Autor Wątek: Czy warto zmienić III gen na V?  (Przeczytany 7579 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr-Camry

• Toyot Leżący
  • *
Czy warto zmienić III gen na V?
« dnia: 08 Października 2017, 15:34:15 »
Z racji że goszczę na tak zacnym forum, pośród tylu użytkowników różnych modeli i generacji, skorzystam z okazji i zapytam :)
Jestem posiadaczem III gen 2.2 manual, sedan w bardzo fajnym stanie praktycznie bez korozji, auto wg miernika lakieru w 95% oryginalna powłoka, co tłumaczyłoby kondycję blachy w 25 letnim aucie. Od zawsze lubiłem stare limuzyny, ale jakoś do japończyków mnie nigdy nie ciągnęło, jednak mój bliski kolega posiadał ten egzemplarz od paru lat i zdecydowałem się odkupić, nie ukrywam że również ze względu na stan - nie żałuję.
Z racji tego że lubię wybiegać w przyszłość, zastanawiam się czy V generacja jest dobrym pomysłem, by za 2-3 latka przesiąść się na ten model. IV gen nie wchodzi raczej w grę, bo to również wiekowe już auto a i z tego co tutaj wyczytałem blacha jest słabsza od starszego modelu.
Jak więc piątka wypada pod kątem komfortu, awaryjności, cen, dostępności części, czy fakt że jest to model młodszy o dekadę, ma przełożenie na dostępność części? Czy jest to nadal dobre jakościowe auto? Mile widziane opinie osób które jeździły i III i V. Urody nie komentuję, bo różne są gusta - akceptuję :)

Pozdrawiam serdecznie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Czy warto zmienić III gen na V?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2017, 16:02:17 »
Jakościowo (mechanicznie) Vgen to ostatnia Camry zrobiona wg starej szkoły. IVgen zapomnij, to jest porażka na całej linii.

Vgen blacharsko jest gorsza od IIIgen, ale jeśli dostaniesz auto w dobrym stanie i je dobrze zakonserwujesz, to o rdzę się nie martw.

Komfort: większy rozstaw osi (o 10cm), znacznie ciszej (odczuwalnie, bo w seryjnych, zadbanych autach sonometr pokazuje podobne wartości, ok 62-63dB(A) przy 90km/h i 69-70dB(A) przy 160km/h). Przy 130-140km/h da się jeszcze w miarę słuchać muzyki i dość komfortowo rozmawiać. Sporo (jak w każdym aucie) zależy od opon, ale Vgen ma dużo mniej szumów karoseryjnych ze względu na konstrukcję nadwozia.

Części są, przynajmniej na razie, acz podaż zamienników do Vgen jest taka sobie w porównaniu do IIIgen.

Awaryjność nie istnieje, przynajmniej dopóki auto jest regularnie i uczciwie serwisowane. Rośnie wprost proporcjonalnie do ilości drutu.

Urody również nie komentuję, de gustibus...  :grin:, ale za niektóre patenty (w sumie występujące we wszystkich autach na tej platformie) to bym rozstrzelał tego, kto to projektował.

Tu jest ostatnia różnica: IIIgen jest pomyślana pod serwis. Wszystko lekkie, łatwe i przyjemne, do wszystkiego jest dostęp, nie trzeba rozbierać połowy auta, żeby się dostać do jakiegoś podzespołu. W Vgen nie jest już tak różowo, ale są gorsze auta, więc nie ma co narzekać.

3VZ.pl

Offline Piotr-Camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2017, 19:55:58 »
Z tym serwisem to niestety czym młodsze auto tym gorzej, więc nie zdziwił mnie ten fakt:)
Czyli nie jest źle...A co powiesz o silniku 2.4, rozumiem że od początku do końca był ten sam VVTI, dobra konstrukcja? V6 nie wchodzi w grę.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2017, 20:05:14 »
A czemu v6 nie wchodzi w gre?

Offline Piotr-Camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2017, 20:32:10 »
Kwestie ekonomiczne nad którymi nie chce się rozwodzić, bo na każdym forum wygląda tak samo: ktoś pyta o zakup najmniejszego silnika np.1.6 zaraz kończy się że w sumie 1.8 ma więcej mocy i pali tyle samo, ale to bez sensu bo 2.0 pali 0.2l więcej, ale najlepiej to 2.5 V6 bo pali 0.5 więcej a jest szybkie i brzmi - z dyskusji oczywiście nic nie wynika, a nowy właściciel boi się wciskać pedał gazu bo auto znowu spali 17l w mieście, a i mechanik za głupstwo skasuje x2  :good:

Stąd decyzja że 2.4 manual i lpg, szybkie i 6 cylindrowe auta już miałem. No chyba że 2.4 to padaka :D
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2017, 20:33:51 wysłana przez Piotr-Camry »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2017, 15:48:17 »
2.4 też da radę, nie ma takiej przepaści jak między 2.2 a V6 w IIIgen, dopiero przy autostradowych prędkościach czuć wyraźną różnicę, bo V6 zamkniesz zegar, a 2.4 Ci się znudzi próbowanie.

Ja bym się jednak zastanowił, bo MZ jest rozsądniejszą konstrukcją niż ta przerośnięta czwórka, choćby dlatego, że ma jeszcze normalne popychacze z płytkami, więc do regulacji zaworów nie trzeba rozbierać rozrządu. Rozrząd na pasku też ma swoje zalety, kwestie poboczne jak brzmienie i kultura pracy pomijam. Skrzynie w obu są te same, można uznać, że dość udane. Manual w 2.4 jest taki sobie, tj. dobry póki piątka nie wyskoczy przez dekiel.

Spalanie jest porównywalne, chyba, że rzeczywiście robisz takie kilometry, że każdy litr na 100km generuje miesięcznie czterocyfrowe oszczędności.

Jeśli mechanik kasuje za samo to, że jest V6, to najwyższy czas poszukać innego. Inna sprawa, że przy fałce się po prostu trzeba orobić, czego większość użytkowników nie rozumie, bo przecież silnik to silnik...

3VZ.pl

Offline Piotr-Camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2017, 17:18:03 »
No dobrze, a czy dostanę V6 z manualem? Czy tylko ASB, bo interesuje mnie właśnie manual :) Niestety o ile na allegro czy olx nie brakuje sztuk z manualem w 2.4, to fałek już nie widać, chyba że to białe kruki.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2017, 19:45:12 »
Nie dostaniesz, ale można zrobić, to nie jest jakieś wielkie wyzwanie ;)
3VZ.pl

Offline Piotr-Camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2017, 20:13:24 »
Rozumiem, pomyślimy :D Więc wnioskuję, że 2,4 jest dobrym silnikiem, ale potrafi być czasami bardziej upierdliwy w serwisie.
Dziękuję Panowie za opinie.
marcin - kombiakiem III gen nie pogardziłbym, brzydkie jak cholera ale jakie praktyczne i egzotyczne :D

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2017, 23:57:08 »
Mnie się tam kombi podoba, chyba nawet bardziej od sedana czy coupe. Oczywiście pod warunkiem, że białe  <taniec>

Możesz poszukać, ciężko znaleźć, ale czasem się jeszcze trafi coś godnego uwagi.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl