Autor Wątek: Toyota Auris Hybrid 1,8 136KM (100kW) jakie LPG?  (Przeczytany 11117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tojmont1985

• Początkujący
Toyota Auris Hybrid 1,8 136KM (100kW) jakie LPG?
« dnia: 25 Września 2017, 13:14:32 »
Hej,
na początku witam Was wszystkich serdecznie, bo jestem tutaj pierwszy raz.
Prośba o podpowiedź, jaką instalację z własnego doświadczenia możecie mi polecić do Toyoty Auris Hybrid 1,8 136KM (100kW). Rocznie przejeżdżam około 50 tys.km.
Dzięki  :grin:

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Auris Hybrid 1,8 136KM (100kW) jakie LPG?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2017, 14:56:18 »
Czy to nie przerost formy nad treścią? No, chyba że lubisz remonty silnika, po wypaleniu gniazd zaworów.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2017, 16:03:26 »
Robikon, jeżeli nie możesz się powstrzymać to załóż odpowiedni wątek. Pytanie jest JAKĄ a nie CZY WARTO itp.... Nawet:

z własnego doświadczenia

Więc w temacie: AC STAG, QNEXT, wtryski Barracuda, zadbaj o porządnego instalatora - to podstawa i pełny wlew pod klapką. Jeżeli trójmiasto i okolice to polecam tam gdzie ja: VANOS http://montaz-instalacji-lpg-vanos.business.site/
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2017, 16:18:25 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2017, 17:10:49 »
Witaj.
Teraz nie ma większego znaczenia firma - wszystkie robią przyzwoite zestawy.
Ważny jest ogarnięty i najlepiej polecony montażysta.
Ja mam staga + barakudy i wszystko działa bardzo poprawnie.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2017, 20:24:53 »
Jest tutaj jeden wątek o uszkodzonym silniku zasilanym LPG, gdzie szykuje się grubszy remont. Warto zadać sobie pytanie, czy instalacja LPG we współczesnym samochodzie to naprawdę oszczędność? Raczej nie.
Dopłacasz kupę kasy do hybrydy, która i tak pali średnio prawie tyle co 1,4 d4d (według danych producenta) i jeszcze gaz chcesz władować  <zalamka> mózg dęba staje jak takie coś czytam.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2017, 20:27:54 wysłana przez Gawith »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2017, 20:59:34 »
Piszesz o tym wątku?

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,41631.0.html

Jeżeli tak to powtórzę:

Cytat: ziup1 w 14-09-2017, 11:04:01
rok produkcji 2008. gaz od 06.2016

Cytat: Gawith w 19-09-2017, 22:37:54
A podobno gaz ogranicza koszta eksploatacji i nie niszczy silników toyot.

Tak czytacie wątki....sam autor napisał:

- po wyłaczeniu i odcięciu instalacji gazowej, wypaleniu pozostałości gazu na benzynie i gazie identyczne zachowanie silnika,

Ten samochód jeździł 8 lat na Pb. Pewnie już w momencie zakładania instalacji była padaka. Dobrzy instalatorzy robią PRZYNAJMNIEJ analizę spalin PRZED montażem. Byłem świadkiem przy okazji przeglądu gwarancyjnego jak przyjechał pan i został odesłany z kwitkiem (np. do innego instalatora) bo stan auta nie gwarantował spokoju instalatorowi..... upraszczając oczywiście.

I dodam. Znasz historię serwisową tego auta? Myślę że nawet obecny właściciel miałby z tym problem... nawet nie podał przebiegu (z licznika- bo na realny nie liczę).

Warto zadać sobie pytanie, czy instalacja LPG we współczesnym samochodzie to naprawdę oszczędność?

Tak. Każdy liczy po swojemu.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2017, 21:16:28 wysłana przez fazibazi »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2017, 23:21:28 »
- po wyłaczeniu i odcięciu instalacji gazowej, wypaleniu pozostałości gazu na benzynie i gazie identyczne zachowanie silnika,

Ten samochód jeździł 8 lat na Pb. Pewnie już w momencie zakładania instalacji była padaka.
Jak się silnik zużył na LPG to dlaczego miałby dobrze chodzić na PB? Cudowne zregenerowanie?
Padaka pewnie (nie) była. Ale to już można gdybać gdy się nie ma twardych dowodów.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2017, 00:23:08 »
Jest tutaj jeden wątek o uszkodzonym silniku zasilanym LPG, gdzie szykuje się grubszy remont. Warto zadać sobie pytanie, czy instalacja LPG we współczesnym samochodzie to naprawdę oszczędność? Raczej nie.
Dopłacasz kupę kasy do hybrydy, która i tak pali średnio prawie tyle co 1,4 d4d (według danych producenta) i jeszcze gaz chcesz władować  <zalamka> mózg dęba staje jak takie coś czytam.

Jednostka spalinowa w hybrydzie to niewysilony wolnossący dobrze znany VVTi w dodatku pracujący w niemal laboratoryjnych warunkach.  Przy zakładanych przebiegach hybryda względem benzyny oszczędza rocznie ponad 5000 zł a gaz zrobi drugie tyle.  Jeżeli jeszcze chodzi o głównie miejskie przebiegi to już w ogóle nie ma się co zastanawiać.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2017, 03:01:21 »
Jednostka spalinowa w hybrydzie to niewysilony wolnossący dobrze znany VVTi w dodatku pracujący w niemal laboratoryjnych warunkach.
Oj nie. Silnik nie jest zwykłym VVTi bo pracuje w cyklu Atkinsona. I nie w laboratoryjnych warunkach - silnik jest wiecznie niedogrzany, szczególnie w mieście. To nie są idealne warunki pracy dla instalacji LPG.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2017, 07:08:40 »
Jednostka spalinowa w hybrydzie to niewysilony wolnossący dobrze znany VVTi w dodatku pracujący w niemal laboratoryjnych warunkach.
Oj nie. Silnik nie jest zwykłym VVTi bo pracuje w cyklu Atkinsona. I nie w laboratoryjnych warunkach - silnik jest wiecznie niedogrzany, szczególnie w mieście. To nie są idealne warunki pracy dla instalacji LPG.
http://gazeo.pl/samochody/testy/Toyota-Auris-Hybrid-LPG-hybrydowa-hybryda,test,9373.html
Fachowcy jakoś nie widzą problemu...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2017, 08:08:03 »
Gawith, kończąc offtop bo jak mądrze napisałeś:

Ale to już można gdybać gdy się nie ma twardych dowodów.

Więc nie ma o co kopi kruszyć  :good: wiemy na temat tego auta tyle samo - nic.

Potwierdzam, silnik w hybrydzie w jedynie w cyklu miejskim, w temp.otoczenia poniżej 0 jest na "wiecznym niedogrzaniu" tym bardziej jak chcemy mieć w kabinie ciepło. Ale to już chyba taka ogólna charakterystyka hybrydy Toyoty, dlatego producent zaleca 0w20...

tojmont1985 poszukaj w dziale priusa tematów o LPG - to jest praktycznie identyczny układ HSD 1.8 co w mojej i twojej wersji Aurisa jak w Priusie IIIgen.np.:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37691.0.html

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,36542.msg538155.html#msg538155

i przede wszystkim TU:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,32381.0.html

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Września 2017, 18:49:18 »
Fachowcy jakoś nie widzą problemu...
No, jak "fahowcy" nie widzą problemu, to rzeczywiście argument nie do odparcia.  <zalamka>
wiemy na temat tego auta tyle samo - nic.
Z informacji zamieszczonych przez autora w wątku, wiemy znacznie więcej niż wyczytałeś, lub chcesz przyznać.  :good:
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2017, 18:51:17 wysłana przez robikon »

Offline piorkoland

• Początkujący
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Września 2017, 19:13:42 »
znalazłem ciekawy filmik odnośnie instalacji gazowej w hybrydzie i zastosowaniu instalacji landirenzo link poniżej

https://www.youtube.com/watch?v=xPAeRkm5qdU

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Września 2017, 20:59:01 »
Taki profesjonalizm że pokazują starą toyotę a mówią że jest to model z 2016 roku :D nie wspominając o tym co podaje producent a co Oni. Już jak dla mnie zniechęcające.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2017, 23:32:31 »
wyczytałeś, lub chcesz przyznać

No ok wiemy więcej niż nic, że ma z nim dziwne problemy itp. cały elaborat wypunktowany ale.....nie znamy jego historii serwisowej, dzwonów, czy ktoś pod nim ogniska nie rozpalał itp. Wiemy tyle ile autor wątku wie i chce nam powiedzieć. Nie wykluczam że może być to wina TYLKO LPG ale dla mnie to mało prawdopodobne. Może LPG przyśpieszył jakiś proces, który już zaczął się przy np 120tyś ty tego nie wiesz, ja a autor nie napisał kiedy auto kupił tylko od kiedy jest w nim LPG itp.itd. Poza tym zauważ, że napisał "jestem pośrednio posiadaczem" ..... Reasumując nie wiemy nic. Rozumiem w nowym aucie, takie objawy itp. Było by to bardziej prawdopodobne. Osobiście miałem 4 samochody z LPG (Obecny jest 5) i z już założoną instalacją kupiłem tylko pierwszy.....i się nauczyłem. Następne były używane ale pewne silniki bez problemów na Pb (rdzę pomijam bo były to same japończyki, tylko ten pierwszy FORD  <zalamka> Taunus z resztą - zabytek, przebieg nieznany, jak go sprzedawałem to palił olej jak dwusuw, skład mieszanki ustawiany na.....c(wstaw z lub h)uja). A jak chce się mieć ubogą mieszankę i inne pseudo-oszczędności to się głowice sypią. Ja swojego auta nie planuję wstawiać do muzeum ale jeździć nim jak najdłużej, to co mi zostało z obecnego przebiegu na LPG (70tyś) przeznaczę na: dobry olej, nowe opony w przyszłym sezonie, nowy rower inne hobby, wino i trochę dam żonie żeby nie marudziła  :cool:  Drugiego auta za to nie kupię ale jakby padła głowica od LPG (czego oczywiście nie zakładam i się nie spodziewam) to zrezygnuję z roweru (będę jeździł na starym aż padnie). Nie omieszkam o tym wszystkim powiadomić na forum. W sumie odkąd mam Toyote to całą jej historie można sobie prześledzić w moich postach. Aż sam się sobie dziwie, że mam czas na takie uzewnętrznanie  :o :laugh:

Popełniłem nawet taki mały poemat:  :-P

Z LPG oszczędzaj przy dystrybutorze,
a nie na znanym, dobrym instalatorze.

starą toyotę a mówią że jest to model z 2016 roku

Reklama dźwignią handlu  :shock:

« Ostatnia zmiana: 27 Września 2017, 23:55:40 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl