Autor Wątek: Co Kraj to obyczaj (różne wersje wyposażenia)  (Przeczytany 1763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mpilch

• Toyot Leżący
  • *
Co Kraj to obyczaj (różne wersje wyposażenia)
« dnia: 27 Września 2017, 10:24:52 »
Witam serdecznie,
Wracam po wielu latach na forum gdzie jeszcze się udzielałem jako właściciel Yariski.

Teraz przyszedł czas na wymianę po 10 latach mojego Aurisa. Tak się poskładało, że teraz mieszkam we Francji i chciałem się podzieli obserwacjami dotyczącymi wersji wyposażenia w różnych krajach europejskich.

Mianowicie chciałem kupić Auris TS HSD, we Francji top  wersja ma nazwę Collection. Jakie zdziwienie kiedy wsiadam i patrze, że brak:
1. Podgrzewanych siedzeń - choć zaślepki są na konsoli
2. Klima automatyczna ale nie dwustrefowa
3. Z bajerów brakuje systemu automatycznego parkowania.

Podkreślam wersja TOP i nie można wspomnianych opcji nawet dokupić.
Rozmowa ze sprzedawcami nie wyjaśniła wiele, ale wiedzą, że nie jestem pierwszym klientem, który się pyta co się stało z tak dobrze wyposażonymi wersjami ? Powiedzieli, że do czerwca tego roku jeszcze były wersje, które miały te bajery ale się skończyły i nowe już są w innej konfiguracji. Podejrzewają, że we FR spadła sprzedaż PRIUSA, który ma to wszystko ale jeżeli Auris jest o 3/4 tyś EUR tańszy to ludzie woleli kupować Aurisa.

Patrzę na cenniki w PL i wersje wyposażenia, a tam Wszytko o czym wspomniałem jest. Cena też niższa.

Powstaje więc pytanie do forumowiczów.
Czy ktoś bawił się w kupno auta w PL i potem je sprowadzał do innego kraju np DE lub FR ?
Czy ktoś orientuje się jak to wygląda z punktu widzenia formalnego. Bo z tego co wiem, to we Francji by nie płacić podwójnego VATu auto musi być zarejestrowane powyżej 6mcy na właściciela lub ma przejechane więcej niż x km.

Ale może, ktoś na forum ma wiedzę, czy to się da i czy warto brać pod uwagę zakup w PL.

Pozdrawiam

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
Odp: Co Kraj to obyczaj (różne wersje wyposażenia)
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Września 2017, 20:59:58 »
watpie zebys sie dowiedzial tego na tym forum, lepiej sprawdz F fora czy ktos cos takiego robil w przeszlosci

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2017, 23:02:58 »
Co do wyposażenia to szkoda polemizować bo raczej nie kraj a co seria to obyczaj. W jednym roku można kupić w jednym kraju ten sam samochód po lifcie który nie dość że tak samo się nazywa, tyle samo kosztuje, posiada tą samą wersję wyposażenia a jednak posiada inne bajery. Toż to szok :D

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2017, 15:27:16 »
Chcesz auto z Polski, i masz meldunek we Francji jak rozumiem, to temat jest banalnie prosty. Zglaszasz chęć zakupu w salonie bez podatku Vat, wypełniasz stosowne papierki, potem u siebie na podstawie faktury pro-forma opłacasz Vat u Siebie we Francji, rejestrujesz, pobierasz tablice i jedziesz po auto. Drugi wariant: kupujesz bez Vatu, ładujesz na lawetę, płacisz u siebie podatek Vat i rejestrujesz. Jesteśmy w EU i nie ma żadnego problemu. Ja załaciłem w Niemczech podatek importowy za Fiata Punto z Włoch do Niemiec okolo 79 Euro plus koszty rejestracji( tablice rej, plakietka Euro ) . Vat zaplacilem na miejscu bo nie chcialo mi się wypełniać stosu papierów celnych, ale kwota była śmieszna.
Ważne, aby salon przekazał Ci wszystkie papiery, odpis homologacyjny z nr Vin ( znak wodny ma być, żadne ksero ), dokument Euro certyfikat, faktura i inne. Podjedź do urzędu u Siebie i poproś o wykaz obowiazujących wymagań odnośnie prywatnego importu nowego pojazdu.

Zacznij od swojego powiatu, potem wymagaj od sprzedawcy tych papierków i nie słuchaj tekstów, bo My dajemy to czy tamto, lub nie da się. Nie da się to jedź do innego. Papiery w całej Unii są identyczne, więc będziesz wiedział co żądać. Powodzenia i ... ja bym się zastanowił nad zakupem tego modelu, ake to są Twoje pieniążki, a Moja jedynie subiektywnie ocena. Pozdrawiam.

Poszperaj na stronach skandynawskich, tam są właściwie wyposażone te autka ( nie będę drażnił co pi niektórych ) i lepiej zabezpieczony przed zimą. Polecam Estonię, tam Ci zalatwią odbiór z lotniska, hotel. Napisz do Toyota Esti i Cię naprowadzą do kogo się masz zwrócić, warunek wiadomo - Gotówka(Przelew, od 10.000 Euro), żaden Kredycik.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2017, 16:04:47 wysłana przez frajer »

Offline mpilch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2017, 16:51:22 »
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Finalnie jednak zostaje we FR gdzie za już rozsądne pieniądze można nabyć demo cary.
@frajer.
Wiem i znam może nie wszystkie ale większość wad tego auta. Nie spodziewam się super czegoś więcej niż u innych marek w tej klasie. Wybór jest też pragmatyczny ze względu na bagażnik oraz mechaników do których mam zaufanie.

Zobaczymy przez to, że auto kupuje ze spora zniżką nawet jeżeli za 3 lata będę się pozbywał nie będzie mnie to aż tak bolało.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl