Autor Wątek: RAV-4 IV po lifcie - brak 4x4 z dieslem  (Przeczytany 4435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kozik

• Prawie Toyot
RAV-4 IV po lifcie - brak 4x4 z dieslem
« dnia: 22 Września 2017, 23:17:55 »
Witam Forumowiczow, Przymierzam sie do zakupu RAV-4 gen IV po lifcie, chodzila mi po glowie RAV-ka 4x4 z dieslem ale producent z jakichs powodow przy okazji liftingu i wprowadzeniu nowego diesla zaniechal wersji AWD. Czy byly ku temy jakies szczegolne powody ???? czy naped 4x4 w wersjach z dieslem 2.0 i 2.2 D4D  sprawial jakies problemy techniczne??? Pytam poniewaz w zwiazku z faktem ze po lifcie naped 4x4 dostepny jest tylko w wersji benzynowej i Hybrydowej rozwazam zakup wersji z przed liftingu z dieslem.

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV-4 IV po lifcie - brak 4x4 z dieslem
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2017, 13:49:13 »
Moim zdaniem Toyota nie widzi przyszłości w silnikach diesla i zupełnie jej nie zależy na sprzedaży Rav4 z takim silnikiem. Dlatego taka wersja jest mało atrakcyjna (brak AWD). Dodatkowo ten silnik nie jest produktem Toyoty tylko BMW. Czytając opinie użytkowników hybrydy Rav4 dochodzę do wniosku, ze jest to słuszny kierunek - era diesli w autach osobowych kończy się. Japonia, USA i Korea znacznie wyprzedziły w ostatnich latach europejskich producentów aut w technologii tworzenia hybryd i aut elektrycznych niestety.

Offline Kozik

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2017, 19:02:11 »
Rozumiem ten punkt widzenia, przy zalozeniu jednak ze chce kupic AWD z dieslem bo odpowiada mi charakterystyka pracy silnika a nie przeszkadza klekot pod maska to czy nie ma tu w kwestii napedu 4x4 jakies przyslowiowej "miny" dla ktorej to Toyota zaniechala instalcji w napedu na cztery kola najnowszej wersji ??? Innymi slowy czy naped ten nasterczal uzytkownikom problemow ???
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2017, 19:12:05 wysłana przez Kozik »

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2017, 14:12:33 »
Moi znajomi użytkują Verso z dieslem Toyoty i jest to silnik bezproblemowy. Wycofanie diesli wiąże się raczej w wyśrubowanymi normami emisji szkodliwych gazów.

Offline Kozik

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Września 2017, 02:28:36 »
Co do diesla toyoty 2,2 d4d nie mam zadnych obaw, to udana konstrukcja, obecnym Avensisem z tym motorem zrobilem 170 000 km bez dotykania i nie zapowada sie aby cokolwiek mialo sie dziac. Bardziej chyba odawialbym sie tej nowej jednostki 2.0 d4d 143KM , nie wiadomo co z tego wyjdzie przy wiekszych przebiegach. W Rav-ce IV z przed lifttingu obawa jest tylko ten naped AWD... czy oby Toyota nie wycofala sie z niego poniewaz byl obarczony jakim bledem konstrukcyjnym i sprawial klopoty.

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Września 2017, 07:55:37 »
Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale przypominam sobie, jak oddając do przeglądu moja stara Hondę, do tego samego serwisu zgłosił się właściciel poprzedniej generacji Rav4 z dieslem pod maska i napędem AWD. Po 150 tys. km miał do wymiany koło dwumasowe (być może z całym sprzęgłem - szczegółów już nie pamietam) za około 3 tys.PLN. Podobno napęd AWD powoduje szybsze zużywanie się koła dwumasowego. Ale to jest chyba problem ogólny, nie dotyczący jedynie Toyoty.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Września 2017, 17:02:54 »
Napęd 4x4 bardziej obciąża sprzęgło jak się o tym zapomina to bywają problemy, nie tylko w Toyocie. Jak już koledzy napisali Toyota postawiła na hybrydy i zniechęca do Diesla, trochę szkoda bo dla osób co użytkują samochód głównie w trasie byłoby to ciekawe rozwiązanie (a tak może być Diesel , ale bez 4x4 i automatu).

Offline Insight

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Października 2017, 21:57:20 »
Przymierzałem się do zakupu wersji przed liftem, ale odwiodl mnie od tego kuzyn, który pracuje w serwisie toyota. Z dwojga złego lepszy, bo mniej awaryjny jest silnik 2.0 124km. Silnik 2.2 to ponoć straszna ruletka. Żaden jednak nie był godny polecenia. jeżdżę od roku wersją poliftową z silnikiem BMW i jestem bardzo z niego zadowolony, ale brak AWD jest dla mnie dużym minusem. Niestety hybryda ze względu na skrzynię CVT z charakterystyką wycia niczym F16 nie jest dla mnie alternatywą, tym bardziej, ze poza miastem wyróżnia się sporym apetytem. Benzyna również jest paliwożerna i nie wydaje się być ciekawą alternatywą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudnia 2017, 03:03:28 »
Mam RAVke 2.2 d4d w manualu z przebiegiem 101 tys i jak do tej pory żadnych problemów nie było. Z filtrem cząstek też nic się nie dzieje. Jedynie jak się zasuwa szybko po trasie to wessie trochę oleju. Mój rekord do dolewka 1 l między przeglądami  :grin: Nie jest to wada tylko po prostu ten typ tak ma, z resztą teraz w silnikach turbo praktycznie wszędzie ten objaw występuje.
Co do dwumasy, to bardzo wiele zależy od stylu jazdy, a jaka jest średnia to nie wiem. U mnie jeszcze trybi ;)
Szkoda, że RAVka nie ma już w ofercie jakiegoś dobrego diesla ale widać ewidentnie, że stawia na hybrydy i w nich widzi oprzyszłość. Poza tym jest liderem w tej grupie. Z drugiej strony chcesz super diesla to masz całą masę innych suvów, od vw, audi, bmw po volvo.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudnia 2017, 15:55:07 »
Mam RAVke 2.2 d4d w manualu z przebiegiem 101 tys i jak do tej pory żadnych problemów nie było. Z filtrem cząstek też nic się nie dzieje. Jedynie jak się zasuwa szybko po trasie to wessie trochę oleju. Mój rekord do dolewka 1 l między przeglądami  :grin: Nie jest to wada tylko po prostu ten typ tak ma, z resztą teraz w silnikach turbo praktycznie wszędzie ten objaw występuje.
Co do dwumasy, to bardzo wiele zależy od stylu jazdy, a jaka jest średnia to nie wiem. U mnie jeszcze trybi ;)
Szkoda, że RAVka nie ma już w ofercie jakiegoś dobrego diesla ale widać ewidentnie, że stawia na hybrydy i w nich widzi oprzyszłość. Poza tym jest liderem w tej grupie. Z drugiej strony chcesz super diesla to masz całą masę innych suvów, od vw, audi, bmw po volvo.
Każdy silnik będzie wył jak się go wkręci na obroty. A tu tu różnica że wyje jednostajnie a nie ze zmienną częstotliwościa przy zmianie obrotów/zmianie biegu.
Mi to koło tylka lata. To cecha nie wada. Jakby narzekać że silnik elektryczny nie robi brum brum.
A lista zalet jest raczej długa - od spodziewanej żywtoności układu napędowego i nakladów na jego utrzymanie w perspektywie takich 10lat, po możliwość wjazdu do centrum miast (obecnie w UE a pewnie kiedyś i u nas), po komfort jazdy w porównaniu do silnika ON.
Ja latem byłem hybryda w chorwacji. Na auostradach zagramanicznaych predkosc dozowlona + 5-10km. Koło 8l/100 wziął.
Zdecydowanie gorzej jest zimą. Teraz na dojazdach S-ką do Wawy (10km) plus trasy miejscko/podmiejskie, wychodzi 8+ Latem było 7-.
Diesle 2.2 4x4 który się rozbił nigdy niekasowane srednie zuzycie miał 7.5. Hybryda ma po 30.000 7.1/100.  Wiec koszt paliwa taki sam, spodziewana trwałość duzo wieksza, komfort jazdy duzo wiekszy, skrzynia awtomatyczna,
2.2 ON też mi siorbało olej, raz przed samym przegladem zapalił się lampka ostrzegawcza pod górke i dolałem z pół litra.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudnia 2017, 03:29:45 »
Ale wiedząc, że to wycie tak irytuje kierowców, a z pewnością potencjalnych klientów mogliby chociaż bardziej się przyłożyć do wyciszenia komory. Jedynymi osobami, z którymi się spotykam, że ten dźwięk nie jest zły to osoby, który taki pojazd kupiły albo zaraz kupia. Wszyscy pozostali widzą w tym wadę tej jednostki. Coś w tym chyba jednak jest ;)
Ja poczekam aż to poprawią a może przy kolejnej wersji miło się zaskoczę i zrobią plug-in co by po bułki latać w zupełnej ciszy  <taniec> Zasięg 50km w zupełności by wystarczył ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl