Autor Wątek: Toyota RAV4 2.0 VVT-i 2002 - Śmierdzi benzyną po tankowaniu  (Przeczytany 4448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
Toyota RAV4 2.0 VVT-i 2002 - Śmierdzi benzyną po tankowaniu
« dnia: 21 Października 2017, 08:56:39 »
Witam

Mam u siebie taki problem, że po każdym tankowaniu przez dwa dni w całym aucie masakrycznie śmierdzi benzyną. :thumbdown: Tak jakby lała się po całym aucie a nie wężem do baku. Nie pomaga zamykanie wszystkich drzwi na stacji. Smród idzie chyba od przewodów od środka z pod tapicerek. Pytanie, czy u was też tak jest? Przewody pod plastikami nie mają żadnej izolacji, czy co? Ktoś próbował z tym coś robić? Rozebrać tylne plastiki i zaizolować przewody jakąś matą bitumiczną do wygłuszenia auta, czy coś...? Ma ktoś jakieś doświadczenie i pomysły?
To pierwsze auto w którym spotykam się z takim problemem. Może coś śmierdzieć, ale lekko przy tankowaniu i chwilę po, a nie przez tyle czasu i że aż głowa boli.
Wszystko chyba szczelne nic nie kapie i nie cieknie pod autem, ale całości jeszcze nie rozbierałem

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota RAV4 2.0 VVT-i 2002 - Śmierdzi benzyną po tankowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2017, 09:28:02 »
Nie mam tego auta, ale dostawanie sie oparow benzyny do wnetrza auta jest zupelnie anormale.
Zbiornik ma byc szczelny tak jak i wszystkie rurki ktore do niego prowadza.

Na Twoim miejscu szybko bym sie tym zajal bo to nie chodzi o sam smrod (mimo ze to swinstwo jest rakotworcze) ale o niebiezpieczenstwo wybuchu ognia (papieros lub jakas iskra).
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2017, 14:06:48 »
miałem podobną sytuacje w innym aucie (punciaku hehe) i problem tkwił w nieszczelnym zamknięciu baku, pod siedzeniami jest właz do baku gdzie siedzi pływak i chyba pompa. U mnie tam uszczelki były uszkodzone albo źle skręcone...... co tankowanie to smród wywalał tym "włazem". Wymieniłem tą pokrywke z pływakiem i nową uszczelką i jak ręką odjął.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2019, 19:16:54 »
Winowajcą okazał się przegniły już bak. Z czasem jak się tankowało do pełna to przy większej wadze/ciśnieniu paliwa zaczynało już z niego kapać! Po oględzinach na podnośniku okazało się, że nadaje się już tylko do wymiany. Na pokład wpadł nowy wraz z jednoczesną konserwacją podwozia.

Offline piteradams

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2019, 09:31:04 »
Witam forumowiczów, częstym powodem są skorodowane wlewy i rurki odpowietrzające, przerabiałem to miesiąc temu, jak zobaczyłem po demontażu to się za głowę złapałem, taki gnój. A mechanik powiedział że u ravek II to częsta usterka, ale chyba nie tylko bo w żony yarku też zaczyna pachnieć.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2019, 10:35:08 »
Tak jak @piteradams napisał, przy wlewie w nadkolu można odsłonić taki plastik chtóry chowa przewody wlewu, u mnie po 50 tyś km zauważyłem że już sa mocno skorodowane. Komplet około 600zł + wymiana. Aż dziwne że nie było akcji serwisowej po polanie benzyną tarcz hamulcowej może się źle skończyć a ta korozja w końcu do tego doprowadza.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2019, 17:51:38 »
No u mnie jak się zalewało do pełna to przed samą wymianą kapało już po lewym tylnym zawieszeniu i kole.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl