Autor Wątek: odboje sprężyn prusak2  (Przeczytany 16232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adasmos961

• Toyot Leżący
  • *
Odp: odboje sprężyn prusak2
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Lutego 2021, 10:40:27 »
a może tak   ,jak w usa to robią  ale kosztuje około 450 $z przesyłka  i moze cło
https://www.youtube.com/watch?v=Gtug3uoUK3c

Offline adasmos961

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Lutego 2021, 10:41:28 »

Offline Mariusz1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Lutego 2021, 14:05:11 »
Fajna sprawa szkoda ze nie dostępne w Pl

Offline adasmos961

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Lutego 2021, 15:24:43 »
wysyłaja tez do Polski pytałem  ,ale jak sie ociepli zrobie to samodzielnie   ,złoze zamówienie  wycinarka  laserowa  ,
troche spawania  .Jak zrobie na tył, to sie pochwale.

https://priusoffroad.com/shop

Offline spider

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: P2HSDliftIconic
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Marca 2024, 19:07:51 »
znalazłem te podkładki w rozsądnej cenie z darmową przesyłką tutaj:
https://sekcustoms.com/lift-kits/286-1638-Suspension-Lift-Kit-Toyota-Prius-XW20#/3-lift-rear/11-color-black/51-hight-20_mm

Ktoś testował jakie podkładki?
Rozumiem że rozwiązuje to problem niskiego zawieszenia, ale raczej na problem pękających sprężyn nie pomoże...

Czy nie lepiej wstawić sprężyny od Corolli (trochę dłuższe i grubsze) lub nawet od Verso (te są grubsze bo sporo wyższa ładowność) ?
Ktoś takie rozwiązanie sprawdził u siebie?

Offline spider

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: P2HSDliftIconic
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lipca 2024, 12:59:18 »
zapakowałem sprężyny od corolli kombi. wysokość prius jest teraz taka jak wcześniej prawidłowo była. jest może minimalnie sztywniejszy tył. dla mnie póki co jest OK.
spręży w zamiennikach nie różnią się grubością, mimo że w opisach tak jest - sprawdziłem. różnią się szerokością minimalnie i liczbą zwoi przez co długość drutu jest różna.
verso były przy porównaniu przed zamontowaniem najsztywniejsze (teoretycznie to auto ma najwyższą ładowność),
jednak wiadomo że inaczej to może być na aucie. ja się zdecydowałem na pośrednie od kombi (żeby zachować komfort, a ładowność jest tylko kilkadziesiąt kilo większa od priusa).

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Sierpnia 2025, 08:26:53 »
Witam. Ponowię temat podwyższenia tyłu w P2 - nie jeżdżę na taxi, ale z tyłu jest butla gazowa i jak siądzie pasażer to na spowalniaczach trzeba bardzo uważać (dwa lata temu wymieniałem amorki i sprężyny na dedykowane do P2).

Jaki numer sprężyn od innej Toyoty będzie pasował żeby trochę usztywnić tył i podnieść ?

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Sierpnia 2025, 13:55:06 »
Witam.Jezdze Aurisem na taxi 4 rok.Na samym poczatku zainstalowałem takie sprezyny i jestem mega zadowolony.Sprezyny idealnie usztywniają tył i nie siada tył kiedy jade z kompletem na pokladzie.Samochod posiada instalacje gazową i butla tez swoje wazy.W tym momencie zadne chopki krawezniki mi nie straszne nic nie obciera.https://www.strefakierowcy.pl/58710,sprezyny-wzmacniajace-zawieszenie-westfalia-toyota-auris-touring-sports-kombi-07-2013-12-2018.html

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Października 2025, 13:58:26 »
zapakowałem sprężyny od corolli kombi. wysokość prius jest teraz taka jak wcześniej prawidłowo była. jest może minimalnie sztywniejszy tył. dla mnie póki co jest OK.
spręży w zamiennikach nie różnią się grubością, mimo że w opisach tak jest - sprawdziłem. różnią się szerokością minimalnie i liczbą zwoi przez co długość drutu jest różna.
verso były przy porównaniu przed zamontowaniem najsztywniejsze (teoretycznie to auto ma najwyższą ładowność),
jednak wiadomo że inaczej to może być na aucie. ja się zdecydowałem na pośrednie od kombi (żeby zachować komfort, a ładowność jest tylko kilkadziesiąt kilo większa od priusa).
Możesz napisać numer katalogowy tych sprężyn?
Ja u siebie zamontowałem sprężyny z Corolli Verso, oznaczenie SACHS  994 15. Jeżdżę na tym już około 3 lat, jakieś 40kkm. Mogę napisać kilka uwag:
1. Tył auta bardzo wysoko. Szczerze mówiąc auto wygląda trochę pokracznie, ale przeglądy przechodzi i zadanie spełnia - tył nie siada przy obciążeniu. Wiozłem chyba 350kg w bagażniku (przy okazji remontu) i nawet koło nie doszło do poziomu nadkola.
2. Twardość tyłu jest znacznie większa. Na początku mi to przeszkadzało, ale da się przyzwyczaić. Na pewno teraz szukałbym czegoś mniej sztywnego.
3. Nie jest to taki montaż plug&play jak to niektórzy na forum Toyoty (na FB) myślą. W dużym skrócie - górny zwój kończy się nieco w innym miejscu niż dolny (w porównaniu do oryginału).
4. Na plus jest to, że wytrzymały już dłużej niż zamienniki (też Sachs) pod numer katalogowy oryginału.

Na czas kiedy montowałem, nie miałem lepszej alternatywy- jeśli macie sprawdzony numer katalogowy z Corolli, który PASUJE BEZ RZEŹBIENIA to proszę napisać.

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Marca 2026, 18:33:14 »
Zamontowałem sprężyny RG6541 KYB - auto stoi wysoko, montaż bez większych problemów ale na spowalniaczach jakby brakowało już ruchu amora - strasznie twardo - trzeba trochę poczekać żeby delikatnie tył osiadł albo czymś dociążyć. Wcześniejsze sprężyny z zamiennika pod oryginał wytrzymały ok. roku i auto siadło tak że szurało praktycznie tyłkiem, a w większości jazda bez pasażerów :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl