zapakowałem sprężyny od corolli kombi. wysokość prius jest teraz taka jak wcześniej prawidłowo była. jest może minimalnie sztywniejszy tył. dla mnie póki co jest OK.
spręży w zamiennikach nie różnią się grubością, mimo że w opisach tak jest - sprawdziłem. różnią się szerokością minimalnie i liczbą zwoi przez co długość drutu jest różna.
verso były przy porównaniu przed zamontowaniem najsztywniejsze (teoretycznie to auto ma najwyższą ładowność),
jednak wiadomo że inaczej to może być na aucie. ja się zdecydowałem na pośrednie od kombi (żeby zachować komfort, a ładowność jest tylko kilkadziesiąt kilo większa od priusa).
Możesz napisać numer katalogowy tych sprężyn?
Ja u siebie zamontowałem sprężyny z Corolli Verso, oznaczenie SACHS 994 15. Jeżdżę na tym już około 3 lat, jakieś 40kkm. Mogę napisać kilka uwag:
1. Tył auta bardzo wysoko. Szczerze mówiąc auto wygląda trochę pokracznie, ale przeglądy przechodzi i zadanie spełnia - tył nie siada przy obciążeniu. Wiozłem chyba 350kg w bagażniku (przy okazji remontu) i nawet koło nie doszło do poziomu nadkola.
2. Twardość tyłu jest znacznie większa. Na początku mi to przeszkadzało, ale da się przyzwyczaić. Na pewno teraz szukałbym czegoś mniej sztywnego.
3. Nie jest to taki montaż plug&play jak to niektórzy na forum Toyoty (na FB) myślą. W dużym skrócie - górny zwój kończy się nieco w innym miejscu niż dolny (w porównaniu do oryginału).
4. Na plus jest to, że wytrzymały już dłużej niż zamienniki (też Sachs) pod numer katalogowy oryginału.
Na czas kiedy montowałem, nie miałem lepszej alternatywy- jeśli macie sprawdzony numer katalogowy z Corolli, który PASUJE BEZ RZEŹBIENIA to proszę napisać.