Autor Wątek: P0300, P0301 wypadają zapłony na rozgrzanym silniku  (Przeczytany 15531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Luk3

• Toyot Leżący
  • *
P0300, P0301 wypadają zapłony na rozgrzanym silniku
« dnia: 08 Października 2017, 05:41:30 »
Cześć,

Przedwczoraj zauważyłem szarpanie silnika, spadek mocy, trzęsienie budą (jakby pracował na 3 cylindrach). Problem występuje po rozgrzaniu silnika w losowych momentach, wydaje mi się że deszczowa pogoda i mokra nawierzchnia mają w tym swój udział... Zaświecił się check (migał i został), wywaliło P0301 i dodatkowo P0300 w niepotwierdzonych błędach. Świece wymienione 2,5 roku temu na NGK. Podmieniłem cewki 1 z 4, problem występuje nadal na 1 cylindrze. Ostatnie tankowanie było do pełna, zrobione 500 km. Zawsze na tej samej stacji. Po podpięciu ELM, MAF przy pedale gazu w podłodze pokazuje ~68 g/s. Przepływomierz czysty. Przepustnica nie ruszana. Problemów z niskimi obrotami nie ma. Filtr powietrza nowy (Knecht). Jak problem nie występuje to auto jest żwawe, chętnie się rozpędza.

Jakby wraz z tymi błędami występował któryś mówiący o zbyt bogatej/ubogiej mieszance podejrzewałbym sondę. Jako, że objawia się to na rozgrzanym silniku to czy przyczyną mogą być niewłaściwe luzy zaworowe? Prawdopodobny jest przedmuch na uszczelce kolektora dolotowego?

Jest sens zamienić wtryskiwacze miejscami? Czy wtedy trzeba wymienić ich uszczelki?

Silnik 1.3 2NZ-FE

Offline Bambuq

• Prawie Toyot
Odp: P0300, P0301 wypadają zapłony na rozgrzanym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2017, 08:43:16 »
Witam.
Miałem podobny problem ze swoją Yariską. Uszkodzony był wtryskiwacz na 1 cylindrze, po wymianie wszystko jest ok. Drugi używany wtryskiwacz kupiłem na Allegro za 50 zł. Uszczelki przełożyłem ze starego i wszystko działa jak należy.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2017, 08:58:22 »
Przed podmiana wstryskiwacza, zamienil bym jeszcze miejscami swiece. To jest latwe do zrobienia. No i oczywiscie zobaczylbym jak ta swieca z pierwszego cylindra wyglada w stosunku do innych.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Luk3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2017, 14:19:25 »
Dzięki.

Świecę też przełożyłem. Wszystkie wyglądają podobnie. Dużo roboty z przełożeniem wtrysku? Jeżeli to wtrysk to zamiana miejscami powinna zmienić kod błędu z P0301 na P0304 powiedzmy. Obawiam się kupna w ciemno używanego, wolałbym najpierw się upewnić. Zwłaszcza, że wydaje mi się, że uszczelka kolektora dolotowego przepuszcza. Na około sporo nalotu z oleju... ale wtedy zaciągałby lewe powietrze i krzyczałby o niewłaściwej mieszance - tak sądzę.

Offline Bambuq

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2017, 17:51:24 »
Zamiast przekładać wtryski miejscami lepiej sprawdzić inaczej. Ja zrobiłem tak, że jak auto zaczeło pracować na trzech cylindrach to zdjąłem wtyczkę z 1 wtrysku. Samochód dalej chodził tak samo (brak reakcji). Potem założyłem wtyczkę na 1 i zdjąłem z 2 wtrysku. Od razu widać było pogorszenie pracy a czasem nawet gasł. W ten sposób upewniłem się, że problem jest z wtryskiem na 1 cylindrze. Co do wymiany to jest trochę pracy. Trzeba odpiąć wszystkie wtyczki przewodów elektrycznych żeby zrobić sobie dostęp do listwy wtryskowej. Dobrze też wyjąć obudowę filtra powietrza bo po jej stronie jest śrubka trzymająca przewód zasilania paliwa. W książce piszą że trzeba zdjąć pokrywę zaworów ale mnie udało się wymienić wtrysk bez zdejmowania.

Offline Luk3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2017, 21:58:42 »
Super sposób, dzięki! Jak na złość auto nie chce źle chodzić na postoju...

Rozumiem, że może być tłusty nalot, ale to co jest u mnie wydaje mi się, że to już za dużo. Aczkolwiek oleju nie ubywa.

Offline Luk3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2017, 19:45:10 »
Zabieram się za wymianę uszczelki kolektora ssącego. Orientuje się ktoś jaka jest kolejność dokręcania śrub? I jaka wartość momentu (10 Nm?)?

Offline Luk3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2017, 00:11:52 »
Ehh... wymiana uszczelki kolektora pomogła trochę, ale błąd nie znika. Pojawił się znowu P0301 ale za to bez P0300. Wziąłem się za podmianę wtryskiwaczy miejscami... Mam fontannę z oringów (przy listwie) wtryskiwaczy. Leci nawet z tego którego nie dotykałem. Czyżby były tak zmęczone, że ruszyłem listwę i szlag je trafił? Wtrysk wychodził i wchodził dość ciężko... Fakt, że piękne one nie są, luźne są na wtrysku. Jeden trochę zdeformowany. Gdzie je kupić? ASO tylko? W intercarsie na allegro nic nie widzę... Do diesli wszystko.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2017, 11:41:43 »
Wtrysk wychodził i wchodził dość ciężko

Wsadzałeś na tłusto czy na sucho ?

Offline Luk3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2017, 22:23:27 »
Tłusto, ale cieknął nawet ten niedotykany... Oringi wymienione. Jest sucho. Zauważyłem, że tłumiki drgań (na dole wtryskiwacza między wtryskiem, a głowicą, numer części 23291-41010), są lekko sparciałe - ta końcówka o cienkich ściankach lekko się kruszyła, grubościenna część ok. Przeglądając aukcje używanych wtrysków widzę, że większość ma podobnie... Jest sens to wymieniać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl