Autor Wątek: Nowo nabyta rav4 2004 rok kilka pytań  (Przeczytany 2400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dresu85

• Prawie Toyot
Nowo nabyta rav4 2004 rok kilka pytań
« dnia: 28 Października 2017, 16:51:14 »
Witam szanowne grono mam kilka pytań
Rav4 2004r 2.0 benzyna 150 km automat
Mam zużyte opony jakie rozmiary pasują do org. Alusów
Jakiej firmy łączniki stabilizatora na polskie drogi
Błąd sondy lambda czy wystarczy założyć emulator czy org. Sondę  z góry wielkie dzieki za odpowiedzi  :beer:

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowo nabyta rav4 2004 rok kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2017, 09:43:10 »
O łączniku ci nic nie powiem. Sonda tylko oryginalna Denso koszt ok 300-400zl. Żadne emulatory tu nie działają, sprawdz sobie której sondy masz błąd bo są dwie

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Offline zbyh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2017, 21:49:11 »
Co do opon ja mam 235/60/16 takie podaje producent.
Teraz co do sondy, tak jak wyżej napisał kolega tylko oryginał Denso.  Rozumiem że wywala ci błąd sondy lambda, podejrzewam że tej za katalizatorem. Zanim jednak założysz nową sondę, spróbuj założyć pod sondę coś takiegohttp://allegro.pl/369-emulator-drugiej-sondy-lambda-mosiadz-katowy-i4844988777.html i sprawdź czy błąd nadal wyskakuje. Jeśli tak to trzeba wymienić sonde na nową.
Piszę to dlatego bo miałem taki przypadek i pierwsze co zrobiłem to wymieniłem sonde a błąd nadal wyskakiwał. Jamam auto z LPG ale błąd był i na gazie i na benzynie. Gazownik że to wina mechaniczna a mechanik że wina gazu i tak zostałem sam z tym problemem. Okazuje się że przy częściowo zapchanym katalizatorze sonda odczytuje jego błąd, wystarczyło podłożyć tą tuleje aby oddalić sonde od spalin i do dzisiaj mam spokój. Zadnego błędu związanego z sondą. To kosztuje ok 30 zł i sam sobie poradzisz z wymianą, tyle że trzeba odsunąć dywanik koło tunelu żeby odpiąć kostkę. Ja wywaliłem nie potrzebnie 400 stówki na sondę która była dobra. Dlatego piszę żeby najpierw spróbować tej metody może akurat się uda.

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2017, 09:52:37 »
witam - opony jak piszą koledzy - najlepiej oryginał z naklejki przy drzwiach kierowcy 235/60/16 sprawują się super.
Ja miałem błąd katalizatora (P0420 - wydajność poniżej progu) i tulejka dystansowa załatwiła sprawę - założyli mi u gazownika od ręki za 80zł. Problem zniknął :)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2017, 20:00:49 »
Znaczy zniknęła kontrolka, a problem kończącego się katalizatora pozostał? 

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2017, 10:04:48 »
nie będę wnikał, ale z tego co zrozumiałem to przez założenie gazu lambda wywalała ten błąd bo się zmieniła mieszanka spalin itp. a katalizator działa jak poprzednio. wiec zamiast zmieniać kata za 1300zł wstawiałem tulejkę za 80 i toyotka śmiga aż miło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl