pod zawory takie jakie mamy. Paradoks polega na tym że są droższe od alu. :o.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Października 2017, 10:42:59 »
Dzisiaj w salonie toyoty zamówiłem alu 18'' na zimówki NOKIAN , zmiana na 17'' b.mało daje moim zdaniem przy naszych warunkach zimowych- ale dowiedziałem się że można w salonie kupić do chr felgi stalowe przystosowane pod zawory takie jakie mamy. Paradoks polega na tym że są droższe od alu. :o.

moze z turcji przywiezione dla tego płacimy za fabriki utrzymywanie fabriki w turcii i pracownikom ..tak jak i z kołem rezerwowym Toyota Polska robi skrzynie biegów ale juz koła zapasowe nie potrafi muszimy zamawiac z Turcji aby były made in Turkkej i oczywiscie Drozej

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Października 2017, 18:44:18 »
Nie szkoda alu na zimowe warunki: sól, żwir?

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Października 2017, 21:19:39 »
Producent zapewnia że są dostosowane do warunków zimowych nawet jest oznakowanie ,,śnieg,,

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Października 2017, 08:21:45 »
Dlugo używałem alu w zimę . Jeśli tylko felga jest malowana a nie frezowana na goły metal to ok .

Frezowana po pierwszej zimie wykladała jakby korniki po powierzchni frezowanej ją chrupały ( płytko ale widocznie ) Pomalowali mi ładnie i 6 lat przejeździłęm . Jak nowe wyglądają :)
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline zoja

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Października 2017, 11:19:12 »
Ja też zakładam na alumy,zobaczymy co po zimie będzie.

Offline kkkwait

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Października 2017, 13:31:56 »
Ja w końcu kupiłem 18-tki Pirelli z salonu Toyoty, są zgodne ze specyfikacją. Chciałęm kupić Nokiany ale mają inny indeks prędkości a zgodnie z instrukcją powinien być indeks V.

Offline zoja

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Października 2017, 20:29:18 »
Dziwne, bo w salonie właśnie proponują Nokiany...

Offline Birdd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Listopada 2017, 00:04:35 »
A o jakich Nokianach mówicie w ogóle? WR A4 czy WR Suv 3? Nie wiem jak oceniane są te opony, ale we wspomnienych rankingach WR A4 bije na głowe model WR SUV 3 (8.7 do 8.1). Ja na zimę brałbym 17 bo po pierwsze założyłbym stalówki (dla 18 zostają tylko alu) a po drugiej opony wychodzą dużo taniej.

Offline Birdd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Listopada 2017, 00:07:23 »
No a, że standardowo nie mam możliwości etytowania postów i to zresztą zgłaszałem, to pech chciał że się pomyliłem więc nie krzyczcie. Opinie i dane techniczne o Nokianie WR A4 tutaj: http://wulkanista.pl/nokian-wr-a4/

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 02 Listopada 2017, 08:05:44 »
Ja będę testował WR D4 . Miał ktoś już z nimi doświadczenia ?
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline Birdd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 02 Listopada 2017, 21:16:27 »
Ale będziesz testował czy o co chodzi? Kupiłeś czy już jesteś praktycznie zdecydowany tylko czkeasz aż kilka osób powie CI że to faktycznie najlepszy wybór dla Ciebie? Ponoć opona bardzo niezła, rzekłbym że nie ma wielu przeciwników, tylko jakiś fanbojów rosyjskiej produkcji, którzy nie widzieli opon na oczy tylko klepią co gdzie usłyszą. Jak poszukasz na tej stronie c linki wrzuciłem do Nokiana WR A4 i Suv 3 to jak dobrze poklikasz to znajdziesz też pełna specyfikację modelu D4 z opiniami i cudami niewidami. Nie wrzucam linka już po zaraz zółtą kartkę dostanę:)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Listopada 2017, 09:36:36 »
A więc tak, jako że auto odbierałem w lutym to dostałem te oponki ( nokian WR D4) gratis przy zakupie C-HRa  :good:
W tej chwili rozpocząłem drugi sezon z tymi oponami i mogę co nieco powiedzieć o tych "gumach"
Na czarnym asfalcie słychać współpracę bieżnika z nawierzchnią ale jest zdecydowanie ciszej niż w poprzednim aucie na zimowych dunlopach.
Na śniegu jest rewelacja w górach na ośnieżonym parkingu manewrowanie szło jak po maśle  <taniec>
Na lodzie, wiadomo nie ma mocnych ale dawały jakoś radę.
Moje oponki są jeszcze z produkcji Fińskiej 50 tydzień 2016 roku a teraz z tego co wiem to produkcja z Rosji  :wallbash:

Offline Birdd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Listopada 2017, 21:25:26 »
Mieli gest w salonie że dostałeś jedne z najlepszych opon zimowych na rynku i to jeszcze z Finlandii, o ile to jeszcze ma znaczenie w tych czasach. Setki kierowców tacy jak my szukają opinii o tych oponach po necie. Jak znajdziesz trochę czasu to podziel się swoją na blogu wulkanisty pod artykułem o nokianach wr d4, bo jego chyba najczęściej teraz się czyta pod tym względem. Zero reklam, spamu, nic nie reklamuje mało teraz takich stron. Tutaj link: http://wulkanista.pl/nokian-wr-d4/ Twoja opinie pewnie będzie setki razy dziennie czytana wiec opisz dobrze co i jak.

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Listopada 2017, 20:40:55 »
Ja założyłem wczoraj właśnie NOKIAN WR D4 w rozmiarze 215/60/17 na Borbet Y Titan matt. Felgi ładnie wyglądają na C-HR. Komplet opony felgi i oryginalne czujniki ciśnienia Toyoty wyszły za 4450.
Efekt do obejrzenia tutaj:

https://www.dropbox.com/s/e5wo9pi7k47llg4/20171104_101632.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/hosigogmwzzj6cz/20171104_143453.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/x9pcsywpmlbsuvg/20171104_143519.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/dnnb1wligid431y/20171104_143634.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/fqt1b2dxt0vjlwm/20171105_134255.jpg?dl=0

Oponki są ciche - ale jak się samochód wolno toczy to są głośniejsze od Michelinów w serii. Przy wyższej prędkości jest cichutko nic nie słychać - warunków zimowych brak. Ale w poprzednim miałem NOKIAN WRG2 SUV i były bardzo dobre więc i teraz zaufałem Nokianowi.

Przy okazji programowania czujników serwis potwierdził że w mojej wersji nie można ustawić auto blokady drzwi. Ale za to ustawili domykanie szyb z pilota i uchylanie okien z pilota.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2017, 20:46:58 wysłana przez wilkq »
wilkq

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl