Autor Wątek: Zakup samochodu a szpachlowany element  (Przeczytany 2710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jmccc

• Toyot Leżący
  • *
Zakup samochodu a szpachlowany element
« dnia: 20 Października 2017, 08:27:27 »
Witajcie, czy warstwa tak zwanej szpachli na jednych drzwiach całkowicie eliminuje dany samochód (wszystkie inne elementy są w oryginale) była to szkoda parkingowa, naprawa została przeprowadzona w ASO Toyoty, dodam że samochód jest z programu toyota pewne auto. Co sądzicie?

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup samochodu a szpachlowany element
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2017, 10:21:19 »
ja bym nie zwracal na to uwagi, nie wiem jak stare jest auto ale to jest samochód i wszystko moze sie zdarzyc. to jest rzerz ktora sie zuzywa i zawsze nowe nie bedzie.
jak dobrze naprawione i do tego to tylko drzwi to nie wiedze problemu. Drzwi zawsze mozna wymienic jakby co. obejrzyj progi i jak ok to nie ma co sie zastanawiac.
jak auto jest tego warte
masz argument do zbicia ceny  :-)
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2017, 19:36:17 »
Witajcie, czy warstwa tak zwanej szpachli na jednych drzwiach całkowicie eliminuje dany samochód (wszystkie inne elementy są w oryginale) była to szkoda parkingowa, naprawa została przeprowadzona w ASO Toyoty...

W ASO nie szpachlują, a wymieniają całe elementy - tym bardziej że to drzwi.
Ktoś Ci wciska kit.
Pewnie odkupili samochód od prywatnej osoby która wzięła u nich nowe auto i takie sprzedają a argument że robione w Toyocie ma Cię bardziej zachęcić.
Ja bym się tak nie zachwycał że to program PEWNE AUTO bo to też "hadlarze" tylko z logo TOYOTA, a ceny z kosmosu..
Pamiętaj żeby auto sprawdzić dobrze pod kątem napraw blacharskich to trzeba zmierzyć nie tylko poszycie z zewnątrz ale karoserię na słupkach, przy zawiasach, wnęki przy drzwiach - tam z reguły powinno by 60-80 mikronów same progi, a nawet i elementy pod maską>> poszycie pasa przedniego, wzmocnienie przy kielichach amortyzatorów i etc..
Czasami wystarczy zdjąć uszczelki z rantów karoserii - tam z reguły odcinają lakier, a na samyxh drzwiach jak przejedziesz palcem po rantach to też  dobra metoda jak nie masz miernika...

A nawet jeśli się mylę z tym "kitem" to poproś ASO o historię <kosztorys naprawy wraz fakturą jaką zapłaciło TU w przypadku OC lub AC> każda taka naprawa powinna widnieć u nich w bazie danych po numerze VIN.

Pzdr
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2017, 19:51:05 wysłana przez smokofilidanek »

Offline jmccc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2017, 21:21:37 »
Według Pracownika salonu była to niewielka szkoda, która nie wymagała wymiany całego elementu (widziałem zdjęcie uszkodzenia, wyglądało jak powierzchowne zadrapanie - było to auto wcześniej auto zastępcze toyoty) nie zostało to też zgłoszone do ubezpieczyciela według pracownika... Sam juz nie wiem gdzie kupić w 100% sprawdzone auto skoro nawet w toyocie takie "akcje" mają miejsce.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2017, 10:27:12 »
prawda jest taka ze sprawdzone auto to mozesz kupic nowe w salonie, a i to nie zawsze bo też mozesz trafić jakąs wade fabryczna i bedziesz sie bujal na gwarancji.
Reszta to loteria, albo sie uda albo nie
Jest auto - jedziesz i ogladasz, jak pasuje to bierzesz i liczysz na to ze dobrze obejrzales.

W mojej ocenie juz samo to, że to bylo auto zastepcze, dyskwalifikuje zakup. nie wiadomo kto nim jezdzil (czyt. każdy) i nikt o niego nie dbał, bo to tylko auto zastepcze.

Ja kupowalem w swoim życiu 3 auta, 2 razy trafiłem elegancko mimo iż oba byly po kolizji. W pierwszym przypadku wyszlo to dopiero po 8 latach BEZPROBLEMOWEGO uzytkowania, jak chcialem wymienic blotnik bo zaczal korodowac. W drugim o kolizji wiedzialem od poczatku, zaryzykowalem i nie zaluje - auto (Toyota Prius) spisuje sie od ponad roku rewelacyjnie.
Trzecie auto to wlasnie Yaris, we wtorek jade na przeglad pozakupowy i wtedy wszystko sie wyjasni czy dobrze obejrzalem, czy moze sprawdzi sie powiedzenie: "do trzech razy sztuka"  :-)
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline philu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2017, 15:08:02 »
Ja bym się jednym elementem nie przejmował. Jeżeli samochód poza tym jest ok to bym się zdecydował. Drzwi można zawsze wymienić.

Offline ziutek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Października 2017, 14:40:15 »
Jeżeli naprawiało ASO to ma zdjęcie, dysponujesz tym zdjęciem co oglądałeś ? Możesz je tu wstawić?

Biorąc auto w programie Toyota pewne auto będzie miał też inspekcje pojazdu, jaka dokładne dane o grubości lakieru są na elemencie szpachlowanym? To może być istotne ile kg naładowali tej szpachli :) Ważne jeszcze sprawdzić na progu drzwiach i słupku czy tam też nie było ingerencji blacharza. Jeżeli coś tam było robione ja bym odpuścił.

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2025, 11:06:03 »
Jak to teraz wygląda z podatkiem przy zakupie auta – czy dalej trzeba mieć potwierdzenie z urzędu skarbowego przy rejestracji, czy wszystko robi się już we własnym zakresie?

Offline Agrams

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2025, 15:35:13 »
Obecnie urząd komunikacji nie wymaga już potwierdzenia wpłaty podatku przy rejestracji, więc sam musisz o to zadbać. Chodzi o druk PCC-3 (dawniej mylony z CIT), który najlepiej wypełnić od razu przy podpisywaniu umowy – wtedy masz wszystkie dane i podpisy sprzedającego pod ręką. Jeśli auto ma kilku właścicieli, trzeba też pamiętać o załącznikach z danymi współwłaścicieli. Zaniedbanie tego może spowodować opóźnienia i ewentualne kary skarbowe. Dlatego warto wybierać auta z pełną dokumentacją i jasną sytuacją prawną – zerknij tutaj: https://carrot.pl/
, tam znajdziesz takie oferty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl