Autor Wątek: odboje sprężyn prusak2  (Przeczytany 16233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: odboje sprężyn prusak2
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Stycznia 2020, 09:59:59 »
Nie zdziw sie jak ci sprezyna peknie zaraz przy gumie.

Dlatego mimo, że to rozważałem, to kupiłem jednak wzmocnione sprężyny Lesjoforsa.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Stycznia 2020, 16:34:12 »
Stosowałem gumy- mało skuteczne. Dużo lepsza opcja to wymiana sprężyn na auris kombi po 2010, 2,5 cm wyżej
możesz dać namiar na te sprężyny .Znam przypadki że prius po zamontowaniu nowych dedykowanych lejsfrojsów podniósł się własnie o 2 cm,jednak po pół roku z butlą znowu gleba .Nie mogę znaleść sprężyn o których piszesz żeby sprawdzić grubość i średnice zwoju .Auris 2 ma osobno sprężyny i amortyzatory ??.Rozważam na wiosnę unieść tyłek mojej tojce .
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2020, 16:57:27 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline paionk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2020, 19:40:57 »
Wyszukałem w necie, ktoś sprzedawał z rozbiórki, wygląda normalnie, nic się nie przesuwa i nie hałasuje. Butla lpg, benzyna w baku do pełna, komplet na pokładzie plus bagaż i nie obciera na spowalniaczach w mieście. Ciut wyżej tył niż przód, prawie niezauważalnie.

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Sierpnia 2020, 22:00:56 »
Cześć i czołem,

Ostatnio byłem na badaniu technicznym, pojechałem do SKP Toyota Katowice (polecam, bo przynajmniej można z diagnostą pogadać o aucie, sporo się dowiedziałem).  :good:
Niestety ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że mam pękniętą lewą tylną sprężynę. :|
Już miałem kupić na Allegro coś z KYB lub Sachsa, ale stwierdziłem, że warto tu zajrzeć przed zakupem.

Więc pytanie: piszecie tutaj o wzmacnianych sprężynach, macie jakieś namiary na takie sprężyny? Bo dla mnie na hasło "sprężyny wzmacniane Prius" nie ma wyników wyszukiwania. Mój Prius 2 gen jest zagazowany, co jest istotne w tym przypadku.

Offline Nitram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Sierpnia 2020, 15:33:21 »
Te od Aurisa TS pasują na pewno?

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Października 2020, 15:50:11 »
Wracam do tematu, bo w sumie żadnego sensownego rozwiązania nie udało mi się znaleźć (na Priuschacie jest jedynie temat o "zrobieniu z Priusa terenówki", ale nie do tego zmierzamy -> https://priuschat.com/threads/heavy-springs-and-lift-upgrade.211727/ ).

Może ktoś potwierdzić, czy do tego modelu (Prius 2) pasują jakieś sprężyny z innego auta, które nie podniosły by za bardzo tyłu, ale pozwoliły na normalną jazdę z pełnym zbiornikiem paliwa i z kompletem pasażerów ??

Te od Aurisa TS pasują na pewno?

Chciałem już spróbować zrobić taki "eksperyment" jak wspomniany powyżej, ale widzę, że sprężyny z Priusa 2, różnią się znacznie od tych z Aurisa TS Hybrid. Porównanie wymiarów, na podstawie modeli sprężyn:
Prius: https://archiwum.allegro.pl/oferta/sprezyna-zaw-toyota-t-prius-liftback-i7746178284.html
    Długość [mm]: 328
    średnica drutu [mm]: 11
    średnica zewnętrzna [mm]: 108,4

Auris TS Hybrid: https://www.autoczescionline24.pl/kilen-13851282.html
Niestety wyszukując po numerze fabrycznym, nie potrafię nigdzie trafić na dostępne modele (wygląda na to, że można dostać jedynie sprężyny do Hatchbacka). Być może popełniam błąd w rozumowaniu, bo myślę, że wspomniany "Auris TS" to kombi, ale może ktoś mnie oświeci, że chodzi o coś innego.

Tak czy inaczej, sprężyny te (na oko) wyglądają inaczej.
Prius: vs. Auris:

Chciałbym wiedzieć, czy ktoś rozwiązał problem słabych sprężyn w tym modelu? Wspomniane wcześniej dystanse, mogą powodować, że sprężyna będzie pracowała w dużo mniejszym zakresie i szybciej pęknie (prawdopodobnie blisko dystansu). Dlatego wolałbym stosować coś pewniejszego (czyt. mocniejsze sprężyny).

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Października 2020, 10:50:38 »
Wracam do tematu, bo w sumie żadnego sensownego rozwiązania nie udało mi się znaleźć
Witam też badałem ten temat wg mnie sensownym rozwiązaniem są takie komplety podkładek zwiększjących prześwit Rosjanie robią je z różnych materiałów ja wybrał bym aluminiowy w kolorze czarnym .Na ich stronach są instrukcje montażu itd .Problemem jest dostępność u nas albo aliexpress ,ebay (chyba  że źle szukałem).Już kiedyś pytałem czy ktoś ma doświadczenie żeby ściągnąć to od Ruskich  chętnie bym się dołączył na komlpecik .Są tanie jak barszcz ,rózne wysokości ,na przód tył .Szkoda że żadna nasza firma tego nie ogarnia .Ja celował bym w 20mm na tył .
http://prontoauto.ru/podbor-po-avto.html?categorys%5B%5D=1&marks%5B%5D=1&models%5B%5D=156&years%5B%5D=158[imghttp://
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2020, 10:53:52 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Października 2020, 08:57:24 »
Wracam do tematu, bo w sumie żadnego sensownego rozwiązania nie udało mi się znaleźć
Witam też badałem ten temat wg mnie sensownym rozwiązaniem są takie komplety podkładek zwiększjących prześwit Rosjanie robią je z różnych materiałów ja wybrał bym aluminiowy w kolorze czarnym .Na ich stronach są instrukcje montażu itd .Problemem jest dostępność u nas albo aliexpress ,ebay (chyba  że źle szukałem).Już kiedyś pytałem czy ktoś ma doświadczenie żeby ściągnąć to od Ruskich  chętnie bym się dołączył na komlpecik .Są tanie jak barszcz ,rózne wysokości ,na przód tył .Szkoda że żadna nasza firma tego nie ogarnia .Ja celował bym w 20mm na tył .
http://prontoauto.ru/podbor-po-avto.html?categorys%5B%5D=1&marks%5B%5D=1&models%5B%5D=156&years%5B%5D=158[imghttp://

Ściągałem ostatnio prostownik Kulon z Rosji, paczkę dostałem po ok.3 tygodniach, mimo sporych gabarytów nie trafiła na cło, koszt wysyłki to o ile dobrze pamiętam około 60 zł (drogo), jakbyś potrzebował pomocy w zakupie tych podkładek daj znaka, może dałoby się to wysłać do PL. pzdr.
Prius 2

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Października 2020, 13:05:22 »
zakupie tych podkładek daj znaka, może dałoby się to wysłać do PL
Dalu dzięki poszło na pw.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Listopada 2020, 17:59:52 »
Opcja ciekawa, ale widzę tutaj taki problem, że zmienia się geometria zawieszenia.  :o
Ciekaw jestem jak to wpłynie na prowadzenie pojazdu (bo z tego co się orientuję, to w Priusie nie ma fabrycznej możliwości regulowania geometrii z tyłu - a na pewno nie zbieżności).
Sprawdzał to ktoś u siebie?   :roll:

Tak po prawdzie to sobie myślę - kurde, tyle Priusów jeździ po Polsce, bardzo dużo na taksówkach, zagazowane - nikt nie znalazł na to jakiegoś sprawdzonego/pewnego rozwiązania? :wallbash:

Offline JJP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Listopada 2020, 21:46:54 »
Podkładka z poliuretanu.
Ja zastosowałem w P3.
Do P2 też można dorobić.
W okolicy wawy jest mechanik który je montuje podnosząc tył.
Zastosowałem podkładkę 25mm. Plus wymiana amorów.
Jest idealnie. Pełna butla, dojazdówka i pasażerowie nie robią wrażenia.
Polecam.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Listopada 2020, 22:03:36 »
To jest post techniczny. Nie wiem czy ktoś z was uzywa na Androidzie Tapatalka do otrzymywania informacji z tego forum. Ale moj Tapatalk zapętlił się właśnie na tym poście. Dlatego też pisze w tym wątku, bo byc moze nowy wpis rozwiąże te sytuację.

P.S.
Oczywiście reinstalowałem apkę i logowałem się ponownie do niej ale to nic nie pomogło.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Listopada 2020, 09:04:32 »
Podkładka z poliuretanu.
Ja zastosowałem w P3.
Do P2 też można dorobić.
Do P3 można kupić gotowce jest sporo tego.P3 ma inną konstrukcje zawieszenia i do P2 nie podejdą te same podkładki.Idąc tym tropem trzeba by było kupić maty z poliuretanu np 20 mm twarde 80 sh czy 90 sh ?I dociąć samodzielnie ale czy to jest taniej niż od ruskich no i czym to ciąć ,bo kształt musi byc jak tych czarnych na zdjęciu.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2020, 09:09:13 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline JJP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2020, 09:10:22 »
Można prościej. W PL też są producenci. Zdobyć wymiar. Samemu zmierzyć. Zadzwonić i zagadać. Pewnie się uda dociąć. Do P3 pasują od RAV 4 np z 2010r.
Więc szukać i dzwonić.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline Mariusz1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Lutego 2021, 06:49:16 »
I pytanie czy ktoś już do p2 coś dorobił wymyślił na podwyższenie tyłu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl