Autor Wątek: Corolla E12 [1,4 Vvti]- brzydka praca silnika, wypadanie zapłonu, brak mocy  (Przeczytany 3177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pina_cor

• Prawie Toyot
Dzień dobry wszystkim :)
Mam problem z toyota rodziców. Byłam już u 4 mechaników i rozkładają ręce. Jest to Corolla 1,4 Vvti +LPG vialle 2003r.
Od dłuższego czasu silnik się trzęsie i brzydko pracuje. Brzmi jakby zawory klepały. Drgania czuć po nadwoziu. Wcześniej pojawiał się check i znikał ale nie zapamiętywał błędów. W końcu zapamiętał i pokazało wypadanie zapłonu na 2 i 3 cylindrze. Wymieniłam cewki i świece - pomogło na dwa dni. Teraz pokazuje wypadanie zapłonu na 2 cylindrze. Świece i cewki były podmieniane miejscami. Ma podkręcone obroty, bo miała w granicach 500obr.
Czasami ciężko jest nią ruszyć z miejsca, żeby zrobić to sprawnie najpierw trzeba podnieść jej obroty do 3-4 tys. Gdy wciskam gaz mam wrażenie, że jest "pusto" pod pedałem. Między 50-100 km/h praktycznie nie przyspiesza. Ogólnie jazda tym samochodem na dzień dzisiejszy jest koszmarna, a pracuje jak diesel..

Co było zrobione :
Świece (po 2 tyg są już okopcone)
Cewki
Sprawdzona kompresja
Zawory
Egr
Szczelność układu dolotowego
Wtryski

Wszystko jest ok.

Czy macie może pomysł co to może być lub co warto jeszcze sprawdzić?

Offline kraven2000

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla E12 [1,4 Vvti]- brzydka praca silnika, wypadanie zapłonu, brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2017, 17:30:45 »
Obstawiam gaz. Rolka raczej go nie lubi i szybko luzy się robią na zaworach itd. Jak nie dbasz zawczasu to niestety.

Offline Pina_cor

• Prawie Toyot
Odp: Corolla E12 [1,4 Vvti]- brzydka praca silnika, wypadanie zapłonu, brak mocy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2017, 17:35:03 »
Właśnie luzy zaworowe są dobre.  nie ma różnicy w pracy na benzynie i na gazie.

Offline Makiwara

• Prawie Toyot
Witam i co było przyczyną?

Offline magdak2000

• Początkujący
    • Skup samochodów
Cewki i kable były jakieś markowe zakładane czy firma krzak ? Bo już miałam taki właśnie przypadek iż na cewce w zamienniku auto nie chodziło jak należy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2021, 16:17:52 »
Post z 2017 roku

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl