Witamy na forum.
Ravka 2 to jak mniemam 00-05 ?
Przede wszystkim przejedź się tym zanim kupisz, bo moim zdaniem na auto rodzinne to nie ma zapędów. Na auto dla żony już prędzej.
Dawniej ludzie i końmi jeździli, i wozem drabiniastym, i Maluchem z "niewiadówką" do Turcji czy Grecji, i sprzęgło wozili w bagażniku...

Do meritum jednak:
- auto ma bardzo krótki rozstaw osi i jest dość wysokie jak na swoją szerokość: trzęsie zarówno na nierównościach wzdłużnych jak i poprzecznych - ja po 50km mam chorobę morską i muszę wysiąść nawet jako kierowca
- 1CD to nie jest zły silnik (choćby na tle 1/2AD, czy tego, co się obecnie produkuje), ale ma swoje kaprysy i trzeba być na nie przygotowanym. Na pewno przyjemniej się tym jeździ niż dwulitrową benzyną, która jest urządzeniem do przetwarzania chorych ilości paliwa w ciepło i hałas
- bagażnik nie jest zły, zwłaszcza jak na długość tego auta i to, że auto jednak posiada maskę. Dodatkowo masz możliwość przesunięcia tylnych siedzeń.
- jest głośno: 71-72dB przy 120km/h, w tym aucie praktycznie nie występują wygłuszenia - nie wiem jak będą to znosić małe dzieci
Nie wiem jaki masz budżet, ale w porównywalnych cenach możesz kupić benzynową Previę, która bije Ravkę pod każdym względem, przynajmniej dopóki nie trzeba ruszyć pod górę po śniegu